09 octombrie 2011

Radu Golban: Statele Unite ale Europei, o invenţie a lui Hitler (V)



Similitudinile cu noul concept lansat de Germania, la capatul primei recesiuni, sunt izbitoare. In acest context, reputatul analist pune in discutie cateva teze, lansate in aceasta dezbatere legata de Statele Unite ale Europei de catre Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu. Am publicat, intr-un scurt serial, in episoadele anterioare, demersul extrem de interesant al domnului Radu Golban. In  continuare, publicam, tot intr-un serial, cele mai importante documente ale Reich-ului nazist, legate de aceasta tema a Statelor Unite ale Europei.

"27 septembrie 1941, Karl Megerle: Teze pozitive ale presei si propagandei  
          
Este necesar sa inlocuim propaganda belicoasa, distrugatoare si polemica cu o propaganda pozitiva, inainte de toate in ceea ce priveste viitorul Europei.

Depasirea particularismului european, sfarsitul epocii razboaielor burgheze europene. Scop: o Europa federativa sub conducerea si protectia grupului puterilor celor mai puternice, sanatoase si responsabile. Lupta contra Angliei este o lupta pentru unitatea Europei.

Indepartarea cauzelor razboiului:

Europa trebuie sa aiba in mod vital siguranta alimentara, a imbracamintei si muncii. De aceea pe de o parte dezvoltarea tuturor surselor de ajutor ale Europei, inainte de toate in Sud-est si in Est ca si in regiunile invecinate din Asia si Africa prin conlucrare planificata, diviziune a muncii, intensificarea si modernizarea productiei industriale si agricole. Intreaga dezvoltare a economiilor ramase in urma, cresterea nivelului de trai al maselor largi, satisfacerea cerintelor elementare de munca, paine, locuinta si imbracaminte.

Pe de alta parte, atentie la adresa razboiului economic si a Blocadei Foametei ca mijloace de razboi, restabilirea libertatii marilor fara ca natiune sa aiba in vedere circulatia civila a marfurilor in razboi si pace.

Cheia pentru o pace globala durabila, garantia contra razboaielor mondiale sta in indepartarea dominatiei asupra marilor de catre natiunile individuale, politica lor de sustinere punctuala si blocarea accesului la materii prime si a comertului liber. Anglia nu ar fi riscat acest nou razboi mondial daca nu ar fi avut incredere in eficienta blocadei.

Depasirea politicii „balance of power” si a asmutirii unei puteri europene impotriva alteia datorita unor influente straine. Dupa eliminarea Angliei, distrugerii bolsevismului si prin conectarea benevola a Frantei la politica solidaritatii europene, aceasta dezvoltare este garantata. Germania si Italia impreuna cu aliatii lor ca centru natural al continentului sunt puternice si capabile sa creeze si sa mentina un echilibru stabil nou, natural, bazat pe performanta si responsabilitate.

Statele mici si de marime medie sunt scutite astfel de obligatia si necesitatea de a adopta o pozitie periculoasa pentru existenta lor in conflicte sau sa aiba o existenta nesigura intre grupuri. Razboiul demonstreaza ca nici un stat nu se poate sustrage destinului comun.

In Europa organizata benevol si federativ, tensiunile si pizma nationala isi pierd sensul. Dezvoltarea politica globala se desfasoara in mod fortat in crearea de spatii mari politice si economice.

Crearea unei paci durabile si sigure. Echilibrul natural, admiterea destinului comun, siguranta contra unei ingustari a spatiului economic si imixtiunii straine deschid drumul catre dezvoltarea in pace pentru toti.

Conducerea nu inseamna dominatie, ci protectie fata de exterior, responsabilitate fata de interior. Germania si Italia nu asteapta supunere, ci numai conlucrare loiala. Toate popoarele si statele intemeiate in mod istoric in Europa sunt binevenite ca membri ai noii Europe. Dezvoltarea lor nationala si culturala in independenta proprie, libertate este garantata. Fiecare popor trebuie sa participe  conform caracterului propriu la noua Europa. Exemplul Finlandei, Ungariei, Bulgariei, Romaniei, Croatiei, Slovaciei demonstreaza ca nu se intentioneaza nici o imixtiune in treburile lor interne. Acolo unde este necesara interventia in treburile interne, datorita situatiei de razboi sau datorita dovezilor ca nu se poate conta pe loialitate. Cerinta individuala fata de statele europene: sa fie membre loiale, pozitive ale Europei."

VA URMA

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: