30 iunie 2011

"Duda zilei", ianuarie-iunie 2011



De fapt, începusem "Duda zilei" prin decembrie 2010 (rubrica de pe coloana din dreapta, care uneori nu e tocmai zilnică), aşa că am pus şi câteva ştiri de anul trecut.

Principalele "dude":

•  "Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei, pentru că este singura şansă pe care o avem. Obiectiv vorbind, printre susţinătorii acesteia trebuie să se numere şi România. În general, ţările noi membre, care aparţin Europei Centrale şi de Est, sunt primele interesate în Europa federală". - Adrian Severin

•  "Uniunea Europeană încerca să preseze în mod inutil Austria pentru că, atunci când ai economia Austriei, discursurile devin formale. Problema a fost rezolvată de preşedintele Austriei de la acea vreme, care era o persoană ce nu prea apărea la televizor. În acel moment, el l-a chemat pe Jörg Haider, liderul extremei drepte, şi a avut loc o discuţie în care i-a spus că pentru binele Austriei „dumneata nu trebuie să formezi guvernul". El trebuia să formeze guvernul pentru că avea majoritateaI-a cerut să se retragă şi Haider s-a retras. Astea sunt momentele în care preşedintele intervine! El intervine în momente de criză". Emil Constantinescu justificând stereotipurile utilizate de UE în cazul partidelor şi politicienilor neconvenabili (non-europeişti).

  Rep.: Pică euro?
N.I.: Nu, astea sînt speculații. Nu vă luați după comentariile speculative. E foarte dificil să se mai întoarcă Europa la sistemul cu monede naționale. Toată economia așa funcționează. Euro este a doua monedă de rezervă internațională. Vă dați seama ce catastrofe economice ar avea loc dacă ar avea loc acest pas înapoi?!  Euro nu e în pericol.- Niculae Idu, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, fost director al Institutului European din România (grup de lobby pro-UE). Care a mai spus prostii şi cu alte ocazii.

•  "Ştim că nu avem dreptul să ratăm, tocmai acum, şansa pe care România o are - trecerea la euro. Ţara noastră va fi însă nevoită să-şi comprime timpul dezvoltării. Banca Naţională a menţinut obiectivul trecerii la euro în 2015 şi acţionează în sensul îndeplinirii lui. Iar la BNR funcţionează cu bune rezultate un larg comitet specializat de pregătire a trecerii la euro. Avem convingerea că intensificarea pregătirilor de aderare la zona euro, în cadrul unui program naţional, va da un nou avânt transformării şi modernizării întregii societăţi româneşti". - Mugur Isărescu.

•  "Privesc alianţa PNL cu PC în mod pozitiv. Ştiu, am făcut puşcărie, m-am bătut şi cu Iliescu şi cu Ceauşescu, însă, personal, pe mine nu mă deranjează această alianţă. Ideologic vorbind, nu văd ce ne-ar despărţi pe mine şi pe Dan Voiculescu. Mă refer la chestiuni de ideologie pură. În ceea ce priveşte trecutul... Trecutul şi-l asumă fiecare. Ce să mai vorbim de trecut...".- Dinu Zamfirescu (PNL)tovarăş de drum al lui Iliescu, numit de Năstase la conducerea INMER, destituit de Emil Boc, şi care dăduse dispoziţii pentru distrugerea prin incendiere a unei părţi din arhiva INMER, referitoare la demolările abuzive de pe timpul lui Ceauşescu. 

•  “În viitor, când cele trei partide vor reuşi, la alegeri sau după, să îndepărteze pericolul Băsescu, raţiunea acestei alianţe o să dispară. PSD, PNL si PC îşi vor relua drumurile lor diferite. În general, atunci când se dă o luptă împotriva unei persoane care exercită o putere abuzivă absolută, aşa cum este Traian Băsescu, astfel de alianţe sunt permise. Nu este vorba despre o alianţă de principii sau de moralitate. Este o luptă justificată de conjunctură, de momentul politic ca atare. Traian Băsescu este inamicul comun al PSD, PNL si PC. Este firesc ca aceste partide să se coalizeze”.- Ion Diaconescu, cel care a îngropat PNŢCD. Meşterul Ramole. Care cere  18 milioane de euro de la statul român, ca să-i finanţeze pe Sârbu, Ciuhandu &Co.

  Bun, Romania este deja de 3 ani membru cu drepturi depline in UE. Cum apreciati pana acum evolutia lucrurilor?
Dupa intrarea Romaniei in UE, romanii au ales un guvern mai putin competent, dupa parerea mea. In loc sa ofere solutii la criza economica, guvernantii actuali au un comportament populist. Presedintele Basescu nu are nici un principiu, partidul sau nu are nici o linie politica. Din 2004 si climatul media s-a schimbat in Romania. Nu mai exista o televiziune cu un program decent. Numai scandaluri, certuri, acuze, presupuneri, scenarii, zvonuri. Eu vorbesc despre „berlusconizarea“ Romaniei. Basescu se comporta ca Berlusconi, doar ca Basescu inca nu are in administrare media, asa cum e cazul lui Berlusconi. Dar felul in care guverneaza e la fel.
Care este miza acceptarii Romaniei in zona Schengen?
Nu inteleg de ce romanii au facut din asta un caz de demnitate nationala. Aici cred ca s-a gresit. Intrarea in Schengen nu este atat de importanta pentru Romania, este o obligatie. Unii spun ca este important pentru investitii, siguranta investitiilor occidentale. Oricum, nu inteleg de ce Romania nu tace si face.- Interviu cu Anneli Ute Gabanyi, analist principal asociat la Departamentul pentru Extinderea U.E. din cadrul Institutului German pentru Probleme Internationale si de Securitate Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin.

•  Preşedintele Fundaţiei „Robert Schuman" a recunoscut, în 2009, că o uniune de state suverane care nu se dotează cu instrumentele necesare misiunilor pe care le are, la începutul sec. al XXI-lea, va trebui să facă faţă tot timpul forţelor centrifuge şi va avea dificultăţi în a obţine beneficiile scontate. De aceea, va trebui recunoscută existenţa unui interes european, care nu este suma intereselor statale-naţionale, ci interesul propriu al construcţiei europene şi cetăţenilor europeni. Chiar dacă s-a observat, după 2004, o tendinţă a percepţiei exclusiv naţionale, accentuată în anii crizei, se impune de urgenţă ca instituţiile europene şi statele membre să definească finalităţi şi strategii realiste pentru o Uniune Europeană adevărată şi viabilă. Iar reconstrucţia europeană pe care o susţinem, dincolo de dialogul polemic între „federalişti" şi „suveranişti", ar trebui să ducă la o solidă arhitectură internă, nu numai instituţională, dar şi economică, socială, la o integrare mai profundă, care să susţină credibil o Uniune Europeană globalăVasile Puşcaş (PSD), negociatorul pentru aderarea României la UE.

•  "Documentaţia pentru Roşia Montană este pregătită, dar nu e completă. Vom merge mai departe, vom căuta soluţii. Oricum, lista tentativă nu înseamnă nimic, în acest moment, şi dacă ar intra, ar intra pe lista tentativă. Noi am discutat cu specialişti din Marea Britanie, din Franţa, cu foarte mulţi arheologi şi specialişti UNESCO din străinătate (...) şi părerile sunt extraordinar de împărţite în ceea ce priveşte şansa de a include Roşia Montana pe lista UNESCO, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca". - Kelemen Hunor: "Vom continua demersurile pentru includerea zonei Rosia Montana pe lista UNESCO".

  Assange a intrat în salon tot fără încălţări. Şi tot în ciorapi. Era o formă de respect pentru valoarea de tezaur a conacului englezesc, pentru aerul, mobilierul şi lâneturile care ne îngăduiau în existenţa lor istorică. Un  om cu figură de etern băieţandru Lăţi-lungilă, blond, ca un pui de barză pe catalige, adus puţin de umeri, în costum, cu cravata legată în stil de licean, spaima lumii din 2010, a încălzit aerul ca un extraterestru pogorât de la etaj. Vorbea şoptit, aproape temător. În ciuda verificărilor făcute pe net, a nenumăratelor semne de jurnalism şi nimic mai mult, în ciuda textelor publicate în cotidianul.ro şi traduse în engleză spre a le face accesibile, încă mai păstra o urmă de reţinere. Dacă eram ca şi ceilalţi jurnalişti din Anglia sau din America? În România, în ciuda faptului că lătrăii de serviciu ai preşedintelui au încercat să facă din Assange un personaj minor sau contradictoriu, puţini ştiu de războiul purtat de australian cu câteva ziare şi cu câţiva oameni din presa engleză. - Nistorescu - interviu ca de la turnător la turnător

•  Fost procuror militar, generalul Dan Voinea apreciază că, de obicei, astfel de achiziţii se fac cu un scop precis: “Democraţia ar trebui să pună autorităţile în slujba cetăţeanului şi nu invers, şi nu prin forţă fizică. De obicei, statul se înarmează preventiv. Adică sunt prevăzute anumite mişcări de stradă şi instituțiile de reprimare sunt dotate din timp cu armament şi echipament”.
Nici președintele Asociaţiei “21 Decembrie”, Doru Mărieş, nu priveşte cu ochi buni această achiziţie: “Dacă puştile şi gloanţele le vor folosi pentru antrenamente, atunci este în regulă, însă, dacă le vor folosi împotriva poporului, atunci sunt nişte nebuni şi nişte criminali”. - Voinea&Mărieş (sună ca o firmă de avocaţi britanici, este ?). Oameni "de bază" ai democraţiei, cu decorăţii primite... Mereu am zis că sunt din alt film.

•  În totală contradicţie cu ceea ce se întâmplă în Vestul Europei, în România - din motive care nu pot fi explicate în cadrul democraţiei, dar ce mai contează democraţia astăzi într-o ţară în care populismul şi dictatura  majorităţii fac regula! - a fost introdusă pe agenda publică diversiunea lingvistică: rom sau ţigan. Această operaţiune nu face decât să dea o şi mai mare forţă concluziei pe care în discursul său din faţa Bundestagului Zoni Weisz a tras-o: „Istoria se repetă". Să-şi fi dorit Academia Română să fie asociată altor instituţii care promovează rasismul când, împotriva oricărei evidenţe, a avizat şi justificat folosirea termenului „ţigan" în documentele oficiale ca fiind un termen neutru şi nepeiorativ, dând rasiştilor argumentul autorităţii ştiinţifice? Chiar să nu se fi schimbat deloc Academia din 1935, când îl alegea ca membru pe A.C. Cuza, antisemit notoriu, a cărui singură „contribuţie" la cultura română era promovarea urii faţă de evrei? - Cristian Pîrvulescu, activist din societatea Ciuvică.

  Senatul respinge înlocuirea termenului "rom" cu "ţigan"
Senatorii au luat decizia respingerii proiectului de lege cu 51 de voturi "pentru", 27 de voturi "împotrivă" şi cinci abţineri. Majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale, aparţinând atât partidelor din opoziţie, cât şi din majoritatea guvernamentală, s-au pronunţat împotriva iniţiativei lui Silviu Prigoană. Propunerea legislativă a fost dezbătută de Senat în calitate de primă Cameră sesizată. - Mediafax

•  Mircea Geoană a discutat, în cadrul vizitei efectuate în Franţa, despre crearea în cadrul Senatului a unui Forum Constituţional din care să facă parte personalităţi europene şi care să vină cu propuneri de revizuire.
Totodată, Mircea Geoană a reluat ideea înfiinţării unui Forum de Personalităţi franco-român, care să unească elitele academice, culturale, economice şi politice din cele două state
, cu scopul de a reîntări relaţiile bilaterale tradiţionale dintre România şi Franţa, dincolo de palierul politic şi diplomatic, dar şi de a întări imaginea şi prestigiul României în opinia publică şi în cadrul elitelor franceze. - România liberă

•  "Vom ajunge să fim daţi afară din UE, conceptele respective nu au nimic de-a face cu directivele europene. Se pare că numai violenţa face legea în România. Orice cale de a încerca construcţia unui dialog social normal constatăm că nu are eficienţă. Se pare că numai protestele sau ieşirea lumii cu pietre şi bâte în stradă sunt singura formă care poate rezolva în România de astăzi, pentru că guvernanţii au rămas la mentalitatea feudală, neînţelegând că pacea socială înseamnă construcţia unui dialog social". - Bogdan Hossu, potenţial infractor

  Cum ar trebui să arate Constituţia, în viziunea stângii:
Într-o nouă Constituţie, preşedintele nu ar mai trebui să-şi asume calitatea de comandant al forţelor armate. Această calitate, după exemplul german, trebuie să o aibă Ministrul Apărării şi Marele Stat Major. De asemenea,  într-un nou text constituţional, ar trebui să existe prevederea ca toate serviciile secrete, limitate la trei, să se afle în subordonarea primului ministru. Prin adoptarea unui regim parlamentar, nu suspendarea, ci pur şi simplu revocarea preşedintelui, trebuie să fie de competenţa exclusivă a parlamentului. Cel mai bun sistem, în faţa provocărilor de personalizare a politicii şi al obscurizării politicii, care poate să asigure transparenţa şi, pe de altă parte, să o domesticească, este un model de tip german. Un şef al executivului care să fie responsabil în faţa parlamentului, căruia să-i poată fi atribuite deciziile. Actualul sistem, cu un preşedinte care reprezintă statul, dar este ales de toţi cetăţenii, introduce un factor de turbulenţă în arhitectura constituţională. Un parlament responsabil, care să fie construit ierarhic, în măsura în care modelul german nu înseamnă numai principiul cancelarului, ci şi principiul federal, cu alte cuvinte, să înlocuim principiul de administraţie publică locală cu cel de guvernare locală la nivelul regiunilor cu adunări de tip parlamentar în toate cele opt sau nouă sau unsprezece sau indiferent câte regiuni vor fi şi cu un parlament naţional şi un prim-ministru pe deplin responsabil.

•  "Egalitatea între femei și bărbați este unul dintre principiile de bază ale Europei, care datează încă din 1957, când principiul salariu egal pentru muncă egală a fost integrat în Tratatul de la Roma. Unele țări europene iau acum inițiativa în consiliile de administrație: Norvegia a fost prima care a introdus, în 2003, o cotă de 40 % a femeilor în consiliile de administrație, urmată de Spania, în 2007, și de Islanda, care a introdus astfel de cote anul trecut. Franța, țară a egalității prin excelență, a adoptat, în ianuarie, o lege care să asigure că, până în 2017, 40 % din membrii consiliilor de administrație ale societăților cotate la bursă vor fi femei. Trebuie să abordăm problema în două etape: mai întâi, să lăsăm mediul de afaceri să propună soluții. În următoarele luni, Comisia Europeană și câteva guverne naționale se vor întâlni cu directorii executivi ai celor mai mari societăți europene cotate la bursă pentru a asculta propunerile lor de autoreglementare în vederea creșterii numărul femeilor aflate la cele mai înalte niveluri de decizie. Autoreglementarea poate funcționa, însă trebuie monitorizată îndeaproape. Dacă nu se realizează progrese credibile, a doua etapă este clară: Europa va trebui să impună apoi cote cu caracter obligatoriu. Mingea este acum în terenul societăților". - Articol în Adevărul - tovarăşele Monica Macovei şi Viviane Reding. Pâi să dea EuroKolhozul un ukaz despre cum trebuie făcută promovarea în consiliile de administraţie private. Şi socialista asta mai are tupeu să dea lecţii PDL !

•  Strategia Naţională pentru Dezvoltare Durabilă a României este cel mai important document programatic în funcţie de care România este evaluată la Bruxelles de Uniunea Europeană. Strategia a fost adoptată la finalul anului 2008, fiind aprobată şi asumată de Guvernul României. Orizontul acestei strategii este anul 2030, cu ţinte intermediare pentru 2013 şi 2020. Astfel, pânâ în 2013 conceptul de dezvoltare durabilă trebuie sa fie însuşit in toate politicile publice adoptate la nivel naţional. Finalizarea Strategiei României a fost realizată în 2008 prin dezbatere publică profundă, nu a fost un produs de laborator. Trebuie spus însă că, de atunci şi până în prezent, obiectivele strategice nu s-au materializat intr-un plan de acţiune coerent. Asemenea măsuri erau în responsabilitatea Guvernului, care urma să coordoneze acţiunile diferitelor ministere implicate în program. „Nu a mai primit niciun «feedback» din 2009, în ciuda faptului că multe persoane şi instituţii care au participat la elaborarea documentului erau pregatite să se implice in continuare în faza de implementare. Autorităţile centrale sunt cele care trebuie în primul rând să îşi însuşească conceptul, să înţeleagă precis despre ce este vorba, iar apoi să transmită mesajul mai departe, pe filiera ierarhică. Un asemenea mecanism acum nu există. În plus, Strategia ar fi trebuit să capete statut de lege. - Călin Georgescu, "independentul" despre care se zvoneşte că ar putea deveni premier, "cândva". Unul dintre trepăduşii însărcinaţi cu misiunea implementarii Agendei 21 în România.

•  Acţiunile DNA şi DGA ar putea deveni mai virulente, inclusiv în zona afacerilor gestionate de membri marcanţi ai PD-L. Să nu uităm că acţiunea de urmărire şi infiltrare a vămilor a pornit de la CSAT şi a fost condusă de serviciile secrete, nu de DGIPI de la interne, deşi acolo era sediul normal al acţiunilor respective. Aceasta ar putea fi o carte importantă a preşedintelui, pe care n-a scos-o complet din mânecă. - "Susţinătorii" lui Traian Băsescu, din societatea Ciuvică "de dreapta" tocmai îl acuză de manipularea instituţiilor statului în scop politicianist. Amuzant...

•  Adrian Gurzău a vrut să sărbătorească nașterea primului său copil și a dat o mică petrecere înainte ca ședința în care urma să se dezbată moțiunea de cenzură să înceapă. La agapă a participat și premierul Emil Boc. Petrecerea s-a spart în momentul în care președintele Camerei Deputaților Roberta Anastase a venit cu o listă de susținere a candidaturii lui Emil Boc pentru președinția PDL. Susținătorii lui Vasile Blaga nu au fost încântați de acțiunea Robertei Anastase și au vociferat. Potrivit surselor noastre în apărarea Robertei Anastase a sărit Emil Boc. Acesta i-a amenințat pe cei care nu vor să semneze pentru candidatura lui că le taie fondurile pentru colegiile lor iar pe unii i-a amenințat chiar cu DNA, afirmă aceleași surse. Ba chiar, Emil Boc a folosit și înjurături birjerești care nu pot fi reproduse. - e-politic.ro  Meciul se joacă, se joacă... Eram sigur că "reformiştii" se vor aduna ciorchine pe moţiunea lui Boc. 

•  "Mecanismul va fi instituit în 1 ianuarie 2013 şi va deveni funcţional in iunie 2013. Toate statele membre s-au angajat să ratifice modificarea articolului din Tratat până la 1 ianuarie 2013. Impunerea nivelului de taxe rămâne un drept naţional. Altfel, o ţară ca România nu ar fi aderat dacă se punea sub semnul întrebării dreptul la flat tax. Deşi România nu e afectată acum, nu trebuie să contribuie la crearea fondului, era important, pentru că mai devreme sau mai târziu vom deveni membri. Iniţial, ar fi trebuit să avem o contribuţie de 2,3 - 2,4 mld. Dacă noua formulă ar fi aplicată mâine, contribuţia ar fi de 1,3 - 1,4 mld. euro". - EuroBăse despre Pactul Euro +
Ce să spun... ce mai "victorie". Nu avem bani de avioane militare, dar avem miliarde de dat la UE. Marea Britanie, Ungaria, Suedia şi Cehia nu au aderat, fiindcă ştiu despre ce este vorba, de fapt - distrugerea monedelor (şi statelor) naţionale.

•  "România şi-a alienat total o relaţie economică importantă cu Franţa, Germania şi Italia şi prin Băsescu are o atitudine sinucigaşă în relaţiile cu China, Rusia, India şi Brazilia. (...) Când USL va fi la putere, va trebui să refacem aceste relaţii cu ţări precum Franţa, Italia şi Germania sau să construim o relaţie cu China, Rusia, India sau Brazilia. Politica externă a domnului Băsescu, în care stăm doar cu mâna întinsă, nu e un avantaj". Victor Ponta
Ce bine ar fi să nu uite şi să zică şi în campania electorală cu cine ar vrea să "construiască".

  Din moţiunea Preda - Macovei - Voinescu pentru congresul PDL:- subordonare către UE
- euroregiuni
- ONG-uri implicate în actul de guvernare şi în propaganda prin şcoli
- "depolitizare" înţeleasă ca accesul la pârghii nu prin câştigarea alegerilor, ci prin apartenenţa la coterii mai mult sau mai puţin oculte
- "anticorupţia" ca nadă pentru naivi şi ca instrument propagandistic
- subordonarea ideologică şi organizaţională a PDL către Fundaţia Konrad Adenauer (recte, Germania).

•  Guvernele europene, deci şi cel român, vor avea în viito­rul nu foarte îndepărtat competenţe din ce în ce mai mici în materie de regle­mentări în domeniul economic, deci şi o marjă de manevră din ce în ce mai redusă. Bugetele naţionale vor fi avizate de Bruxelles. Parlamentul va trebui să ţină seamă de aceste opinii. Şefii de state îşi vor asuma angajamente punctuale pe domeniul economic. Iar apariţia unui guvern al Uniunii Europene, în adevăratul sens al cuvântului, care să gestioneze politica economică şi fiscală este inevitabilă, susţine Leonard Orban (48 de ani), consilier al preşe­dintelui Traian Bă­sescu, fost comisar euro­­pean - primul din partea României.
"În faţa competiţiei dure a Asiei şi Americii, Europa va trebui să-şi aleagă un guvern unic, altminteri riscă să-şi piardă influenţa. O pierdere a influenţei ar însemna o lovitură extrem de dură pentru fiecare cetăţean pentru că pierderea influenţei echivalează cu scăderea drastică a nivelului de trai. "Eu nu văd o altă soluţie decât un guvern european", spune Orban. În UE există încă îngrijorări mari, chiar dacă sunt şi semne pozitive de revenire economică". - Leonard Orban - interviu în Ziarul Financiar 


  Baconschi : Am propus în CSAT schiţa unei strategii a relaţiilor cu China 
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani", de la ProTV, că a propus în CSAT schiţa unei strategii a relaţiilor cu China în secolul XXI, el explicând absenţa investiţiilor majore în România prin lipsa "unui OK politic de la Guvernele anterioare".
"Avem o relaţie diplomatică neîntreruptă de 60 de ani, foarte multe schimburi de delegaţii. Am propus şi în CSAT schiţa unei strategii de relaţii cu China pentru secolul XXI ", a spus Baconschi la emisiunea "După 20 de ani".
El a adăugat că şi-ar dori să vadă investiţii chineze în mari proiecte de infrastructură. "Faptul că lucrăm cu precădere alături de partenerii noştri europeni nu exclude (…) ca piaţa românească să fie deschisă şi către investiţii chineze, mai ales că lucrează la standarde de cost bune, fac lucruri de calitate şi le pot face repede", a spus el. - Mediafax
Maimuţoiul din fruntea MAE, care lucrează la moţiunea Piticului pentru congresul PDL are la activ o grămadă de acţiuni de cenzură, comandate de ambasada chineză din România
.


  A înnebunit Boc ? Sau e la ordinele altora ? 
"Eu am propus de la începutul mandatului şi poate vom reuşi, la nivelul clasei politice, să impunem acel pact al stabilităţii funcţiei publice şi să stabilim foarte clar care este palierul numirilor politice. Eu personal susţin ca doar secretarii de stat şi şefii de agenţii să vină şi să plece odată cu un guvern. În rest, să fie profesionişti validaţi prin concurs organizat de corpul academic. Să încercăm să ne punem la aceeaşi masă şi să spunem cine poate fi obiectiv în evaluarea celor care conduc instituţii ale statului dincolo de palierul politic. Eu aş merge pe mâna corpului universitar independent, adică profesori universitari care să nu facă parte din partide politice care să constituie nucleul evaluării". - Realitatea.net 
Pâi, la ce bun, atunci, alegerile ? Pun oengeurile miniştrii, ce mama dracului...

•  Autorităţile române nu vor mai putea ţine prea mult timp în frâu exporturile de gaze naturale. Legislaţia europeană obligă statele membre să asigure transportul de gaze prin conductele de interconectare în ambele direcţii, şi în sensul de import, dar şi de export, motivul fiind sporirea securităţii aprovizionării. În aceste condiţii, din 2013, toate conductele de interconectare din România vor trebui să asigure si "fluxul invers", ceea ce înseamnă permiterea exporturilor de gaze, a declarat pentru HotNews.ro Corneliu Condrea, director în cadrul Ministerului Economiei. HotNews.ro a arătat că Petrom vrea să exporte gaze naturale prin conducta de interconectare Arad-Szeged, pentru că "un producător trebuie să caute cel mai bun preţ pentru produsul său". Autorităţile române nu sunt prea încântate de ideea exporturilor fiindcă se tem că, astfel, Petrom ar vinde în alte ţări o mare parte din producţia de gaze naturale. Temerea este justificată în condiţiile în care preţul gazelor din producţia internă reprezintă circa 40% din preţul gazelor de import. Însă, de partea Petrom se află directivele Comisiei Europene. - HotNews.ro
De partea României, ce directive or mai fi ? Nu v-au spus fazele astea când aţi votat la referendumul pentru "Constituţia Europeană", în 2003. Vedeţi, c-or să vă cheme iar...

  Nicolas Sarkozy a declarat miercuri, 13 aprilie, în faţa Consiliului de Miniştri că Franţa "şi-a făcut datoria pentru democraţie şi pentru pace în Coasta de Fildeş".
"Forţele franceze au acţionat la cererea Naţiunilor Unite şi au detaşat Căştile Albastre în termenii mandatului fixat de Consiliul de Securitate al ONU. Au acţionat pentru că se impunea protecţia civililor în faţa unei situaţii care nu înceta să se agraveze", adaugă purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Între timp, fostul preşedinte al Coastei de Fildeş, Laurent Gbagbo, care a fost reţinut luni este consemnat la domiciliu, anunţă Guvernul preşedintelui Alassane Ouattara, fără să precizeze locul. Avocatul lui Laurent Gbagbo, Jacques Vergès dă o replică dură: "Responsabilul unei bande de asasini pozează astăzi într-un justiţiar?". Avocatul vorbeşte despre "crime împotriva umanităţii", comise de trupele lui Alassane Ouattara. - RFI


  Islanda cedează presiunilor
Guvernul de la Reykjavik va plăti pentru falimentul băncii Icesave, în ciuda refuzului exprimat de islandezi, din nou, prin referendum. Decizia a fost anunţată după ce islandezii au respins săptămâna trecută prin referendum un plan de rambursare a banilor. Însă Islanda a cedat şi va plăti Marii Britanii şi Olandei cele 4 miliarde de euro pe care guvernele celor două ţări le-au plătit clienţilor băncii Landsbanki, chiar dacă islandezii au respins această idee la referendum. Cu privire la respingerea prin referendum de către islandezi a planului de  achitare a datoriilor, preşedintele Grimsson a spus că acest lucru nu trebuie înţeles ca un refuz de a plăti datoriile. Mai degrabă, spune el, este pus sub semnul întrebării modul în care vor fi garantate plăţile de către stat, dat fiind cadrul legislativ din Uniunea Europeană. "A cere garanţii statului, fapt care ar presupune că oamenii obişnuiţi ar trebui să-şi asume responsabilitatea, este puţin probabil şi problema ar putea fi disputată prin prisma cadrului legislativ european", a mai spus Grimsson. Olanda susţine că respingerea prin referendum a unui acord menit să rezolve disputa dintre Haga şi Islanda, nu dă nicio şansă statului să adere la Uniunea Europeană. "Cred ca în acest moment nu există nicio posibilitate ca Islanda să adere la UE", a declarat Sylvester Eijffinger, consilierul premierului olandez Mark Rutte, citat de cotidianul islandez Morgunbladid. Consilierul olandez a mai spus ca ţara ar trebui să-şi înlocuiască preşedintele. - Euranet
Why did Iceland say 'No'? (EUobserver)
  


•  "Vă pot spune că în proiectul de modificare a Constituţiei eu introduc ideea de regiuni, urmând ca prin lege să definim aceste regiuni. De ce optez pentru această organizare? Pentru că, în principiu, cred că diminuarea cheltuielilor aparatului de stat, fie că e vorba de aparatul central sau aparatul local, este la fel de importantă. În momentul de faţă avem foarte multe consilii judeţene, dacă punem şi sectoarele Bucureştiului, avem o birocraţie extrem de ridicată, care ar putea fi simplificată, eventual, prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni. Dar, repet, nu pe criterii etnice, ci pe criterii care să ţină cont de echilibrele sociale şi economice". - Traian Băsescu 
Pasul 1: convingem fraierii să voteze modificarea Constituţiei (la acest punct, cu euroregiunile, au bătut palma, deja, toate partidele), regiunile urmând a se reglementa prin lege organică. 
Pasul 2: le facem euroregiuni. Că altfel nu votează bizonu' DA la referendum, din prima. 
 •  „Dacă vrem cu adevărat o democrație parlamentară post-națională, clasa politică europeană trebuie să se adapteze la realitatea actuală. Până acum, politicienii statelor membre nu au avut succes în conectarea cetățenilor cu UE. A venit vremea unei schimbări! Este un experiment care nu a mai fost încercat până acum în democrația parlamentară. Scopul său este tocmai întreruperea monopolului pus de unele state membre și partide naționale asupra alcătuirii Parlamentului European”. „Urmând prevederile Tratatului de la Lisabona, eurodeputații reprezintă cetățeni și partide, nu state. Cu noul sistem, alegătorii vor avea șansa să voteze pentru un candidat de altă naționalitate, și după părerea mea mulți vor face acest lucru. Aceasta este esența Europei post-naționale.”
Reforma electorală a Parlamentului European
Listele ar fi stabilite de grupurile politice europene, iar alegerile ar fi reglementate de o nouă autoritate electorală europeană. Practic, fiecare alegător va avea două voturi de dat: unul pentru listele naţionale sau regionale şi unul pentru lista transnaţională. Propunerea a fost făcută de europarlamentarul britanic liberal Andrew Duff şi însuşită de Comisia pentru afaceri constituţionale din PE. Votul în plen se va desfăşura în iunie. Proiectul ar necesita aprobarea tuturor celor 27 de state membre ale UE. PE are în prezent 751 de membri, iar următoarele alegeri sunt în 2014.
Deputaţi „paneuropeni“ 


  Opoziţia a inventat un nou termen - "persoana de interes public" 
Parlamentari PSD, PNL şi PC propun agravarea răspunderii penale pentru ameninţarea, vătămarea, intimidarea unor persoane din instituţiile publice, dar şi a celor care desfăşoară activităţi în cadrul instituţiilor publice în baza unor contracte, pe care le denumesc "persoane de interes public". Potrivit proiectului, persoanele de interes public sunt toate persoanele fizice care desfăşoară raporturi individuale de muncă în cadrul unei instituţii publice, precum şi persoanele fizice care desfăşoară activităţi în cadrul instituţiilor publice în baza unor contracte, inclusiv ONG-uri pe baza contractelor de voluntariat. - Ziare.com
Proiectul de lege (motivaţia reală - creşterea importanţei ONG-urilor, prin punerea lor pe acelaşi plan cu instituţiile de stat).
 

  "Panică la Hotel Majestic" - Deutsche Welle, avocat al establishment-ului europeist:
Noua specie face şi obiectul unei ample analize publicate în revista DER SPIEGEL care apare în fiecare luni. Săptămînalul german relevă că succesul la urne al populiştilor de dreapta dă frisoane Bruxelles-ului, iar marile partide populare încearcă să contracareze ascensiunea acestor rebeli periculoşi jucînd pe claviatura naţionalismului. Chiar dacă este puţin probabil ca euro-scepticii să aibă un cuvînt greu de spus în guvernarea unor ţări, ei au reuşit să altereze deja climatul politic în Europa. Memorabilă este concluzia analizei: Integrarea europeană este un bun preţios care-şi are preţul său. Iar cei care-l primejduiesc nu sunt în primul rînd populiştii, ei nefiind decît profitorii nemulţumirii cetăţenilor care şi-au pierdut încrederea şi care se tem că-şi vor pierde şi patria. - Deutsche Welle - Cui şi de ce îi este lehamite de UE?


•  "Punctul meu de vedere - şi trebuie să vă spun că am discutat şi cu guvernatorul, şi cu primul-ministru - este că trebuie menţinut obiectivul trecerii la euro în 2015" - EuroBăse - interviu la TVR1

•  Trebuie să plătim mai scump energia electrică, fiindcă aşa vrea UE
Comisia Europeană a adoptat o decizie privind modul în care vor fi acordate, din 2013, certificatele gratuite de emisii de gaze cu efect de seră pentru unităţile din sectorul energetic, în special termocentrale. Iniţial, aceste termocentrale puteau primi certificate gratuite doar până la finalul lui 2012. În acest caz, multe unităţi din Romania erau puse în situaţia de a cumpăra tot necesarul de certificate, fapt care ar fi putut duce la închiderea lor din cauza creşterii costurilor. Conform noii decizii, termocentralele care nu îndeplinesc standardele UE vor putea primi şi din 2013 astfel de certificate, însă intr-un numar mai redus. Decizia a fost adoptată de colegiul comisarilor în urma rezultatelor unei consultări publice extinse cu industria (consultare demarată în 2009), propunerea de decizie lansată anul trecut de Comisie fiind examinată atât de Parlamentul European, cât şi de Consiliu conform procedurii de reglementare cu control. - HotNews
Când eu vă spun că ăstora trebuie să le luăm gâtul, nu mă credeţi...

  Activista pro-LGBT Macovei bate câmpii, ca de obiceiMonica Macovei: "Blaga e amicul echipei Voiculescu-Ponta-Antonescu. Voi vota cu Boc": "Aş să vă spun clar care este opţiunea mea raţională: voi vota cu domnul Emil Boc. De ce pentru Emil Boc? Pentru că prin acest vot eu consider că votez pentru proiectul de modernizare a României, lansat şi promovat de preşedintele Traian Băsescu şi adus în practică prin guvernul Emil Boc". "Blaga întruneşte aprecierea oponenţilor duri ai lui Traian Băsescu şi ai reformei. Nu e criticat niciodată de opoziţie, este într-un fel amicul lor. Eu nu voi vota cu nicio persoană care se bucură de simpatia echipei Voiculescu, Ponta sau Crin Antonescu". - Interviu pentru "Evenimentul zilei"
Adică, ăia din opoziţe sunt nişte tâmpiţi, care ar spune cu adevărat pe cine ar dori ei la PDL...


•  ONG-izarea guvernului 
Guvernul urmează să creeze o funcţie de ministru delegat pentru probleme de competitivitate, care să promoveze şi să pună în aplicare hotărârile viitorului Consiliu Naţional de Competitivitate (CNC) care se va constitui pe lângă Executiv pentru coordonarea politicilor publice, se arată în Programul Naţional de Reformă 2011-2013, recent adoptat de Palatul Victoria. CNC va fi compus şi din miniştri ai ministerelor-cheie pentru dezvoltarea competitivă a României, experţi guvernamentali, experţi reputaţi din sfera academică, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai sindicatelor şi societăţii civile, consultanţi. De asemenea, din cadrul Consiliului, va fi selectat un Grup de Experţi de Nivel Înalt, care va avea mandatul de a propune spre dezbatere  Strategia de Competitivitate a României 2020.
Ideea a fost a consilierului Andreea Paul (Vass), încă din 2008, şi a fost sugerată şi de UE. Cine conduce de fapt România ? Care este echipa reală şi care este agenda reală ?


  Deputatul Theodor Paleologu, candidat la funcţia de preşedinte al PDL, a propus, joi, la Craiova, ca sigla partidului să conţină un porumbel şi o porumbiţă, în contextul în care se vorbeşte de rebranduirea formaţiunii democrat-liberale.
Paleologu le-a prezentat membrilor PDL Dolj două variante de siglă, una în culorile partidului, un porumbel şi o porumbiţă şi o rămurică de măslin, iar a doua realizată în creion de către fiul sau, cu un porumbel şi o porumbiţă, fără culorile partidului, variantă care în opinia sa este "o variantă mai relaxată", relatează Agerpres. "Domnul Berceanu a făcut acele propuneri cu porumbelul. Priviţi: aceasta este o variantă a siglei PDL cu doi porumbei deasupra. Eu ştiu care este porumbelul şi care este porumbiţa. (...) Pentru dl Berceanu las aceste sigle. Abia aştept să-l vad pe dl Berceanu, pentru că a lucrat serios la cele două propuneri şi sper că vor avea succes, că tot se vorbeste de rebranduirea partidului", a spus Paleologu la intâlnirea cu membrii PDL Dolj, desfăşurată în sediul organizaţiei, la care Radu Berceanu nu a participat. - HotNews
Radu Berceanu nu a făcut nicio "propunere", a spus cu totul altceva. Atenţie la cei din PDL care îi dau concursul acestui Paleologu. Agenda lor este DISTRUGEREA PARTIDULUI.


  România aniversează V-E Day ca URSS/Rusia, pe 9 mai, în loc de 8 mai
INFORMAŢIE DE PRESĂ
Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea va participa luni, 9 mai, începând cu ora 10.00, la ceremonia dedicată Zilei Independenţei de Stat a României, Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial şi Zilei Europei, care se va desfăşura la Monumentul Eroilor militari români căzuţi la datorie, amplasat în faţa Palatului Naţional al Copiilor din Bucureşti.
Tot luni, 9 mai, vor mai fi organizate ceremonii militare şi religioase la Mormântul Ostaşului Necunoscut (Parcul Carol I, ora 08.30) şi la Monumentul Eroilor din al Doilea Război Mondial (Universitatea Naţională de Apărare 'Carol I', ora 12.00) din Capitală.
În municipiile reşedinţă de judeţ şi în localităţile unde sunt dislocate unităţi şi mari unităţi militare vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, cu participarea cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere, a veteranilor de război şi a reprezentanţilor autorităţilor publice.
Biroul de Presă al M.Ap.N - AGERPRES


•  România duu-ce /
Găleata la guu-noi... de mai multe ori"
"A venit Comisia Europeană acum două săptămâni şi ne-a făcut albie de porci pentru că se colectează selectiv 1% din deşeuri în România, când media europeană este de 24% şi creşte an de an. Dar, din cauza ghenelor de gunoi, un sfert din populaţie nu poate colecta selectiv. Pe ghena de gunoi nu ai cum să arunci gunoaiele selectiv. Chiar dacă ai să colectezi separat, ele ajung tot în tomberonul de jos. Soluţia este desfiinţarea lor, pentru că cele mai bune rezultate se obţin în urma colectării selective la origine, la cetăţean acasă". Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu
"Un sfert din populaţie nu poate colecta selectiv"... că ăilalţi 3/4 colectează de se rup! Să văd io guvernul ăla care îşi pune orăşenii-n cap, venind cu o asemenea aiureală.


  Controalele la frontierele de stat "sunt ilegale", zice UE
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat că decizia Copenhagăi de a reinstitui controalele la frontierele cu Germania şi Suedia este ilegală în temeiul normelor UE. Guvernul danez susţine contrariul. Decizia Danemarcei "pare să pună sub semnul întrebării buna funcţionare a pieţei unice europene şi beneficiile pe care o zonă fără frontiere interne le aduce cetăţenilor", i-a scris Barroso premierului danez într-o scrisoare. Potrivit unui prime analize efectuate de către Comisie, măsurile daneze sunt ilegale în temeiul legislaţiei UE, care permite controale vamale aleatorii sau controalele poliţiei, în condiţii foarte limitate şi stricte şi "nicidecum o prezenţă permanentă pe piaţa internă a frontierelor din zona Schengen", relatează EuObserver. Scrisoarea se încheie cu o ameninţare indirectă de acţiuni în justiţie, pe care Comisia le poate lua în considerare în cazul în care Danemarca nu reuşeşte să se conformeze angajamentelor sale în spaţiul Schengen, care face parte din legislaţia UE. Reacţia sa a fost întărită de o declaraţie a comisarului pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, care a spus că măsurile luate de guvernul danez "par a fi ilegale". - EurActiv

  Noi (euro)abureli de-ale lui EuroBăse
- Sper că va exista un suport public minimal să putem discuta deschis problema reorganizării administrative a ţării.
- Organizarea într-un număr de unităţi administrative regionale va permite o administrare a banilor mult mai eficientă.
- Va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze. Această organizare pe care o avem acum este foarte susţinută de populaţie. Va trebuie să explicăm populaţiei avantajele reorganizării. Este greu să te duci într-un oraş reşedinţă de judeţ şi să le spui localnicilor că rămâne municipiul X, dar nu va mai fi capitala viitoarei regiuni.
- Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, judeţele, şi avem decizii extrem de greu de negociat. Un judeţ vrea drum de la sud la nord, alt judeţ vrea de la est la vest, pentru că acolo, pe Valea Trotuşului, sunt primarii.
- Avem probleme în depolitizarea managementului şi acest lucru se poate face doar însoţit de lege. Opţiunea noastră nu este să avem un management străin. Ne trebuie un management performant.
Este o măsură care să întărească izolarea politicului. - Ziarul Financiar
Pâi da, după EuroBăse (dar, atenţie, TOŢI sunt băgaţi în acest rahat), România tre' să fie guvernată apolitic.
 

  Adrian Năstase, de partea Rusiei: ”Părerea mea este că tot acest mecanism (n.r- scutul antirachetă) se bazează pe o prezumție care e depășită: că atacurile vor fi de natură nucleară prin rachete balistice, intercontinentale sau cu rază scurtă, medie de acțiune (…) Amenințările de securitate au forme noi, asimetrice se numesc, nu mai țin de formula în care guvernele controlau eventualele agresiuni internaționale". - link
”Rusia este în vecinătatea României şi lucrul acesta nu-l vom putea schimba, indiferent cât de tare se va enerva în continuare Traian Băsescu. A irita în permanenţă Rusia, fiind membră NATO, fiind membru al UE, după părerea mea este o mare greşeală, o eroare de strategie şi de politică externă”, a precizat Adrian Năstase. Potrivit acestuia, dorința de a irita ”în permanență” Rusia este ”o dovadă de prostie şi, în orice caz, nu dovadă de inteligenţă strategică, pentru o ţară care ar fi putut să-şi găsească în proximitate şi surse pentru o energie mai ieftină şi o piaţă de desfacere mai largă pentru multe dintre produsele sale”. - link


  Se înmulţesc atacurile mediatice împotriva ministrului agriculturii, Valeriu Tabără
Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR) anunţă o majorare a preţurilor produsele alimentare, în perioada următoare, invocând atât condiţiile meteo cât şi lipsa unui sprijin pentru acest sector din partea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "Ministrul agriculturii ar trebui să se preocupe mai mult de problemele agricultorilor şi nu să încerce să strice şi ceea ce aceştia au reuşit fără ajutorul domniei sale şi anume să fie reprezentaţi la cel mai înalt nivel la organizaţiile europene din domeniul lor de activitate, COPA şi COGECA. Încercarea ministrului Tabără (Valeriu Tabără, ministrul de resort, n.r.) de a determina excluderea agricultorilor români din acest for, prin refuzul domniei sale de a achita cotizaţia, traducerea în şi din limba română arată că nu se află la conducerea Ministerului Agriculturii pentru a face politici agricole europene, ci altfel de politici". - Comunicat al FNPAR
PDL pune la cale mazilirea lui Valeriu Tabără de la MADR, pe fondul unei remanieri guvernamentale. A deranjat aşa de tare declaraţia lui Valeriu Tabără : "Străinii pot cumpăra teren agricol în România cu restricţii (adică doar organizaţi prin societăţi comerciale, nu ca persoane fizice). Acestea nu vor fi ridicate cât voi fi eu ministru. Securitatea agricolă a României nu va fi afectată" ? FNPAR - printre fondatori, actuali politicieni din UNPR, inclusiv Valeriu Steriu, consilier prezidenţial, posibilul nou ministru al agriculturii
Congresul COPA-COGECA - unul dintre subiecte: "schimbările climatice".

  "Schimbarea politicii externe mai are de aşteptat" 
"Romania are nevoie de partenerii sai europeni pentru a transforma, la patru ani de la aderarea la Uniunea Europeana, promisiune apartenentei intr-o realitate palpabila pentru cetateni. Dar, de la esecul Schengen la lipsa unei voci care sa critice virulent alunecarile populiste si anti-europene ale unor guvernari de dreapta in Europa, ne dovedim singuratatea si limitarile guvernarii. Politica noastra externa este politica europeana. Iar vizibilitatea, autoritatea si prestigiul nostru la nivelul UE sunt pe masura calitatilor deplorabile ale acestui Guvern. Vocea* noastra ar trebui sa se auda la fel de clar ca a Poloniei, de exemplu. Nu e cazul, Romania s-a grabit sa accepte Pactul EuropPlus si a anuntat ridicol ca adera la Euro in 2015 fara sa cracneasca".- Mircea Geoană (pe blog)
"Evident, nu avem o politică europeană, în cadrul politicii noastre externe, aşa anemică şi lipsită de orizont cum este ea. Dar nu este singura lipsă a ei. Nu avem o politică privitoare la relaţiile cu Federaţia Rusă. Umorile domnului Traian Băsescu nu ţin loc de aşa ceva. Iar pe domnul Baconschi acest aspect nu-l interesează.Graba cu care am anunţat instalarea unor componente ale sistemului american de apărare anti-rachetă pe teritoriul României este o dovadă de improvizaţie în materie de politică externă, o decizie strict de uz intern, legată, atunci, de luptele pentru putere din sânul PDL. Doar că anunţul prematur a complicat discuţiile NATO cu Federaţia Rusă tocmai pe marginea acestui subiect: construirea unui astfel de sistem la nivelul continentului european, şi modalitatea prin care partea rusă poate fi asociată lui. Tot efortul NATO de a convinge Rusia că scutul nu este îndreptat împotriva ei a fost anulat de vorbele lui Traian Băsescu: „Rusia să ne dea garanţii scrise că nicio rachetă rusească nu va cădea asupra României”. Care sunt ca o confirmare a faptului că Rusia este vizată de aceste componente ale sistemului anti-rachetă. Schimbarea politicii externe mai are de aşteptat".Corina Creţu (pe blog)
* dacă EuroBăse făcea invers, ar fi spus că "are o atitudine antieuropeană"


•  Prens Duda (citat): “Motivul pentru care preşedinţia de azi, începută în 2005, are atâta succes este inedita exercitare a unui ceauşism în variantă exotică” 
Da, ceauşismul nu a fost doar o variantă locală a comunismului, dovadă fiind şi ceea ce cronicarul a notat succint şi exact: “Oricât de mult şi-ar dori, democraţii de astăzi nu reuşesc să se lepede nici de admiraţia faţă de model, nici de complex. Unul dintre motivele pentru care preşedinţia anilor 1989-1996 şi 2000-2004 a avut atâta succes a fost inedita exercitare a unui ceauşism în variantă discretă. Unul dintre motivele pentru care preşedinţia de azi, începută în 2005, are atâta succes este inedita exercitare a unui ceauşism în variantă exotică”. - oradedolj.ro

•  Rescrierea istoriei, la SNSPA. Neocomuniştii se consideră într-un nou "război civil european". Bine că o spun, să se trezească şi adormiţii, care cred că s-au terminat problemele după "dizolvarea URSS".
"Capitalismul amenință să anihi­leze civilizația. Socialismul și-a asumat sarcina de a o salva. Prin „socialism“ ar trebui să înțelegem „adevărata mișcare“ – sindicatele, partidele mun­citorești, consiliile* muncitorești, revoluțiile proletareun corpus volu­mi­nos de teorii și de artă angajată și sistemele de guvernare ce rezultă de-aici – care s-a situat pe poziția opusă capitalismului și statului burghez, în­cer­cînd în felul acesta să salveze și să transforme civilizația așa cum a gă­­sit-o. Civilizația a supraviețuit, cu siguranță, așa cum este, grație socia­lis­mului, războiul nuclear a fost evitat și, pentru o vreme, se poate să fi fost martorii unei atenuări a cruzimii și ai unei infime îndepărtări de mi­ze­rie și de inegalitate, cel puțin acolo unde mișcarea muncitorească și-a putut sili adversarul la unele compromisuri temporare. Pe cînd se lupta cu barbaria și salva civilizația, socialismul a devenit el însuși barbar și a fost nevoit să uite cum să fie socialist". - Tov. G. M. Tamás – Noul război civil european
(Conferinţă la SNSPA, participat şi Daniel Dăianu).
adică "soviete", "sfaturi"


•  Spin doctors-ii previn o lovitură dată planului lor comun, regionalizarea, prin eşecul previzibil al referendumului de la Bucureşti 
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat vineri, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu şi cu primarii de sector, că referendumul pe Bucureşti nu şi-ar mai fi atins scopul în contextul în care ar urma o schimbare administrativă a ţării de mare amploare. "Am încercat să mediem o întâlnire, întâlnirea tuturor, inclusiv cu domnul preşedinte. Nu a făcut altceva decât să atragă atenţia încă o dată asupra faptului că din cauza întrebărilor alea prolixe pe care le ştiţi şi din cauza faptului că este vorba despre o schimbare administrativă mult mai mare referendumul nu îşi atinge scopul. O ştiam şi noi, am spus-o şi eu la timpul potrivit, hotărârea a fost alta, asta am făcut", a spus Oprescu. Edilul Capitalei a menţionat că liderii politici din Consiliul General au ţinut cont de asigurările preşedintelui Băsescu că o lege a capitalei nu va intra în dezbatere generală decât în momentul când se va vorbi de reorganizarea administrativ-teritorială. - AGERPRES

•  USL plusează: guverne şi parlamente regionale
Consiliul Regional
Preşedintele va fi ales direct de cetăţeni şi va funcţiona ca un “premier” al regiunii
Membrii –vor avea atribuţii în domenii executive, şi vor ajuta preşedintele în exercitarea atribuţiilor
Buget propriu – format din bugete locale, fonduri europene şi fonduri de coeziune de la bugetul central
Va genera proiecte de dezvoltare pentru regiune, inclusive pentru a reduce decalajele de dezvoltare din interiorul regiunilor
Senatul
A doua cameră a Parlamentului va fi aleasă după model francez, cu mandat de 4 ani şi cu obiective de organizare şi dezvoltare regională
3 domenii cheie de competenţă: Dezvoltarea regională, Politica externă, Fondurile europene. Se va diferenţia de Camera Deputaţilor.
Senatul va lucra cu Consiliile regionale, conduse de un PREŞEDINTE, care va conduce executivul regional.
Varianta USL presupune revizuirea Constituţiei, va fi lansată după alegeri. Este varianta reală care se intenţionează a se impune, transpartinic.


  "Discuţiile sunt inutile, trebuie făcută rapid regionalizarea !"
"Restructurarea administrativ-teritorială trebuie făcută în viitorul apropiat. O amânare presupune diluarea impactului. Un astfel de proiect are forța unei adevărate revoluții. Totul se schimbă, de la gândirea politică până  la structurile administrative și nivelul de absorbție al banilor europeni. Eternele discuții menite să caute nod în papură sunt inutile. Opoziția este irațională. Nu face nimic altceva decât să acuze fără nici un argument serios ceea ce spune puterea. Orice vine din partea puterii trebuie dinamitat și subminat cu cuvinte grele. Opoziția trebuie să pună picioarele pe pământ”. - Sever Voinescu


•  Funeriu, progresistul, care lasă Greenpeace şi alte ONG-uri să facă în mod ilegal propagandă prin şcoli şi licee:
"Să transformăm România din ţara lui «merge şi aşa», în ţara lui «yes, we can!», ţara în care să arătăm că nu suntem doar consumatori de politici europene, ci suntem şi cei care generează politici europene. Să demonstrăm că suntem puternici, că avem încredere în noi şi că valorile la care m-am referit nu sunt doar vorbe goale". (la Gala Olimpicilor Suceveni) 

"Yes, we can!" a fost lozinca lui Obama în campania din 2008, acum foarte "apreciată" în SUA, ca şi cel care a lansat-o. Cât despre "generatul" de politici europene, până acum a constat în aprobarea liniei Bruxelles-ului, aproape fără excepţie.

  Regionalizarea e obiectivul lor comun, ambalat în fraza "reforma statului", restul sunt lozinci pentru fraieri:"De ce am considerat că trebuie discutat şi cu opoziţia? Pentru că am observat multe puncte comune anunţate şi am crezut că este locul unui compromis, plecând de la faptul că sunt şi câteva lucruri asupra cărora nu se pot face compromisuri, ca spre exemplu votul legat de numărul de parlamentari. Însă am observat că aţi prezentat un program care vizează crearea celor opt regiuni, practic a opt judeţe conform actualei Constituţii, şi am observat că sunteţi de acord cu numărul de 300, ceea ce lasă loc compromisului, cu atât mai mult cu cât pe fondul reorganizării administrative ideea dumneavoastră de reprezentare a teritoriului într-o Cameră separată mi se pare rezonabilă atât timp cât se respectă numărul de 300 de parlamentari pentru care populaţia a dat un vot". EuroBăse, la discuţiile cu USL 
Probabil i se par rezonabile şi celelalte propuneri ale USL, cu miniparlamente şi miniguverne regionale. Parcă văd că după alegeri trece revizuirea Constituţiei cu peste 80% în parlament şi rămâne ca noi să blocăm aiureala la referendum. 

  Crin Antonescu arată viziunea comună USL-UDMR în chestiunea regionalizării
"Sper să rămână consecvenţi pe argumentele pe care le-au adus şi care, de altfel, dincolo de nuanţele politice, erau aproape aceleaşi cu argumentele pe care le-am adus şi noi: că aşa ceva nu se face fără pregătire, fără studiu, fără consultarea populaţiei şi că pe acest subiect şi noi şi UDMR avem în linii mari aceaşi viziune: păstrarea nivelului administrativ cu judeţele actuale şi construirea într-un viitor apropiat a etajelor de dezvoltare prin delegarea la nivel regional a unor atribuţii actuale ale guvernului central şi nu ridicarea de lângă cetăţean sau din zona de proximitate a lui - care e administrarea judeţeană - spre una regională".
De remarcat expresia "etaje de dezvoltare", care se apropie de conceptul "guvernării multinivel" dintr-un document al Comitetului Regiunilor al UE, care defineşte regionalizarea ca fiind "acţiunea coordonată a Uniunii Europene, a statelor membre şi a autorităţilor locale şi regionale, bazată pe parteneriat şi vizând elaborarea şi punerea în aplicare a politicilor UE"

  Ivan aşteaptă reacţia "Europei civilizate"
"Rusia este indignată de recentele afirmaţii ale preşedintelui României, Traian Băsescu, potrivit cărora "în locul mareşalui Ion Antonescu în 1941, şi el ar fi trimis soldaţi români peste Prut" pentru participarea la agresiunea Germaniei hitleriste împotriva URSS. Asemenea declaraţie - făcută mai ales în ziua celebrării a 70 de ani de la începutul celui de-al doilea război mondial, în timpul căruia poporul nostru a pierdut 27 milioane de locuitori - nu poate fi explicată prin circumstanţe de politică internă sau prin referiri la întrebări provocatoare ale ziariştilor. Este absolut evident că o asemenea bravadă neruşinată care justifică agresiunea fascistă şi întinează memoria a milioane de victime este de neadmis şi trebuie să primească o apreciere adecvată din partea Europei civilizate". HotNews.ro
Rusia/URSS nu-i consideră, evident, "printre cele 27 de milioane de locuitori", şi pe cei cu cetăţenie română, pe care nu au pierdut-o niciodată (deşi au fost făcuţi forţat cetăţeni sovietici), rămaşi în Basarabia şi nordul Bucovinei şi după 28 iunie 1940, şi care au fost ucişi de statul sovietic între iunie 1940 şi iunie/iulie 1941, şi după "revenirea" teritoriilor respective la URSS. "Europa civilizată" era sub ocupaţie germană şi sovietică în 1940, când încă mai funcţiona pactul de neagresiune. Oare ce pacte or fi având Ponta, Cioroianu, Zoe Petre, Meleşcanu... care aprobă punctul de vedere al MAE rus ?

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Am incercat sa aleg o anumita "duda" mai cu mot.O duda a dudelor.
Si am realizat ca , de fapt, toate luate la un loc reprezinta actiuni concertate , indreptate in aceeasi directie :
diminuarea democratiei si a libertatii noastre .

E mult de lucru ca sa le contracaram .
Cel mai grav este ca oamenii care ar fi putut face asta ,influentand opinia publica: jurnalisti, oameni de cultura,de arta etc s-au lasat cumparati de inamici

Riddick spunea...

Am mai triat din ele, eliminându-le pe unele mai slabe, totuşi am redat peste 80%. O să fie de-acum trimestrial "bilanţul".

"There is a time of hope
And a time of deceit
And it's a time of the times
In which those two times meet".

Rudyard Kipling

anarchix spunea...

Daca tot vor moneda unica, sa treaca toti la aur, nu la hartie igienica uni-brand.

Riddick spunea...

Poveşti... niciunul nu renunţă la ceva ce poate controla, fie şi marginal.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: