15 octombrie 2016

Doreşte oare "foarte probabila viitoare majoritate PSD-ALDE" să guverneze?

 
Tăriceanu dezvăluie o strategie foarte naivă de contracarare a centrului de putere de la Cotroceni - de fapt, inexistenţa vreuneia. În loc ca majoritatea să lase nevotată prima propunere de premier (care ar fi contrară voinţei sale), ca apoi să-l suspende pe Iohannis, după care să respingă la vot prima propunere iar preşedintele interimar (dat de majoritate) să desemneze premierul dorit de aceasta, se vorbeşte despre al doilea vot de respingere al altei propuneri-provocare şi nimic despre impunerea voinţei majorităţii rezultate la urnele de vot. Ba chiar se consideră că o reacţie (tip suspendare) "ar provoca o criză". După două respingeri Iohannis poate dizolva parlamentul (prealabilele "consultări cu preşedinţii Camerelor" pot fi bifate-convocate, chiar dacă aceştia le-ar boicota). De aici, necesitatea "îngheţării" votului pe propunerile-provocări şi deci blocarea procedurală a posibilităţii de dizolvare a parlamentului (da, "trebuie minim 60 de zile", dar Iohannis poate face a doua propunere, de exemplu, în Ziua 58).
"Într-o astfel de situaţie există prevederi constituţionale, dar asta înseamnă şi provocarea unei crize. Sunt o serie de prevederi constituţionale şi legale pe care sigur, dacă se ajunge într-o astfel de situaţie, primul lucru este votul în Parlament, care îl va pune pe preşedinte într-o situaţie dificilă. Dacă face şi a doua oară atunci este clar o încălcare a Constituţiei."
Dragnea se declarase şi el împotriva suspendării (şi nu doar o dată), vorbea despre alegeri anticipate "după două respingeri". "Pâi, şi?!" După aia, nu tot Iohannis face iar desemnarea premierului?! În tabăra Iohannis se vorbeşte despre "frica de anticipate a parlamentarilor tocmai-aleşi", ca factor favorizator al instalării Guvernului Meu.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: