Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Naţional: Ponta, tandem cu Maior din decembrie Conform ultimului zvon de profil, pesedistii se bat degeaba pe mostenirea lui Ponta, ...
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
O astfel de poliţă de asigurare a fost creată prin proiectul de reorganizare a administraţiei fiscale. Şi chiar dacă nu se ştie dacă ţara va...
-
Via Conu Mişu : Lagărul UEist s-a construit Circul politic în care a eșuat dezastrul economic, produs al jafului incredibil prin ca...
-
Tonomatul Soros - actualmente setat pe eurobăsism - nu pierde prilejul de a-şi arăta iar dispreţul faţă de naţiune şi democraţie: De und...
-
Ba n-a-nceput nimic (semnificativ), dar sună bine. Ce să înceapă, cu aceleaşi partide rotite alternativ la putere ?! BusinessMagazin : ...
-
Open Europe: Hungarian government accuses EU Commissioner of being "extremely ignorant or lying" E U Justice Commiss...
-
Cercurile naţionaliste din Rusia încep să aibă îndoieli chiar şi asupra lui Putin. Europuciul de la Kiev putea fi lichidat cu costuri mici ...
-
Eu rămân la opinia că Dragnea este un simulant. A asigurat distragerea atenţiei de la cursul real ţinut de PSD, iar "puşcăria" e...
-
Christopher Edward Harle Story , scriitor, publicist, consilier guvernamental pe probleme economice şi de securitate din Marea Britanie, ...
13 comentarii :
Cata demagogie !
De nu s-ar lăsa grecii.
Nu cred ca se lasa grecii.
Cat cinism la Barroso si Rompuy..
Te ingrozesti!
Eu o iau mai mult ca pe o confirmare a faptului că UE este o imensă fraudă, imposibilă dacă nu s-ar găsi cozi de topor prin parlamente, şi idioţi utili care să îi plaseze acolo.
La asta ma gandeam si eu : o frauda de dimensiuni inimaginabile si care ne poate distruge USOR pe toti.
Dezastrul incepe sa ia o intorsatura extrem de concreta in viata de zi cu zi, peste tot.
Vad ca Germania vrea sa treaca la DM...
Dacă e adevărată treaba cu DM, cred că mai degrabă îşi pregătesc un plan B, sau caută să liniştească lumea, care are impresia că Germania "ţine pe bani" UE (de fapt avantajele pieţelor distorsionate de euro o servesc).
Corect ! Ai dreptate.E praf in ochi,ca sa ne uitam la ei ca la salvatorii Europei...
Cum ii asteptau toti pe americani,la noi in anii '50
"Să liniştească lumea", adică electoratul german - la anul sunt alegeri.
Daaaa..
onest vorbind, renuntarea la euro in Grecia inseamna INFLATIE locala pana cand echibrele se stabilesc (anii 90-2005 la noi...va spun ceva?) Adica guvernul va putea scadea salariile si pensiile si asigurarile medicale fara a le diminua nominal si datoriile lor interne vor scadea pe acelasi mecanism.
Intr-un fel sau altul grecii vor plati, fie ca renunta la euro sau nu.
1) Daca renunta la euro vor plati SINGURI si mai scump,chiar daca intra in default, gazul si petrolul si importurile alimentare si medicamentele trebuie platite in valuta forte. Valuta care trebuie obtinuta din export, deci consum intern mai mic si preturi mai mari si pentru ca poporul nu va fi dea cord cu asta se vor petrece schimbari politice greu de estimat, mergand pana la ajungerea la putere a comunistilor sau anrhistilor sau extremei drepte (vezi ascensiunea lui Hitler, petrecuta in conditii de inflatie galopanta si plata datoriei de razboi imense a Ge)
2) Daca nu renunta la euroi, vor putea santaja restul EU (care are si ea o responsabilitate, vanzandu-le poticienilor corupti greci arme si inchizand ochii la matrapazlacurile lor statistice) pentru a obtine conditii mai favorabile (sa spunem 20 de ani, pentru a plati rate mai mici si deci a face suportabil efortul) si mentinerea actualului sistem democratic care s-ar putea curata in timp sub presiunea comisarilor uerss...care i-ar supraveghea strans pana dau banii inapoi. Bineinteles, daca ritmul retrocedarii datoriilor va fi incorect dozat, sistemul democratic ar putea fi compromis de accesul la putere al partidelor extremiste, deci nu e sigur ca un haos politic nu e previzibil.
Ideea e ca ar putea rezista mai bine intr-o alianta financiara (care este euro) decat daca ar iesi acum, drachmele lor nu ar insemna absolut nimic, ar trebui sa plateasca totul in euro/dolari si nu ar avea de unde, ca exporta foarte putin si balanta lor comerciala e dezastruoasa.
Un fel de Romania, numai ca la noi intra banii capsunarilor si mai intrau niste investitii straine regulat. Daca Ro ar iesi maine din UE...se pot in,tampla 2 lucruri imediat:
1) cresterea dobanzilor la creditele pe care le luam regulat pentru a ne finanta deficitul, prin scaderea ratingului de tara
2) returnarea romanilor din strainatate, in primul rand a celor care nu au acte de sedere valide, si apoi treptat returnarea celorlalti care nu au un loc de munca oficial cand actele de sedere vor expira.
Din pacate nu e demagogie acum...demagogie si iresponsabilitate a fost in trecut, la nivelul anilor 2000 cand Grecia a fost introdusa fraudulos in programul euro. Politicienii lor, profitand de garantia euro s-au bagat la credite din ce in ce mai mari si au scapat haturile. Insa in Grecia avem o imensa proprietate publica...ceea ce in RO nu mai este, deci guvernul lor poate vinde sau ipoteca parti mari din patrimoniu.
Pâi, da, ăsta-i şantajul UE faţă de România - căpşunarii.
Totul e planificat, dar şi când câinele va rupe lanţul...
Au fost buni capsunarii cand ne sustineau bula imobiliara si deficitul comercial si ne usurau povara la somaj, fondul ala avand mereu excedent?...ar trebui sa ne fie buni si cand se intorc in Romania si daca nu gasesc de munca incep sa preseze pe sistemele sociale...sau prefereti relatia muncitori la negru la ei = cersetori si infractori daca vin la noi?
3 milioane de activi (mai mult de 50% din salariati) care iti intra pe piata muncii in plina criza inseamna razboi civil sau regim totalitar cu impuscari in strada. Dar sa uitam de astia...sa zicem ca se descurcam cumva, in fond am mai avut lagare de munca...ii bagam in tabere de munca si santiere ale tineretului sa dea cu sapa pentru ca sa subziste. Alegerea e simpla, ori la lagar unde ai de munca si traiesti, ori te descurci cum poti stiind ca infractori si cercesetorii vor fi impuscati pe stadion. Romania, o mica China in Europa...e posibil.
Dar, sa nu uitam ca in eurozona exportam cel mai tare, cei mai mari investitori sunt in eurozona... cade eueozona, cade exportul masiv, cad sute de de mii de locuri de munca adevarate din Ro si dupa astea din privat urmeaza alte sute de mii de la buget, urmeaza desfiintarea de iure a oricarui sistem de asigurari public, invatamant, sanatate...urmeaza milioane de deafulturi individuale (nemaivorbind de firme) si cad bancile, una cate una, guvernul trebuie sa garanteze depozitele. Nu le garanteaza, deci cade guvernul ca si concept de guvern national...nemaivorbind de dafaultul extern (ne iau lacurile de acumulare, strazile si autostrazile, caile ferate si toate proprietatile publice, ce nu se vinde la fier vechi...vom plati fumarit daca le utilizam). Apoi, aproape sigur urmeaza dezintegrarea teritoriala, regiunile bogate vor voi sa scape de cele cersetoare.
E trist, dar suntem integrati in UE dincolo de limita de a putea-o parasi.
Sa zicem ca nu cade eurozona, dar noi intr-o situatie economica buna (China Europei) o parasim... daca o parasim urmeaza taxe vamale cu principala nostra piata de desfacere si importuri...ca noi piata de desfacere alternativa nu avem...stiti, state de alea care au bani in pamant (rusia, arabi) sau care isi exporta masiva si ieftina forta de munca (china, india)...avem cu toate deficit comercial.
Carul UE e in mijlocul raului, sansele de succes sa il scoti din curent sunt mici dar nu putem dezjuga boii si sacapam cu ei, pentru ca in primul rand nici nu mai sunt boii nostri.
Lung post, dar credeti-ma ca e adevarat, mi-ar parea rau sa nu il publicati. Sa fim critici cu UE...de acord, sa nu isi ia nasul la purtare institutiile ei, absolut. Dar UE e in primul rand o solutie la dezechilibrele politice si economice nerezolvate la sf. WWI care au dat in foc si au generat WWII...ea poate fi reformata si integrata/usurata in functie de nevoi in ambele directii (model SUA sau model Commonwealth). Insa revigorarea nationalismului a 30 de tari europene inseamna aparitia unei noi Dark Age in Europa pana la sf. vietilor noastre cel putin.
Problema este că vor centralizarea controlului, folosind ca pretext criza, care a făcut mai vizibile fisurile datorate erorilor de proiect. Ca atunci când vrei să faci o clădire de 10 etaje şi stâlpii sunt doar ca la una de 4 etaje de groşi. Iar locatarii de la etajele inferioare (statele mai vechi în UE) vor desfiinţarea liftului, "că face gălăgie şi consumă curent"
Trimiteți un comentariu