01 aprilie 2011

Legea anti-discriminare din Moldova, retrasă. Motivaţii si reacţii.



Guvernul condus de Vladimir Filat a retras proiectul de lege anti-discriminare de la dezbaterea parlamentară, după ce a devenit clar că acesta nu va trece, în forma iniţială.

Deşi sunt menţionate expres în textul proiectului de lege mai mult de 15 criterii care nu pot constitui motive de discriminare (vârstă, rasă, avere, opinie, origine etnică, sex, limbă, orientare sexuală, stare materială, dizabilitate, culoare, stare de sănătate, naţionalitate, apartenenţă politică, origine socială...), europarlamentarul Monica Macovei scrie o scrisoare Parlamentului Republicii Moldova, în care felicită guvernul pentru iniţierea acestui proiect de lege, salută includerea orientării sexuale între criteriile de nediscriminare şi face recomandări parlamentului pentru mai multe drepturi pentru persoanele LGBT. 

De fapt, Macovei este interesată doar de acest criteriu dintre cele 15, "orientarea sexuală". Nici nu-i de mirare, din moment ce face parte din Intergrupul LGBT al parlamentului european (The European Parliament Intergroup on LGBT Rights - grupul aparţine structurii "formale" a parlamentului european, este un fel de club de activişti pro-gay).

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă îşi exprimă "respectul" faţă de acelaşi parlament:
Europa Liberă: Mai mulţi politicieni de la Chişinău spun că ar adopta legea, dar numai amendată, de pildă în aşa fel încât să nu permită minorităţilor sexuale să ţină întruniri publice, probabil mai ales cu gândul la vreun marş gay....

Monica Macovei:
Parlamentul poate să amendeze lege, acesta este rolul Parlamentului, să modifice şi să adopte o lege. E voinţa lor, nu le poate impune nimeni cum să voteze, însă au nişte obligaţii pe care şi le-au luat faţă de UE pe acest parcurs european al Republicii Moldova şi între alte obligaţii, alături de reforma justiţiei, administraţiei şi altele figurează şi legea nediscriminare şi aplicarea ei. Deci se va discuta... de asta am şi scris scrisoarea în mod colegial şi cu prietenie, ca să le spun că este un lucru foarte important, această lege, şi e bine ca ea să respecte exact normele europene. Sigur că parlamentul poate să ia o altă decizie, dar după aceea vor fi discuţii, negocieri, în final tot vor trebui s-o adopte aşa cum trebuie.
Este binevenită nediscriminarea la angajare sau la locul de muncă, ori în societate, a membrilor comunităţii LGBT, deşi sunt probleme la ocupaţii precum maseur, educator, profesor, învăţător, militar, bucătar, preot...

Dar militanţii LGBT nu se mulţumesc doar cu atât, vor schimbarea regulilor societăţii după chipul şi asemănarea lor. Conceptele de "familie" şi "cuplu" ar include şi persoanele de acelaşi sex, precum şi copiii adoptaţi de acest tip de cupluri, care ar urma să crească într-un asemenea mediu "familial".

Preşedintele parlamentului moldovean, Marian Lupu, despre retragerea proiectului de lege:


Lupu a cerut ca esenţa proiectului să fie dezbătută în cadrul unor mese rotunde la care să participe societatea civilă alături de reprezentanţii bisericii. "Este foarte important să ştii cum să prezinţi această lege. Vreau ca această lege să fie explicată omeneşte. Vreau ca în Republica Moldova oamenii să înţeleagă cine e socrul mare şi cine e socrul mic", a precizat Lupu.

Lupu s-a arătat nedumerit de ce atâta timp cât heterosexualii nu ies în stradă pentru a-şi striga orientarea sexuală, gestul homosexualilor ar trebui acceptat şi trecut cu vederea.

Publika.md 

Un comentariu :

Seraphim Abel spunea...

http://www.romanialibera.ro/actualitate/mapamond/calculele-gresite-ale-tandemului-merkel-westerwelle-221400.html

GUIDO WESTERWELLE / POPONARUL:
Cea mai mare rusine a Germaniei si, implicit, a Uniunii Europene a fost faptul ca un asemenea dezaxat moral, presedinte al partidului - evident - liberal, a putut fi numit ministrul de externe al unei mari puteri. Acest poponar are tupeul de a calatori la intalnirile oficiale internationale, deci pe banii contribuabililor germani, impreuna cu partenerul sau homosexual. Vai de tine, Deutschland ! Si vai de noi, caci un asemenea exemplar imoral distruge unitatea Europei mai dihai decat orice criza economica ! Cum ar putea niste oameni normali sa accepte ca niste denaturati sa le fie lideri? Ca o parte rea din parlamentarii europeni, din congresmeni, respectiv media liberal-socialista si fauna ONG-ista sustin asemenea politici, este evident ca o fac cu cele mai josnice si eugenice intentii, care vor primi cat de curand un raspuns pe masura de la Cel Care Este Masura.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: