06 aprilie 2013

Planul establişmentului : sistemul bipartit





Mutările aparent inexplicabile din politică trebuie citite şi în cheia bipartitismului. Facţiunea aflată la putere îşi regizează o opoziţie internă ca alternativă, ori cultivă ca "partener în opoziţie" doar o facţiune agreată (PDL când era la putere prefera ca partener de dialog USL, acum USL preferă PDL în locul PP-DD). Legea alegerilor locale într-un singur tur a introdus-o PDL, USL a menţinut-o. De asemenea, alegerile parlamentare parţiale anticipate, tot cu un singur tur. Avantaj - partidele de sistem (mari).

Adică, sistemul îşi propune să se ajungă la un stadiu unde nu mai există ca alternativă vizibilă decât cealaltă componentă a sa, aflată în opoziţie. 

Ceva similar se realizase sub Carol I la sfârşitul secolului XIX, "rotativa guvernamentală" (liberali/conservatori). Pe care a spart-o votul universal, începând din 1919.

Valeriu Stoica : "Cred în continuare că cel mai bun sistem este cel bipartit, care pare însă utopic pentru România. Dacă am avea un astfel de sistem, nu ar mai exista anomaliile şi schimbările conjuncturale de majorităţi din Parlament."

Din forma finală a legilor electorale se va vedea mai clar tendinţa către bipartitism.

2 comentarii :

Gogu spunea...

DEMOCRATIA NU MAI CONVINE, NU MAI E ADECVATA PENTRU ETAPA SI IN FORMA ACTUALA DE ORGANIZARE A SOCIETATII UMANE.
DEMOCRATIA RAMINE CEEA CE A FOST DE LA INCEPUT: O UTOPIE !
PINA ACUM UTOPIA ERA UTILA PENTRU DOMINAREA NATIUNILOR GLOBULUI DE CATRE CEI TARI; ACUM CEI TARI AU DEVENIT MAI SLABI(SAU AU ALTE OBIECTIVE MAJORE) SI LE-AR PRINDE BINE NISTE DICTATURI, SCOPUL FIIND ACELASI.
PRIN URMARE , SISTEMUL CU DOUA PARTIDE MASCHEAZA DESTUL DE EFICIENT O DICTATURA REALA SI FUNCTIONALA.
MAI RAMINE SA SE AJUNGA LA NIVELUL DE TIMPIRE A TUTUROR POPOARELOR, PINA LA NIVELUL ACELORA UNDE SISTEMUL BIPARTID FUNCTIONEAZA !
MA ABTIN DE LA EXEMPLE PENTRU A NU SUPARA SERVERELE !

Riddick spunea...

Lumea începe să se prindă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: