03 septembrie 2013

NU O VA FACE !


Băsescu ar putea da peste cap planul de regionalizare, dându-şi demisia cu câteva luni mai înainte de încheierea mandatului. În orice caz, poate pune în dificultate USL, care a anunţat că va programa referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei") pentru ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale. Ca să intre în termenul prevăzut de CCR pentru cvorumul redus la 30% - la cel puţin un an de la data intrării în vigoare a modificării legii.

Estimând că promulgarea modificărilor la legea referendumului (prag de validare redus de la 50% la 30%) va avea loc în lunile septembrie-octombrie (USL va retrimite legea la promulgare în acelaşi format), ar trebui să demisioneze prin mai-iunie 2014, cam după alegerile europarlamentare. Dar cum să cred aşa ceva, când ştiuEchipa Băsescu de la CCR a aprobat reducerea pragului de validare legiferată de USL, iar "amânarea" cu un an este tocmai ca să crească şansele validării, prin cuplarea referendumului cu alegerile prezidenţiale. Că dacă era pus "izolat", în această toamnă, nu trecea nici cu prag de 30% !

Constituţia României: Preşedintele României  
Articolul 97: Vacanța funcției
1. Vacanța funcției de Președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces.
2. În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Președinte.

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Bineînţeles ca nu o va face.

Şi-a manifestat pe undeva intenţia de a demisiona pentru a împiedica regionalizarea ?

Riddick spunea...

Asta nu se trâmbiţează, se face. Dacă-l apucă 15 iunie nedemisionat, nici c-o mai face.

Riddick spunea...

Bineînţeles, nu sper la aşa ceva.

Riddick spunea...

Văd că USL se mişcă repede:

Senatul a respins, marţi (azi), solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

http://rnews.ro/2013/09/03/senatul-respinge-reexaminarea-legii-referendumului-ceru/

Va urma o promulgare (în maxim 10 zile ?) sau o retrimitere la CCR.

Riddick spunea...

În primul caz, ar fi utilă o demisie până la 1 iunie 2014. Care nu va avea loc, desigur.

Crystal Clear spunea...

Nu lasă puterea din mână, nici macar pentru 6 luni..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: