03 septembrie 2013

NU O VA FACE !


Băsescu ar putea da peste cap planul de regionalizare, dându-şi demisia cu câteva luni mai înainte de încheierea mandatului. În orice caz, poate pune în dificultate USL, care a anunţat că va programa referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei") pentru ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale. Ca să intre în termenul prevăzut de CCR pentru cvorumul redus la 30% - la cel puţin un an de la data intrării în vigoare a modificării legii.

Estimând că promulgarea modificărilor la legea referendumului (prag de validare redus de la 50% la 30%) va avea loc în lunile septembrie-octombrie (USL va retrimite legea la promulgare în acelaşi format), ar trebui să demisioneze prin mai-iunie 2014, cam după alegerile europarlamentare. Dar cum să cred aşa ceva, când ştiuEchipa Băsescu de la CCR a aprobat reducerea pragului de validare legiferată de USL, iar "amânarea" cu un an este tocmai ca să crească şansele validării, prin cuplarea referendumului cu alegerile prezidenţiale. Că dacă era pus "izolat", în această toamnă, nu trecea nici cu prag de 30% !

Constituţia României: Preşedintele României  
Articolul 97: Vacanța funcției
1. Vacanța funcției de Președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces.
2. În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Președinte.

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Bineînţeles ca nu o va face.

Şi-a manifestat pe undeva intenţia de a demisiona pentru a împiedica regionalizarea ?

Riddick spunea...

Asta nu se trâmbiţează, se face. Dacă-l apucă 15 iunie nedemisionat, nici c-o mai face.

Riddick spunea...

Bineînţeles, nu sper la aşa ceva.

Riddick spunea...

Văd că USL se mişcă repede:

Senatul a respins, marţi (azi), solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

http://rnews.ro/2013/09/03/senatul-respinge-reexaminarea-legii-referendumului-ceru/

Va urma o promulgare (în maxim 10 zile ?) sau o retrimitere la CCR.

Riddick spunea...

În primul caz, ar fi utilă o demisie până la 1 iunie 2014. Care nu va avea loc, desigur.

Crystal Clear spunea...

Nu lasă puterea din mână, nici macar pentru 6 luni..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: