04 aprilie 2014

din țara lui Cănuță, om sucitSPQR :

Actuala putere a reușit patru contraperformanțe, dintre care unele sunt contraziceri flagrante ale comandamentelor cu care a intrat la guvernare:
1. A izbutit să scumpească combustibilii la nivelul unor țări bogate, fără ca salariile să crească pe măsură, dovedind încă odată că statul român a devenit un instrument de colectare fiscală (republică FMI), cu acte de guvernare în opoziție cu resursa naturală si așteptările populației - acordate la aceasta. (Ziarul Financiar, 2 aprilie 2014, http://www.zf.ro/zf-24/de-ieri-benzina-costa-mai-mult-in-romania-decat-in-austria-blanculescu-guvernul-a-facut-asta-pentru-viata-soferilor-12380394/)
2. A renunțat la un partener de guvernare (PNL) şi l-a adus pe un altul, care nici măcar nu e partid politic, în ciuda împotrivirii masive (masive, să reținem) a propriului electorat. (Gândul, 18 dec. 2013, http://www.gandul.info/puterea-gandului/ponta-il-plagiaza-pe-basescu-10397986)
3. Are un vicepriministru cercetat penal a cărui singură preocupare e dezmembrarea României. Cu alte cuvinte, avem primul guvern pentru care a moderniza înseamnă fragmentarea țării. Interesele baronilor locali capătă geografie statală. (România liberă, 20 nov. 2013, http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/exclusiv-bomba-in-cariera-lui-dragnea-dosar-penal-de-evaziune-fiscala-la-parchetul-general-318418, Digi 24, 6 ian 2014, http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Justitie/Mai+multi+politicieni+asteapta+verdictele+in+dosarele+penale+in+
4. E primul guvern care a pus jandarmii să bată țăranii, subordonând o structură militară (de interes național) unui interes străin, particular (cazul Pungești). În felul acesta jandarmii au încălcat jurământul militar. Performanța e deci dublată de discreditarea corpului jandarmilor. (Vremea nouă, 9 dec. 2013, http://www.vrn.ro/jandarmii-au-instituit-teroarea-la-pungesti (vezi și noul folclor pe această temă, aici: Kamikaze, 10 dec. 2013, http://www.kmkz.ro/de_ras/texte/toate-glumele-despre-jandarmii-de-la-pungesti/)

Aceasta este doar o secvență dintr-un sfert de secol de guvernare

Ceea ce trăim noi azi, e înfăptuirea lui Cănuță, din Caragiale, tipul omului sucit, care are un suflet de nu-l încape nici un loc, nici la școală, nici la muncă, nici în familie. Mizele mici pot ucide, este avertismentul grav al tragicomediei lui Cănuță (Cănuță a murit de supărare pentru că un prieten nu i-a dat o mică sumă de bani). Când sufletul e mic, orgoliul e mare, iar lipsa de perspectivă acută. Atât de mic, încât nici Dumnezeu nu-l iartă. (I.L. Caragiale, „Cănuță, om sucit”, http://ro.wikisource.org/wiki/C%C4%83nu%C8%9B%C4%83_om_sucit)

Numai că o țară nu se ține cu suceală, ci, cu competență urmărită statornic și, mai presus de toate cu dragoste de neam. Am intrat într-un nou ev mediu, unde populatia majoritară e tolerată economic, cultural si politic, în propria ei țară, unde oamenii pleacă în bejenie mai rău ca pe vremea turcilor (Agerpres, 21 ian. 2014, http://www.agerpres.ro/economie/2014/01/21/italia-germania-spania-in-topul-tarilor-in-care-romanii-au-preferat-sa-mearga-la-munca-cercetare--10-12-15), iar pământul le e luat efectiv de sub picioare (Gandeste.org, 6 martie 2014, http://gandeste.org/general/gigantica-ilegalitate-de-la-nadas-scoate-la-iveala-gigantica-masinarie-infractionala-care-submineaza-statul-roman-de-24-de-ani/38821) .

Asa e când oamenii fără carte au parte.

Fragmente din „Cănuță, om sucit”:

„... A-nvăţat Cănuţă cât a-nvăţat, până a ajuns cu chiu cu vai în clasa a patra. ...

Şi a plecat Cănuţă. S-a dus la bunică-sa acasă şi i-a spus că nu mai merge la şcoală măcar să-l taie. Bunică-sa a alergat la dascăl, şi dascălul i-a spus: - Babo, dă-l la meşteşug. Poate meşteşugul să-i dea de capătâi, că nu-i de şcoală, e copil sucit, una îl întrebi şi alta răspunde....
Tot aşa şi iar aşa, pentru nimicuri, a schimbat Cănuţă mulţi stăpâni. Istoria lui se poate asemăna cu istoria unui pahar care rabdă să-l umpli cu litra şi pentru o picătură se supără şi dă pe-afară. Şi lumea vede măcar ce se petrece cu paharul; dar putea lumea înţelege ce se petrece în sufletul lui Cănuţă? Paharul stă de faţa; sufletul lui Cănuţă sta ascuns şi pe semne era prea mic, prea strâmt - dedea repede pe dinafară.”

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Toader Paleologu, 2011 (regretă că pentru schimbările introduse în Constituție este necesară consultarea cetățenilor, pe care-i mai consideră și proști): "Cred că, într-adevăr, e necesară integrarea în Constituție a acelor prevederi privind deficitul. Constituția noastră e rigidă, nu e ca alte Constituții care pot fi amendate de către Parlament sau de către un congres mai larg. În Franța se convoacă congresul constituțional și se face o reformă. Nu e necesar referendumul. La noi, din păcate, din câte înțeleg, va fi nevoie și de un vot în Parlament și de un referendum. Frica mea e că un referendum cu o întrebare atât de tehnică nu poate suscita mare interes din partea publicului. E o chestiune tehnică, pe care nu o înțelege toată lumea sau pentru care nu se pasionează toată lumea".

Postări populare (nu P.P.E. !):