17 iulie 2010

Nebunia OMG - follow the money !



După aderarea la Uniunea Europeană, România a trebuit să interzică cultivarea de soia modificată genetic, ceea ce a dus la importul de circa 500.000 de tone de soia anual (cu cheltuieli substanţiale), necesarul pentru furaje. Cultivarea de soia "normală" nu este eficientă economic.

Chestiunea plantelor modificate genetic este controversată, sunt arătate totuşi si avantajele OMG (Organisme Modificate Genetic).

La nivelul UE, există EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară), care reglementează chestiunile care au un impact direct sau indirect asupra siguranţei alimentelor şi furajelor, inclusiv a sănătăţii şi bunăstării animalelor, protecţiei şi sănătăţii plantelor şi nutriţiei.

Recent, în cadrul UE s-a ajuns la o soluţie de compromis în privinţa organismelor modificate genetic.

Plantele modificate genetic dau o producţie mai mare, rezistă mai bine la dăunători (insecte şi mucegaiuri), deci nu mai sunt necesare tratamente  chimice la fel de multe ca la o cultură "normală".

Nebunia este că UE permite importul de soia modificată genetic,  dar interzice membrilor săi cultivarea !

În România s-a interzis cultura de soia modificată genetic, dar mai apar "nebuni" care o cultivă (aici şi aici).
Activiştii ecologişti monitorizează tot-tot-tot...

La americani - altă nebunie: amenzi pentru producerea de seminţe de bumbac modificat genetic !


Ieri a început la Bruxelles o reuniune a unor delegaţii de fermieri, agronomi şi investitori din domeniul agricol (participă şi delegaţi din România), care vor să ceară Comisiei Europene o relaxare a normelor OMG:

O delegaţie  spaniolă, română şi portugheză de fermieri şi asociaţii agricole se reuneşte la Bruxelles (pe 16 şi 17 iulie) pentru a solicita accesul echitabil la produsele biotehnologiei agricole şi la tehnologiile disponibile pentru concurenţa de la nivel mondial.

Grupul a ajuns în capitala Europei pentru a evidenţia măsura în care UE îşi dezavantajează agricultorii şi sectorul agricol, în general, în ceea ce priveşte producerea alimentelor într-un mod mai sustenabil, folosind mai puţine resurse. Ei solicită luarea deciziilor pe baza datelor ştiinţifice, un acces mai bun la culturile modificate genetic şi a produselor alimentare şi furajelor aprobate de EFSA, precum şi măsuri fezabile de coexistenţă care să nu discrimineze acei fermieri care doresc să cultive culturi de plante modificate genetic.

Vorbind la eveniment, Dan Botănoiu, director executiv al Federaţiei  Naţionale a Producătorilor Agricoli din România, a spus: "Înainte de aderarea la UE, România producea soia modificată genetic în valoare de 150 milioane. Din momentul în care Europa nu a aprobat cultivarea acestei culturi, atunci când am aderat la Uniune am pierdut imediat acest venit. Ca urmare, suntem nevoiţi să importăm în prezent 500.000 de tone de soia din America de Sud în fiecare an, doar pentru a satisface nevoile noastre interne. Rezultatul net este că pierdem din veniturile proprii şi va trebui să găsim finanţări pentru a importa ceea ce am produs înainte, iar finanţările merg la concurentii noştri din cele două Americi. În opinia noastră acest lucru este complet inutil şi nesustenabil".

Antonio Villarroel, secretarul general al asociatiei spaniole de biotehnologie ANTAMA a adăugat: "Cerem ca agricultorii spanioli să aibă dreptul de acces la aceleaşi tehnologii disponibile pentru fermieri oriunde în lume. Mulţi fermieri spanioli au adoptat cu succes cultivarea porumbului modificat genetic, care le permite să producă alimente de calitate superioară, la randamente mai mari şi folosind mai puţine resurse. Dar avem temeri reale că noile propuneri, pe care Comisia le va anunţa mâine, vor face din ce în ce mai greu pentru noi să coexistăm cu succes cu alte tipuri de agricultură. Credem că aceste propuneri ne vor discrimina pe nedrept şi că acestea ar putea duce la măsuri de coexistenţă imposibile care să ne fie impuse."

Delegaţiile incluzând fermieri, agronomi şi o serie de investitori au susţinut un workshop pentru a sublinia situaţia lor şi preocupările lor şi se vor întâlni cu investitori şi acţionari care solicită ca preocupările lor să fie ascultate. Ei vor merge apoi la Parlamentul European pentru a-l asculta pe comisarul John Dalli făcând anunţul propunerilor noi.

Gabriela Cruz, un fermier portughez, a concluzionat: "Am avut deja un succes relativ în creşterea culturilor modificate genetic în coexistenţă cu alte tipuri de agricultură în Portugalia. În acest sens am văzut beneficii masive atât pentru agricultori cât şi pentru mediul înconjurător. Dar suntem cu adevărat îngrijoraţi de faptul că noile propuneri ale Comisiei vor provoca confuzie şi mai mare în regiuni şi municipalităţi din Portugalia. Deja fermierii noştri suferă din cauza deciziilor contradictorii la nivelul administraţiei portugheze, care restricţionează şi mai mult adoptarea culturilor modificate genetic. Aceasta înseamnă că agricultorii OMG nu pot avea acces la măsurile de ajutorare  pe care alţi agricultori au dreptul să le primească, doar pentru că aceştia cultivă culturi OMG. Ne temem chiar de mai multă discriminare neloială în viitor şi vrem să fim aici şi să accentuăm că suntem în totalitate împotriva oricărei propuneri care agravează aceste inegalităţi."

Şi activiştii ecologişti sunt gata să protesteze împotriva  deciziei care va fi anunţată de comisarul John Dalli.

7 comentarii :

Marius Delaepicentru spunea...

Pe nemernicii ăştia de ecologişti nu-i va potoli decît o mare foamete. Poate atunci le va intra în cap că păşunismele lor tîmpite ar fi nocive chiar şi în mijlocul unei glaciaţiuni.

Riddick spunea...

Nu cred că percep argumente raţionale.

Mă gândeam dacă nu cumva chestia asta cu interzicerea cultivării OMG, dar permiterea importului (în special din lumea a treia) nu este ceva gen "spread the wealth" - finanţare ascunsă dinspre UE spre acele ţări.

Crystal Clear spunea...

Eu m-am saturat de ceea ce se numeste "demagogia antistiitifica"

Cert este ca produsele se folosesc in Romania dar se importa in loc sa se cultive la noi.Deci Romania pierde.
Sa vedem ce decizie vor lua zilele astea.
http://www.presseurop.eu/ro/content/article/294311-drum-liber-pentru-omg

" In 13 iulie, Comisia Europeană a propus să acorde Statelor dreptul de a interzice cultura organismelor modificate genetic pe teritoriul lor"

Sa nu uitam ce zice un comentariu la linkul pe care ni l-ai dat mai sus:
"The second problem will be to preserve your little crop (the one eventually survived from nitrogen starvation) from the destruction caused by weeds, insects, bacteria, etc. How do you think you can manage without the good help of responsible chemistry, agriculture science, research and development?

Without fertilizers and pesticides (as almost all the organic Product Specification demand), crops would have been decimated, and along with it, much of Humanity.

Without pharmaceuticals, our crops and livestock would have been ruined by diseases and by internal and external parasites. As they still are (e.g. in Africa). Without chemistry, we'd be starved"

http://www.cfact.org/a/161/Are-organic-foods-really-better

Riddick spunea...

În 2009, ministrul agriculturii (parcă Ilie Sârbu de la PSD) promitea reluarea cultivării de soia modificată genetic, dacă se obţine verde de la UE (începuseră presiunile pt. reluarea culturilor).

În anii '60, a început campania împotriva DDT, care cică are "toxicitate remanentă de lungă durată", şi "s-ar regăsiurme de DDT în păsări şi peşti".

DDT are cea mai mare eficienţă în combaterea malariei (a ţânţarului anofel, prin împrăştierea din aer de DDT peste bălţi şi mlaştini). După interzicerea pe plan mondial a DDT, a crescut alarmant mortalitatea infantila datorită malariei, mai ales în Africa:

The truth about malaria and DDT

http://www.americandaily.com/article/14593

Crystal Clear spunea...

Vezi,ceea ce s-a chinuit omenirea sa cerceteze, sa descopere, sa inventeze mii de ani, acum vor sa distruga ,sa opreasca sa desfiinteze.
Stopeaza pur si simplu dezvoltarea stiitei a tehnologie.Si de fapt, vor s-o concenteze in mainile anumitor state.
Rusia,China sunt primele care importa cea mai noua tehnologie.
Ai vazut ce-a facut Obama- a paralizat pur si simplu NASA :

http://dreapta.net/res_514_NASA-primeste-o-noua-misiune-de-la-Obama-sa-faca-psihoterapie-cu-lumea-musulmana.aspx

Riddick spunea...

Am văzut...

Crystal Clear spunea...

Excelent exemplul cu DDT !

"Eco-imperialismul"


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: