01 aprilie 2011

Legea anti-discriminare din Moldova, retrasă. Motivaţii si reacţii.



Guvernul condus de Vladimir Filat a retras proiectul de lege anti-discriminare de la dezbaterea parlamentară, după ce a devenit clar că acesta nu va trece, în forma iniţială.

Deşi sunt menţionate expres în textul proiectului de lege mai mult de 15 criterii care nu pot constitui motive de discriminare (vârstă, rasă, avere, opinie, origine etnică, sex, limbă, orientare sexuală, stare materială, dizabilitate, culoare, stare de sănătate, naţionalitate, apartenenţă politică, origine socială...), europarlamentarul Monica Macovei scrie o scrisoare Parlamentului Republicii Moldova, în care felicită guvernul pentru iniţierea acestui proiect de lege, salută includerea orientării sexuale între criteriile de nediscriminare şi face recomandări parlamentului pentru mai multe drepturi pentru persoanele LGBT. 

De fapt, Macovei este interesată doar de acest criteriu dintre cele 15, "orientarea sexuală". Nici nu-i de mirare, din moment ce face parte din Intergrupul LGBT al parlamentului european (The European Parliament Intergroup on LGBT Rights - grupul aparţine structurii "formale" a parlamentului european, este un fel de club de activişti pro-gay).

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă îşi exprimă "respectul" faţă de acelaşi parlament:
Europa Liberă: Mai mulţi politicieni de la Chişinău spun că ar adopta legea, dar numai amendată, de pildă în aşa fel încât să nu permită minorităţilor sexuale să ţină întruniri publice, probabil mai ales cu gândul la vreun marş gay....

Monica Macovei:
Parlamentul poate să amendeze lege, acesta este rolul Parlamentului, să modifice şi să adopte o lege. E voinţa lor, nu le poate impune nimeni cum să voteze, însă au nişte obligaţii pe care şi le-au luat faţă de UE pe acest parcurs european al Republicii Moldova şi între alte obligaţii, alături de reforma justiţiei, administraţiei şi altele figurează şi legea nediscriminare şi aplicarea ei. Deci se va discuta... de asta am şi scris scrisoarea în mod colegial şi cu prietenie, ca să le spun că este un lucru foarte important, această lege, şi e bine ca ea să respecte exact normele europene. Sigur că parlamentul poate să ia o altă decizie, dar după aceea vor fi discuţii, negocieri, în final tot vor trebui s-o adopte aşa cum trebuie.
Este binevenită nediscriminarea la angajare sau la locul de muncă, ori în societate, a membrilor comunităţii LGBT, deşi sunt probleme la ocupaţii precum maseur, educator, profesor, învăţător, militar, bucătar, preot...

Dar militanţii LGBT nu se mulţumesc doar cu atât, vor schimbarea regulilor societăţii după chipul şi asemănarea lor. Conceptele de "familie" şi "cuplu" ar include şi persoanele de acelaşi sex, precum şi copiii adoptaţi de acest tip de cupluri, care ar urma să crească într-un asemenea mediu "familial".

Preşedintele parlamentului moldovean, Marian Lupu, despre retragerea proiectului de lege:


Lupu a cerut ca esenţa proiectului să fie dezbătută în cadrul unor mese rotunde la care să participe societatea civilă alături de reprezentanţii bisericii. "Este foarte important să ştii cum să prezinţi această lege. Vreau ca această lege să fie explicată omeneşte. Vreau ca în Republica Moldova oamenii să înţeleagă cine e socrul mare şi cine e socrul mic", a precizat Lupu.

Lupu s-a arătat nedumerit de ce atâta timp cât heterosexualii nu ies în stradă pentru a-şi striga orientarea sexuală, gestul homosexualilor ar trebui acceptat şi trecut cu vederea.

Publika.md 

Un comentariu :

Seraphim Abel spunea...

http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/calculele-gresite-ale-tandemului-merkel-westerwelle-221400.html

GUIDO WESTERWELLE / POPONARUL:
Cea mai mare rusine a Germaniei si, implicit, a Uniunii Europene a fost faptul ca un asemenea dezaxat moral, presedinte al partidului - evident - liberal, a putut fi numit ministrul de externe al unei mari puteri. Acest poponar are tupeul de a calatori la intalnirile oficiale internationale, deci pe banii contribuabililor germani, impreuna cu partenerul sau homosexual. Vai de tine, Deutschland ! Si vai de noi, caci un asemenea exemplar imoral distruge unitatea Europei mai dihai decat orice criza economica ! Cum ar putea niste oameni normali sa accepte ca niste denaturati sa le fie lideri? Ca o parte rea din parlamentarii europeni, din congresmeni, respectiv media liberal-socialista si fauna ONG-ista sustin asemenea politici, este evident ca o fac cu cele mai josnice si eugenice intentii, care vor primi cat de curand un raspuns pe masura de la Cel Care Este Masura.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: