25 august 2019

Prima zi de ocupaţie (germană, austro-ungară, bulgară, otomană) a Bucureştiului, 7 decembrie 1916, din relatările şi jurnalele unor martori oculari




Inscripţie de pe monumentul „Ultimul străjer al capitalei”
de la ieşirea din Bucureşti spre Otopeni (reamplasat în 2007).

Mareşalul August von Mackensen: „Pe măsură ce pătrundem mai adânc în oraş, se conturează imaginea vieţii şi forfotei unui mare oraş paşnic. Magazine deschise, cafenele pline! Poliţişti în uniformă reglementează într-o ţinută ireproşabilă circulaţia. În Berlin n-ar fi fost mai ordonat. Izolat răsună strigăte de ura! şi aclamaţii în limba germană. Nu ne găsim oare în mijlocul unei populaţii inamice? Nu este, totuşi, război? E un vis care ne înşeală?”

Vasile Cancicov: Privesc dintr-un colţ al străzii priveliştea aceasta, cu sentimentul că sunt străin în ţara mea. Am plâns mult la viaţa mea, am plâns cu drept şi pe nedrept, dar nu mi-au scurs lacrimi mai amare ca astăzi când m-am întors acasă ruşinat că sunt român”. 

Constantin Bacalbaşa: „Am văzut zeci de mii de oameni ieşiţi în stradă, aclamând pe soldaţii care ne striveau, insultând cu entuziasmul lor patria care sângera. Am văzut în aceste zile, ca şi în multe zile următoare, câţi duşmani trăiesc pe acest pământ prea răbdător şi câte lifte neîndurate împotriva neamului nostru hrănim şi îmbogăţim.”

3 comentarii :

Riddick spunea...

7 decembrie 1916 - prima zi a ocupaţiei în Bucureşti

https://adevarul.ro/cultura/istorie/7-decembrie-1916-zi-ocupatiei-bucuresti-1_5847b13c5ab6550cb82ff876/index.html


Acum 100 de ani - 6 decembrie 1916

https://turistinbucurestiro.blogspot.com/2016/12/acum-100-de-ani-6-decembrie-1916.html


Trupele germane in Bucuresti 1916

http://turistinbucurestiro.blogspot.com/2016/12/trupele-germane-in-bucuresti-1916.html


TURKEY IN THE FIRST WORLD WAR - Romania campaign

http://www.turkeyswar.com/campaigns/europe/romania/

Riddick spunea...

from 'the War Illustrated' 17th March, 1917
'Untold Chapters of Rumania’s Tragic Story'
by Hamilton Fyfe
Special Correspondent with the Rumanian Army
https://web.archive.org/web/20080302174634/http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Rumania/Rumania_01.htm

from ‘The War Illustrated’, 23rd March, 1918
'My Memories of Bukarest and a Brave Queen'
A Wanderer in War Lands
by Hamilton Fyfe
Rumania a Victim of Unreadiness
https://web.archive.org/web/20080302183929/http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Hamilton_Fyfe/Rumania_01.htm

from 'the War Illustrated’ 13th April 1918
'Smoke-Clouds of Destruction'
by Hamilton Fyfe
a Wanderer in War Lands
How a Great Task was Greatly Achieved
https://web.archive.org/web/20080302175249/http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Oil_Wells_Destroyed/Oil_Wells_Destroyed_01.htm

from 'The War Illustrated', 16th September, 1916
'Why Rumania Is Our New Ally'
Nations Have No Friends, Only Interests
https://web.archive.org/web/20080302181327/http://www.greatwardifferent.com/Great_War/Rumania/Rumania_Ally_01.htm

Riddick spunea...

Bacalbaşa se referea la anumiţi alogeni, atât "interni" cât şi "ardeleni" (nu doar "români"...), expaţi din Austro-Ungaria.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: