01 noiembrie 2010

Este bine ca susţinătorii PSD să cunoască aceste lucruri



Adrian Severin, europarlamentar din România

"Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei, pentru că este singura şansă pe care o avem. Obiectiv vorbind, printre susţinătorii acesteia trebuie să se numere şi România. În general, ţările noi membre, care aparţin Europei Centrale şi de Est, sunt primele interesate în Europa federală".


*** HICLENÍE


Un nou Tratat European


Ovidiu Nahoi.: Cum vi se pare ideea de modificare a Tratatului European, în vederea întăririi        rigorii bugetare şi a guvernanţei economice europene?
Adrian Severin: Este clar că Pactul de stabilitate, care permite utilizarea unei monede unice, fără o guvernare economică, nu a funcţionat. Şi, din acest motiv, este nevoie de un mecanism care să permită nu doar intervenţii post-factum, ci şi o reglare a lucrurilor în evoluţia acestora. Dacă un asemenea mecanism necesită modificarea tratatelor, atunci ele trebuie modificate.
Ion M. Ioniţă: Dar nu e acesta un risc prea mare, într-o perioadă complicată a construcţiei europene?
A.S.: Nu, este mai degrabă un obstacol psihologic, după toată odiseea Tratatului de la Lisabona. Care să fie riscul? Ca această modificare să nu fie ratificată în toate cele 27 de state? Aceasta nu va afecta cu nimic Tratatul de la Lisabona. Deci, dacă un nou tratat nu se va încheia, va rămâne Tratatul de la Lisabona. Nu e simplu, dar nici atât de complicat. Dar, să nu uităm, dacă am avut probleme în Republica Cehă, nu a fost din cauza Tratatului de la Lisabona, ci a manierei, aş spune eu, neloiale, prin care s-a încercat câştigarea de capital politic de către unii lideri de la Praga. În Irlanda, tratatul a căzut într-o primă etapă nu pentru că el a fost rău, ci pentru că a fost rău explicat, iar unii au încercat să inducă în eroare populaţia. Dacă ase­me­nea atitudini ale li­de­rilor, nu ale popoarelor, vor fi evitate, nu va fi niciun fel de problemă.

România trebuie să susţină Europa federală

O.N.: Există comentarii referitoare la transformarea Germaniei într-un fel de hegemon al Uniunii Europene, odată cu introducerea normelor de guvernanţă economică. Ce părere aveţi?
A.S.: Depinde în ce fel reglementăm această idee. Dacă vom lăsa ca aceste măsuri să fie decise de către Consiliu, prin votul statelor membre, deci, printr-o metodă interguvernamentală, normal că cel mai puternic, şi acesta este Germania, poate să adopte o atitudine hegemonică. Dar dacă vom folosi metoda federală şi vom spune că nu statele decid, ci instituţiile europene transnaţionale, atunci nu va mai fi nimeni hegemon. Şi eu cred că România trebuie să susţină această din urmă formulă.
I.M.I.: Apropo de această hegemonie. Despre recenta Trilaterală de la Deauville s-a spus că ar exista un fel de pact al statelor mari: Germania, Franţa, Rusia care, la un moment dat, va fi impus lumii. Cum aţi privit această reuniune?
A.S.: Mie în sine, întâlnirea mi s-a părut bine-venită şi cu rezultate bune, în măsura în care le cunoaştem exact. Pe de altă parte, ar fi pe departe preferabil ca Uniunea Europeană să se întâlnească cu Rusia la Deauville, şi nu doar două state membre. Din acest punct de vedere, observăm fenomenul de renaţionalizare a Uniunii Europene. Adică transferarea accentului de pe instituţiile comunitare europene către guvernele naţionale. Fără îndoială că această evoluţie nu este de bun augur şi, în orice caz, din punctul de vedere al României este extrem de îngrijorătoare.
O.N.: De ce neapărat pentru noi?
A.S.: Pentru că vom ajunge la situaţia bine cunoscută în trecut, în care cei mari vor încerca să dicteze celor mici. Cei mici nu vor accepta, evident, dictatul şi vor încerca să se alieze cu unul sau altul dintre cei mari, pentru a putea de fiecare dată să găsească o anumită protecţie. Aceasta îi va pune pe cei mari, în cele din urmă, în conflict. Şi din aproape în aproape ajungem din nou la război. În această săptămână, un expert american şi unul italian, ambii lucrând pentru un institut de cercetări în domeniul securităţii din SUA, au prezentat un studiu privind guvernarea globală, în faţa Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. Şi, bineînţeles că, în contextul acestei guvernări globale, un capitol important era legat de guvernarea europeană. Una dintre concluzii este că războiul nu este exclus. Iar eu nu obosesc să repet lucrul acesta de o oarecare vreme. Iniţial observam în sală multe zâmbete, după un timp n-au mai zâmbit, dar au ridicat din sprâncene. Acum văd că din ce în ce mai mulţi dau din cap a încuviinţare când reformulez acest avertisment. Renaţionalizarea aceasta este drumul către război. Desigur, ne bucurăm că reuniunea de la Deauville a fost un pas pe calea cooperării, dar această renaţionalizare mă îngrijorează.

Testul Adevărului

1 Consultări şi „consultări" europene. Am discutat săptămâna trecută cu doamna Catherine Ashton, înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, Securitate şi Apărare a Uniunii Europene. Cineva a pus întrebarea dacă doamna Ashton a fost consultată înainte ca doamna Merkel să propună omologului său rus o agendă privind rezolvarea unor conflicte îngheţate din vecinătatea comună, printre care şi conflictul transnistrean. Doamna Ashton a dat un răspuns diplomatic, politic corect, însă din limbajul trupului am înţeles că, de fapt, nimeni nu s-a îngrijit să o anunţe în legătură cu această iniţiativă extrem de importantă.

2 Statele Unite ale Europei. Nu mă ascund şi voi repeta mereu această formulă, a Statelor Unite ale Europei, pentru că este singura şansă pe care o avem. Obiectiv vorbind, printre susţinătorii acesteia trebuie să se numere şi România. În general, ţările noi membre, care aparţin Europei Centrale şi de Est, sunt primele interesate în Europa federală. Altfel, nu au absolut nicio şansă nici să recupereze decalajele care le separă de statele occidentale dezvoltate. Şi nici să scape de sub hegemonia acestora.

26 de comentarii :

Riddick spunea...

Înalta trădare, sau „hiclenia”, era cea mai gravă infracțiune în sistemul dreptului feudal. În Țările Române, ca și în alte state, ea consta în încălcarea datoriei de credință față de domn și implicit față de statul pe care acesta îl întruchipa. Ea se manifesta prin rebeliune, uneltire împotriva țării ori refuzul acordării ajutorului militar. Era pedepsită cu moartea prin spânzurare, dacă autorul ei era un om simplu, sau prin decapitare, dacă era un nobil feudal, precum și cu confiscarea averii. Aplicarea pedepsei era atributul exclusiv al domnului, care putea îmbrăca forma cea mai severă, constând în spânzurarea sau tragerea în țeapă a boierilor, pedeapsă care, prin abuz, putea fi extinsă și asupra rudelor acestora.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Hiclenie

NTN spunea...

Degeaba le spui. Sustinatorii PSD sunt euro-pupcuristi si il vor aplauda la scena deschisa.

"We have not successfully rolled back the frontiers of the state in Britain, only to see them re-imposed at a European level, with a European super-state exercising a new dominance from Brussels" - Margaret Thatcher

Riddick spunea...

Ce a mai degenerat şi ţara asta, odinioară cei gen Severin erau traşi în ţeapă şi lăsaţi să-i manânce ciorile.

PSD-istul de rând are lecturi solide, de decenii, din România Mare, nu cred că ar digera conceptul, mai degrabă fomiştii bursieri şi şobolănimea corporatistă.

NTN spunea...

Sunt spalati pe creier de ani de zile cu indoctrinare pro-ioropeana, antene, realitatea, alea, alea.. Uniunea Europeana e condusa de nucleul Franco-German, tari cu o puternica traditie social-democrata si din cauza asta pentru pesedei e "convenient". In Franta au intrat in greva generala pentru ca le-a marit varsta de pensionare cu 2 ani. Stateau cu gunoiul la nas pentru ca gunoierii erau in greva de 2 saptamani.

Riddick spunea...

Mortul ni l-au băgat în casă la referendumul constituţional trucat - l-a întins Cosmâncă pe două zile - şi la care nu am votat:

Art. 137.2 - trecerea la moneda unică europeană prin lege, fără altă modificare de Constituţie

Crearea mafiei juridice numită CSM

NTN spunea...

In Romania, iti dai seama ca astia ai nostri nici macar nu au scos lumea la vot pentru Tratatul de la Lisabona. Au considerat ca e vorba de ceva "unanim acceptat" de catre "bobor". In tot cazul, puterea "nucleului" va creste. "Rezistenta" adica Marea Britanie, Polonia si Cehia nu sunt inca suficient de puternice pentru asa ceva.

Crystal Clear spunea...

Este pentru prima oara cand vad asa ceva spus in clar.
Nu-mi vine sa cred !
Oare Basescu ce spune despre asta?
CSAT ce spune ?
Fiecare parlamentar , luat in parte ce spune?
Simt ca innebunesc......

Riddick spunea...

La ratificarea în parlament a Tratatului de la Lisabona (2008)a fost o singura abţinere, faţă de votul aceluiaşi parlament la aderarea la UE (2007).

Javra aia de Tăriceanu chiar se lăuda că "suntem al patrulea stat din UE care ratifică Tratatul de la Lisabona".

Ehe...

Riddick spunea...

În 2007, au fost câteva voturi contra (am uitat sa scriu). Nu UE în sine e problema, ci direcţia spre care vor unii s-o îndrepte.

Riddick spunea...

@Crystal Clear: Severin vrea cu tot dinadinsul să îsi facă cineva timp pentru el. ;-)

Crystal Clear spunea...

Desigur ca directia pe care o ia UE este problema .
Nu se astepta nimeni la asa ceva.

Este extraordinar de grav din cauza situatiei economice inca precare pe care o avem
Nu-mi vine sa cred, sunt socata de nonsalanta cu care AS a afirmat cele de mai sus.
E motiv de iesit in strada

Astept pozitia lui Basescu .

Riddick spunea...

Ce dracu' să faci cu un asemenea specimen ca Severin, decât să-i dai cep ca la un pepene ?!

Crystal Clear spunea...

Al doilea soc este titlul :

Adrian Severin, europarlamentar PSD:

„Un război în Europa? Nu este exclus“

Crystal Clear spunea...

Tipul este absolut
I-R-E-S-P-O-N-S-A-B-I-L !!!!

NTN spunea...

"Nu UE în sine e problema, ci direcţia spre care vor unii s-o îndrepte". Exact.. S-ar putea schimba unele lucruri daca de pilda UK ar deveni ceva mai influenta in Uniune, asta ar insemna de exemplu ca grupul euro-parlamentar al Conservatorilor britanici (ECR) ar deveni mai puternic prin cooptarea unor noi membri. Ma gandeam si la PD-L dar probabil ca nu le da voie cei de la Fundatia Adenauer. :(

Riddick spunea...

Am un pronostic: cel târziu anul viitor, Fidesz-ul lui Viktor Orban va trece la grupul conservator (ECR). În funcţie de alegerile din PDL, s-ar putea repeta figura şi la PDL.

Parcă Ungaria preia preşedintia UE la 1 ianuarie ? Deci, în primul semestru va fi mutarea.

Crystal Clear spunea...

Asteptam pozitia europarlamentarilor PDL ,cat se poate de repede.
Trebuie clarificata imediat situatia asta.
Nu este de joaca Am intrat in panica

ISP este sponsporizat de KAS si alte ONG-uri germane pentru tampirea membrilor PDL
Cum este posibil ca PDL sa fi acceptat asa ceva ?????

Riddick spunea...

Nu reiese ca PDL "ar fi acceptat asa ceva", dar este bine ca s-a deschis aceasta discuţie.

Ştii bine părerea mea despre PPE şi KAS. ;-)

Riddick spunea...

Vaclav Klaus:

Lăsaţi-mă să repet întrebarea mea dintr-o perspectivă diferită: Statul pe care l-am preluat de la strămoşii noştri ca pe un patrimoniu specific şi de neînlocuit are o semnificaţie şi un scop în lumea de astăzi? Îl percepem ca pe ceva adânc întipărit în mintea şi în inimile noastre? Nu îl vom accepta doar ca pe un fel de spaţiu neutru, care poate fi înlocuit cu orice alt spaţiu? Nu devine pentru mulţi dintre noi doar o "unitate administrativă", faţă de care ne pierdem orice relaţie mai profundă cu caracter personal?

Dacă este aşa, atunci sărbătorirea de astăzi a zilei noastre naţionale este doar un gest gol şi o mistificare pentru public. Apoi, ar trebui să recunoaştem cu voce tare că suntem o generaţie care renunţă conştient la statul ceh. Că istoria noastră statală de o mie de ani a ajuns la capăt. Că tradiţiile noastre moştenite, obiceiurile, cultura, modul de a gândi, precum şi interesele specifice rezultate sunt acum doar un muzeu istoric de relicve folclorice interesante, pentru că viaţa, aşa cum a spus un important scriitor ceh sceptic, a mers înainte.

Cu toate acestea, dacă acest lucru nu este valabil pentru majoritatea dintre noi, dacă vom continua să percepem existenţa noastră naţională comună în mod autentic drept ceva diferit de existenţa naţională a germanilor, francezilor, britanicilor, ruşilor, americanilor, şi a altor naţiuni, atunci urmează ceva din acest lucru. Apoi, avem o necesitate vitală de a avea temelia noastră, statul nostru. Atunci, este nevoie să ne întoarcem la moştenire, la tradiţii, la greu-câştigatele învăţăminte ale strămoşilor noştri. Apoi, trebuie să apărăm existenţa statului nostru şi valorile sale. Apoi, trebuie să fim conştienţi - cu toate consecinţele - că istoria nu a fost încă încheiată, chiar dacă unii visători au încercat să ne convingă de aceasta după căderea ordinii mondiale bipolare.

http://riddickro.blogspot.com/2010/10/vaclav-klaus-mesajul-de-ziua-nationala.html#more

Crystal Clear spunea...

A tolerat?

NTN spunea...

@Riddick: E destul de posibil ca FIDESZ-ul sa adere la ECR. In privinta PD-L sunt destul de sceptic pentru ca nu am observat prea multe luari de pozitie in interiorul PD-L referitor la asa ceva. Nu exista acea "masa critica" care sa impinga partidul in directia asta. E destul de ancorat in PPE. Traian Ungureanu ar fi favorabil unei astfel de mutari dar sincer nu mai stiu pe altcineva.

Riddick spunea...

... NU ŞTIU, e recent interviul. Om vedea ce şi cum.

Am să pun pun întrebarea asta la TRU pe blog.

Oricum, e dinamită pură.

Riddick spunea...

@NTN: Subscriu.

Crystal Clear spunea...

AS a pus intrebarea asta tocmai pentru a starni zazanie , a incita si a destabiliza .
Si interviul e luat de cei de la Adevarul- cu patron Patriciu...


Totul este perfect planificat

Riddick spunea...

Severin este un agent străin, nu stiu ce dracu' păzesc SRI şi SIE.

Crystal Clear spunea...

Desigur !
Se vede de la o posta.

Stiu eu cat s-o fi reformat SRI si SIE ?
Inca nu m-am convins.

In '90 mi-a demonstrat unul ca-mi asculata telefonul...I-am injurat si mai rau la telefon


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: