03 aprilie 2014

Mascarada "divergenţelor" va dura până după alegerile prezidenţiale


Pentru revizuirea Constituţiei ori pentru o nouă Constituţie trebuie 2/3 din voturile de la parlament (adică minim 66,67%, iar guvernul Ponta 3 a avut doar 60,17%). Adevărata majoritate acolo s-ar arăta, indiferent cât de convingător ar susţine unele partide că "fac opoziţie".

Apare din nou tema adunării constituante, care ar "scurtcircuita" restricţiile impuse de CCR şi ar impune acele amendamente respinse prin decizia Curţii. Amânare până după alegerile prezidenţiale, "să apară consensul" şi să se dea mesajul adecvat bizonului votant.
Vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, a declarat, joi seară, că în prima şedinţă a Comisiei de revizuire a Constituţiei se va discuta posibilitatea ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă dacă se doreşte o modificare de substanţă.
Donţu, membru al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a declarat corespondentului MEDIAFAX că revizuirea Constituţiei nu se face în grabă pentru a prinde un scrutin electoral şi că nu mai este un proiect politic, ci unul tehnic.

El a menţionat că acest proiect rămâne comun al PSD şi PNL şi că liderul PNL, Crin Antonescu, rămâne în continuare preşedintele Comisiei de revizuire.

Ovidiu Donţu a mai spus că în următoare şedinţă a comisiei, care va avea loc miercuri, va trebui discutat, în primul rând, dacă se doreşte adoptarea tuturor măsurilor care s-au propus, caz în care este nevoie ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă, iar procesul de revizuire să fie transformat în proces de modificare a Constituţiei, sau dacă se continuă procesul de revizuire, ceea ce înseamnă ca această comisie să se limiteze doar la ce a admis Curtea Constituţională.

El a adăugat că ţinând cont de observaţiile Comisiei de la Veneţia, tot în prima şedinţă va trebui stabilită forma de guvernământ, dacă România va fi republică semiprezidenţială sau republică parlamentară, pentru că de această decizie va depinde modul în care se vor formula multe articole ale textului constituţional.

"Noi am făcut o mixtură între republica semiprezidenţială cu republica semiparlamentară pentru a rezolva incidenţele create de regimul Traian Băsescu în statul român", a spus Donţu.

Senatorul PSD a mai declarat că referendumul pentru adoptarea noii forme a Constituţiei ar putea fi organizat în anul 2015, care nu este an electoral.

"Sperăm la o modernizare a Constituţiei pe care nici Comisia de la Veneţia nu o anticipa", a mai declarat Donţu.

Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei îşi va relua activitatea miercurea viitoare, a anunţat, marţi, vicepreşedintele acestei comisii, senatorul PSD, Ioan Chelaru.

El a precizat că membrii acestei comisii vor reanaliza toate propunerile de modificare a Legii fundamentale, astfel încât textul proiectului să fie corelat cu observaţiile Curţii Constituţionale şi de experţii Comisiei de la Veneţia.

Un comentariu :

Riddick spunea...


Legea de fier a distribuţiei: "Cine obţine, are."

(The Murphy's Laws)


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: