20 octombrie 2013

UE demontează alibiul precar al USL


Alibiul precar prin care USL căuta să atenueze impactul la electorat, în urma admiterii accesului străinilor la achiziţia de teren agricol, de la 1 ianuarie 2014. Dar îi furnizează altul - acum, "trebuie" să liberalizeze complet "piaţa funciară" (adică, accesul neîngrădit al persoanelor fizice străine la achiziţionarea de teren agricol; în prezent, o pot face doar ca persoane juridice). Nici PDL, nici USL nu au mişcat un deget în apărarea fondului funciar naţional, ba dimpotrivă, au căutat să "justifice" vânzarea acestuia. Ministerul agriculturii a scos o caricatură de lege, care "condiţionează" accesul TUTUROR persoanelor fizice la achiziţia de teren agricol, adică îngrădeşte în plus accesul românilor.

Constituţia României - Parlamentul
Articolul 61: Rolul și structura
"Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării."
 "a României"? "al poporului român"?

Mai degrabă astea s-ar potrivi Ungariei, unde parlamentul a legiferat interdicţia străinilor de a cumpăra şi de a deţine teren agricol. A contestat şi acolo UE, dar ungurii n-au schimbat nimic.

Ia să vedem, acum: mai ajunge "proiectul" să fie legiferat, fie el şi modificat? Se va găsi cineva să-l conteste la CCR? Va fi respins de CCR, ca astfel USL să scape mai ieftin din punct de vedere imagologic? ("Da. Vedeţi? Nu era constituţional... da' noi am fi vrut, blabla...").

DIGI24:

Terenuri agricole „la liber” pentru străini. UE a respins proiectul care limita vânzarea și cumpărarea loturilor


Străinii pot cumpăra „la liber” terenuri agricole în România, asta după ce reprezentanţii Uniunii Europene au respins proiectul prin care statul român solicita limitarea tranzacțiilor. Şi sunt şanse mici să avem un nou proiect adoptat până la finele anului, mai ales pentru că, recunosc oficialii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, noi suntem cei care cerem bani de la UE.

Reprezentanţii Uniunii Europene au respins proiectul, deoarece nu sunt de acord cu propunerile privind limitarea vânzării şi cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice la 100 de hectare, pentru că nu se impune aceeaşi limita şi companiilor.

Oficialii europeni nu sunt de acord nici cu obligaţia de a avea cinci ani experienţă de profil pentru cei care fac investiţii, mai ales pentru că e vorba şi de tineri care îşi doresc să se mute în mediul rural.

Şi, nu în ultimul rând, nu sunt de acord nici cu crearea unei instituţii care să intervină în relaţia dintre cumpărător şi vânzător şi să avizeze preţul şi tranzacţia.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: