20 august 2013

Valeriu Tabără despre muşamalizarea de către PG şi DNA a fraudelor uriaşe din agricultură


ZIUAnews:

Kovesi și Morar au ascuns fraude uriaşe 

Foștii șefi ai DNA și Parchetului General, Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi, nu au luat nicio măsură împotriva celor care au prejudiciat statul cu sute de milioane de dolari • În 2010, comisia parlamentară de anchetă a transmis către DNA și Parchetul de pe lângă ÎCCJ un raport în care era scris negru pe alb cine se face vinovat de pierderea banilor, de management defectuos și de distrugerea sistemului de îmbunătățiri funciare • Singurul răspuns primit de la organele competente a fost acela de primire a documentației 

Raportul Comisiei parlamentare de anchetă, privind situația sistemelor de irigații, precum și a altor sectoare de îmbunătățiri funciare, întocmit în 2010, a scos la iveală numeroase nereguli și ilegalități făcute de cei care au fost la conducerea instituțiilor din subordinea MADR. Comisia, condusă de fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a trimis către Curtea de Conturi, ANAF, DNA, IGP, SRI și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție documentele necesare pentru efectuarea cercetărilor. Daniel Morar și Laura Codruța Kovesi, șefii de atunci ai DNA și Parchetului General, nu au luat nicio măsură în ceea ce îi privește pe vinovații fraudelor de sute de milioane de dolari, din 2010 și până în prezent, după cum a declarat, în exclusivitate pentru ZIUAnews, Valeriu Tabără. Justiția a tăcut, iar cei care au contribuit la devalizarea sistemelor de irigații și a sectorului de îmbunătățiri funciare au scăpat nepedepsiți.

„Din păcate însă, la toate demersurile noastre, nici organismele statului n-au răspuns (...) Nu am primit decât faptul că s-au primit dosarele de la noi, dar nu am mai primit pe urmă absolut nimic. Nu ni s-a dat niciun răspuns. Au fost ceva răspunsuri înainte la ceva interpelări care erau făcute înainte de finalizarea comisiei de anchetă, dar după aceea nu s-a mai dat niciun fel de răspuns", ne-a explicat Valeriu Tabără, referitor la tăcerea șefilor din Justiție, în fața documentelor care dovedeau fraudele din agricultură. 

„Dispariția" a 100 milioane de dolari, acoperită de Kovesi

Prin programul Romag '98, România a pierdut peste 100 de milioane de dolari. Cel care s-a făcut vinovat de cea mai păguboasă afacere a Societății Naționale de Îmbunătățiri Funciare este fostul șef al acesteia, Valentin Apostol, actual director general pe probleme de îmbunătățiri funciare din Ministerul Agriculturii. Într-o sentință dată înainte de începerea anchetei făcută de Comisia Parlamentară, acesta a figurat cu un alt nume, respectiv Vasile Apostol, iar Parchetul General a confirmat propunerea IGPR, de Neîncepere a Urmăririi Penale, față de acesta și alți trei inculpați: Constantin Ştefan și Petru Victor Toma.

Ulterior, Comisia parlamentară i-a solicitat Parchetului de pe lângă ÎCCJ, condus de Laura Codruța Kovesi, continuarea cercetărilor și luarea măsurilor legale care se impun. Singurul răspuns primit de la Parchetul General a fost acela că s-au primit documentele, după cum ne-a spus Valeriu Tabără.

„Toată lumea a vrut să ascundă Romag-ul, pentru că multe rele au început de la el. Acolo este unul dintre responsabilii de situația din minister, pe care eu l-am schimbat de pe funcție, dar nu l-am putut da afară, pentru că sunt funcționari publici, Valentin Apostol, care, într-o sentință dată înainte de începerea anchetei noastre în Parlament, figurează cu alt nume în soluția dată de Tribunal și ulterior l-a schimbat, ca să se piardă. După ce a venit Daniel Constantin l-a repus director, tot acolo, la Direcția de Politici Agricole, dar pe îmbunătățiri funciare și pe patrimoniu funciar", a declarat fostul ministru al Agriculturii. 

Ilegalitățile, nesemnificative pentru DNA 

Fostul ministru al Agriculturii a adăugat că și în timpul mandatului său la conducerea ministerului, a observat mai multe ilegalități pe care le-a semnalat Direcției Naționale Anticorupție, condusă de Daniel Morar, însă reacția a fost aceeași: nu s-a luat nicio măsură. Mai mult, Valeriu Tabără a subliniat faptul că totul se făcea sub conducerea UDMR, iar funcționarii care proveneau din această formațiune politică au fost lăsați în pace. „Eu am plecat pe urmă de la Comisia de Agricultură, unde am fost președinte, la minister. Şi acolo am găsit alte lucruri pe care le-am semnalat la DNA. Nici pentru alea nu am primit nimic. Lucruri grave de tot, chiar. Sunt făcute de Corpul de Control al ministrului, și chiar unele trimise înainte de a finaliza concluziile, pentru că mi-a fost teamă că se intervine pe parcurs și atunci nu le mai pot trimite, pentru că acolo a fost totul sub ordinea UDMR-ului. Pentru că și asta e o problemă, pentru că sunt mulți secretari de stat luați la bani mărunți, dar cei care au fost la UDMR nu sunt luați", a declarat, pentru ZIUAnews, Valeriu Tabără. 

Pierderi de peste 16 miliarde  de euro  

ZIUAnews a semnalat, într-un articol anterior, faptul că situația în sectorul de îmbunătățiri funciare este una incertă, întrucât nu se cunoaște patrimoniul. Practic, din 2004 și până în prezent, nu s-a putut face o inventariere a bunurilor aparținând SNIF și ANIF și nici a actelor de proprietate. Dezvăluirea noastră a fost confirmată de ANIF și ADS, care ne-au precizat că în acest moment sunt „în plin proces de inventariere". Numai că această „inventariere" durează de mai bine de nouă ani.

„La această dată nu există voință, pentru că ei vor să ascundă marile fraude care s-au petrecut acolo și pentru care unii ar trebui să dea cu subsemnatul, inclusiv miniștrii. Situația de îmbunătățiri funciare este catastrofală. Toată lumea tace. Pierderile sunt imense, încep de la vreo 16 miliarde de euro în sus, pe întreg sistemul de îmbunătățiri funciare", a declarat Valeriu Tabără.
 
*   *   *
Tabără a dezumflat gogoaşa ANAF, care susţinea că în transporturile agricole din Olanda, pe care le-a blocat în vămi, ar fi bacterii periculoase (acţiune efectuată de ANAF la comandă de sus, e clar). Deasemenea, Tabără a mai declarat: "Străinii pot cumpăra teren agricol în România cu restricţii (adică doar organizaţi prin societăţi comerciale, nu ca persoane fizice). Acestea nu vor fi ridicate cât voi fi eu ministru", şi a intrat în conflict şi cu madam PolVoş, consilierul Piticului, căreia i-a demis un protejat din funcţia de director general al Agenţiei Domeniilor Statului.

De asemenea, Tabără a demontat public isteria pseudoştiinţifică a pericolului organismelor modificate genetic (OMG). La nivelul UE nu se permitea până de curând cultivarea de soia modificată genetic (singura rentabilă economic), dar se permitea importul ei pentru furaje, fiind de fapt un transfer mascat de bani de la UE la ţări din lumea a treia.


Ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a pus piciorul în prag şi l-a demis printr-un ordin al ministrului pe directorul Agenţiei Domeniilor Statului, Radu Cristescu, aflat în subordinea sa. Activitatea acestuia a fost evaluată de Corpul de Control al ministrului, care a recomandat schimbarea sa din funcţie, acuzându-l de producerea unor însemnate prejudicii. Cristescu, însă, are pile importante la conducerea PDL, ceea ce explică întârzierea deciziei de demitere. Apare menţionat numele consilierului prim-ministrului, Andreea Paul (ex-Vass), care ar fi exercitat presiuni pentru menţinerea lui Cristescu în funcţie.

6 comentarii :

Riddick spunea...

Kovesi ar fi tergiversat şi "dosarele revoluţiei" - o spun revoluţionarii, şi "procurorul" Dan Voinea.

Anonim spunea...

Nu ma cheama Polvos si nu am facut nicio presiune in favoarea lui Cristescu. Este o prostie uriasa. Au inceput atacurile comandate?! Atat de repede? Ma asteptam cam pe la toamna, nu prematur.

Riddick spunea...

Deocamdată văd că numele apărut este cel de "Anonim". Există varianta acţionării în justiţie pentru calomnie în cazul Cristescu. Nu-i un atac, doar am arătat că Tabără e un altfel de PDList (dintre puţinii de calitate).

Crystal Clear spunea...

Antiterapie AA

"Nu mă cheamă Polvoş şi nu sunt alcoholic" :)

Riddick spunea...

:) :) :)

Crystal Clear spunea...

:) :)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: