12 decembrie 2016

Mesajul electoratului, 2016


În 2012 a fost un mesaj antiausteritate, dar Sistemul l-a ignorat. În 2016 a fost un mesaj împotriva guvernării fără mandat popular, împotriva Păpuşarilor. Dar şi un mesaj antiausteritate ("nu aveţi mandat pentru aşa ceva").

Acum, electoratul de dreapta a constatat că nu are ce partid vota, iar cel de stânga va descoperi că a votat altceva decât a crezut iniţial. Victoria PSD-ALDE nu este neapărat o victorie a stângii: ce, o majoritate PnL-USR(-UDMR) ar fi fost de dreapta?!

Se poate elibera fără ezitare "certificatul de deces" pentru muribunzii PRM, PER şi PnŢCD (în ANR) şi avortonii Noua Republică, Noua Dreaptă şi M10. PRU n-a trecut pragul, să fi fost creat ca să deturneze voturi de la PSD? Prin neintrare în parlament, sau printr-o defecţiune într-o eventuală coaliţie. A, şi acest "prag", ce-a mai intrat el în normalitate drept ceva firesc, când de fapt este un instrument al oligarhiei pentru controlul majorităţilor parlamentare. Un vot "are drepturi egale" indiferent cât de multe sunt de acelaşi fel, pragul ar trebui să fie variabil (calculat după numărătoarea finală), împărţind numărul de voturi valabile la numărul de mandate.

UDMR este suprareprezentată pe fondul slabei participări la vot a românilor. După votare, PSD n-a exclus o "înţelegere" cu UDMR, deşi în campanie a declarat contrariul. Sistemul a strecurat la limită în parlament Partidul Băsesc (PMP), dirijând UnPR spre PMP, la fuziune. UnPR fusese resuscitat de PSD, care în primăvară l-a împins în primării şi CJ-uri pe liste comune (să aibă cu ce merge la Băsescu...), deşi în toamnă UnPR trădase înţelegerea comună cu PSD şi ALDE şi a acceptat "varianta Iohannis" la consultările pentru formarea guvernului (după demisia lui Ponta). USR este o bulă, o făcătură care a crescut canibalizând PnL, şi care va promova de la tribuna parlamentului teze tip Soros. Un experiment periculos va ataca minţile românilor cu un nou tip de propagandă.

La stânga PSD există o zonă încă nereprezentată politic în mod real, dar care momentan este acoperită prin mesajul "catch all" al PSD-ului. PnL, asociindu-se cu progresiştii de la USR şi cu progresistul Cioloş, şi-a înstrăinat electoratul "naţionalist". A făcut aceeaşi greşeală ca şi guvernul Năstase şi mai apoi guvernul Boc, "guvernul ajunsese să conducă partidul, şi nu invers". Se resimte puternic lipsa unui partid conservator, naţionalist, eurosceptic. Va fi Partidul Forţa Naţională în măsură să "livreze", în viitor ?

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: