Mutările aparent inexplicabile din politică trebuie citite şi în cheia bipartitismului. Facţiunea aflată la putere îşi regizează o opoziţie internă ca alternativă, ori cultivă ca "partener în opoziţie" doar o facţiune agreată (PDL când era la putere prefera ca partener de dialog USL, acum USL preferă PDL în locul PP-DD). Legea alegerilor locale într-un singur tur a introdus-o PDL, USL a menţinut-o. De asemenea, alegerile parlamentare parţiale anticipate, tot cu un singur tur. Avantaj - partidele de sistem (mari).
Adică, sistemul îşi propune să se ajungă la un stadiu unde nu mai există ca alternativă vizibilă decât cealaltă componentă a sa, aflată în opoziţie.
Ceva similar se realizase sub Carol I la sfârşitul secolului XIX, "rotativa guvernamentală" (liberali/conservatori). Pe care a spart-o votul universal, începând din 1919.
Din forma finală a legilor electorale se va vedea mai clar tendinţa către bipartitism.
2 comentarii :
DEMOCRATIA NU MAI CONVINE, NU MAI E ADECVATA PENTRU ETAPA SI IN FORMA ACTUALA DE ORGANIZARE A SOCIETATII UMANE.
DEMOCRATIA RAMINE CEEA CE A FOST DE LA INCEPUT: O UTOPIE !
PINA ACUM UTOPIA ERA UTILA PENTRU DOMINAREA NATIUNILOR GLOBULUI DE CATRE CEI TARI; ACUM CEI TARI AU DEVENIT MAI SLABI(SAU AU ALTE OBIECTIVE MAJORE) SI LE-AR PRINDE BINE NISTE DICTATURI, SCOPUL FIIND ACELASI.
PRIN URMARE , SISTEMUL CU DOUA PARTIDE MASCHEAZA DESTUL DE EFICIENT O DICTATURA REALA SI FUNCTIONALA.
MAI RAMINE SA SE AJUNGA LA NIVELUL DE TIMPIRE A TUTUROR POPOARELOR, PINA LA NIVELUL ACELORA UNDE SISTEMUL BIPARTID FUNCTIONEAZA !
MA ABTIN DE LA EXEMPLE PENTRU A NU SUPARA SERVERELE !
Lumea începe să se prindă.
Trimiteți un comentariu