26 decembrie 2016

Ce joc face cârtiţa Dragnea



OK, a trecut şi Crăciunul, Kraut Iohannis trebuie să iasă cu desemnarea premierului. Azi, mâine, poimâine? (pân'-o pleca la Miami...) Pe baza... "propunerilor" partidelor. EuroBăse i-a făcut de asemenea jocul şi a venit cu Tomac, altminteri era doar o singură propunere, Shhaideh de la PSD-ALDE (surprinzător, PnL a mers "mână moartă", n-a propus pe nimeni). După nişte alegeri, dacă ai avea o singură propunere e cam greu să o refuzi şi să vii cu un om de la un partid care n-a înaintat niciun nume, ori cu un alt om de la coaliţia majoritară, care deja a propus un candidat. Ori cu cine-ţi vine ţie pe chelie (ca după înscenarea Colectiv).

Anticipez că Iohannis n-o va desemna pe Sevil Shhaideh. Va invoca un pretext, cel mai probabil în legătură cu soţul acesteia, cetăţean româno-sirian. Care s-a exprimat public în favoarea regimului Al Assad (dacă era de partea terorismului americano-NATO-saudit care a dat foc Siriei, "nu era nicio problemă").

Cârtiţa Dragnea a venit dinadins cu o propunere controversată. Ca să slăbească partidul în eventualitatea unor alegeri anticipate care ar urma după două respingeri în parlament (votanţii PSD nu vor fi la fel de entuziaşti a doua oară, având perspectiva Şaormei-premier). Ca să îi lase spaţiu de manevră lui Iohannis pentru primul refuz (cu Shhaideh, "are" un minim pretext; cu un altul - NU ar fi avut). Iar a doua persoană desemnată ar putea fi tot una atipică (pentru votul majoritar PSD-ALDE), însă maşina de zgomote ("interesul naţional, blabla, stabilitatea") ar urma să producă "condiţiile necesare" instalării ca premier.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: