03 aprilie 2014

Mascarada "divergenţelor" va dura până după alegerile prezidenţiale


Pentru revizuirea Constituţiei ori pentru o nouă Constituţie trebuie 2/3 din voturile de la parlament (adică minim 66,67%, iar guvernul Ponta 3 a avut doar 60,17%). Adevărata majoritate acolo s-ar arăta, indiferent cât de convingător ar susţine unele partide că "fac opoziţie".

Apare din nou tema adunării constituante, care ar "scurtcircuita" restricţiile impuse de CCR şi ar impune acele amendamente respinse prin decizia Curţii. Amânare până după alegerile prezidenţiale, "să apară consensul" şi să se dea mesajul adecvat bizonului votant.
Vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, a declarat, joi seară, că în prima şedinţă a Comisiei de revizuire a Constituţiei se va discuta posibilitatea ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă dacă se doreşte o modificare de substanţă.
Donţu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că revizuirea Constituţiei nu se face în grabă pentru a prinde un scrutin electoral şi că nu mai este un proiect politic, ci unul tehnic.

El a menţionat că acest proiect rămâne comun al PSD şi PNL şi că liderul PNL, Crin Antonescu, rămâne în continuare preşedintele Comisiei de revizuire.

Ovidiu Donţu a mai spus că în următoare şedinţă a comisiei, care va avea loc miercuri, va trebui discutat, în primul rând, dacă se doreşte adoptarea tuturor măsurilor care s-au propus, caz în care este nevoie ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă, iar procesul de revizuire să fie transformat în proces de modificare a Constituţiei, sau dacă se continuă procesul de revizuire, ceea ce înseamnă ca această comisie să se limiteze doar la ce a admis Curtea Constituţională.

El a adăugat că ţinând cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia, tot în prima şedinţă va trebui stabilită forma de guvernământ, dacă România va fi republică semiprezidenţială sau republică parlamentară, pentru că de această decizie va depinde modul în care se vor formula multe articole ale textului constituţional.

"Noi am făcut o mixtură între republica semiprezidenţială cu republica semiparlamentară pentru a rezolva incidenţele create de regimul Traian Băsescu în statul român", a spus Donţu.

Senatorul PSD a mai declarat că referendumul pentru adoptarea noii forme a Constituţiei ar putea fi organizat în anul 2015, care nu este an electoral.

"Sperăm la o modernizare a Constituţiei pe care nici Comisia de la Veneţia nu o anticipa", a mai declarat Donţu.

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei îşi va relua activitatea miercurea viitoare, a anunţat, marţi, vicepreşedintele acestei comisii, senatorul PSD, Ioan Chelaru.

El a precizat că membrii acestei comisii vor reanaliza toate propunerile de modificare a Legii fundamentale, astfel încât textul proiectului să fie corelat cu observaţiile Curţii Constituţionale şi de experţii Comisiei de la Veneţia.

Un comentariu :

Riddick spunea...


Legea de fier a distribuţiei: "Cine obţine, are."

(The Murphy's Laws)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: