Anti-Maidan

03 septembrie 2013

PNR - între conservatorism şi libertarianismul utopicCa să nu spun "lobby"...

În Programul de guvernare al Partidului Noua Republică se poate vedea utopia liberalizării totale a sectorului energetic:
 

Acum, acelaşi lucru în privinţa resurselor subsolului:
Susţinem proprietatea privată asupra resurselor subsolului

[...] Faptul că, în acest moment, statul deţine monopolul asupra resurselor minerale ale subsolului, revenindu-i dreptul de a decide în mod discreţionar asupra exploatării acestora, indiferent în proprietatea cui se află terenurile sau care este poziţia comunităţii locale, reprezintă o problemă care ar trebui să beneficieze de cel puţin la fel de multă atenţie din partea cetăţenilor şi organizaţiilor de profil.

Noua Republică consideră că reforma veritabilă a sectorului minier (dar nu numai) din România este condiţionată de abandonarea viziunii etatiste a clasei politice post-comuniste, îmbrăţişată în mod regretabil şi de o parte însemnată a societăţii civile, şi reorientarea spre o politică autentică de dreapta care favorizează individul şi comunitatea în dauna statului.

În aceste condiţii, Noua Republică susţine atât modificarea legislaţiei în sensul introducerii dreptului de proprietate privată asupra resurselor subsolului, cât şi adoptarea unor măsuri veritabile de descentralizare a deciziei administrative. Proprietarii terenurilor sub care au fost descoperite resursele şi comunităţile din care aceştia fac parte ar trebui să fie atât principalii beneficiari, cât şi principalii decidenţi în ecuaţia exploatărilor.

9 comentarii :

Riddick spunea...

PNR declară oficial că doreşte să adere la familia partidelor conservatoare (în Europa - ECR, European Conservatives and Reformists), dar are un program libertarian-utopic.

Riddick spunea...

Mai pe larg se poate vedea aici care este abordarea (articol Energy Report, preluat de siteul Noua Republică):


http://www.nouarepublica.ro/traiasca-proprietatea-de-stat-asupra-resurselor-subsolului/


http://www.energyreport.ro/index.php/2013-stiri-pline-de-energie/2013-stirile-pline-de-energie/2013-batalia-pe-resurse/1075-traiasca-proprietatea-de-stat-asupra-resurselor-subsolului-traiasca-puterea-guvernului-de-a-expropria-discretionar-pe-oricine-in-numele-interesului-national

Crystal Clear spunea...

Simt că mor când suntem luaţi drept fraieri..

Riddick spunea...

PNR şi PDL nu s-au delimitat de eurobăsism. Ca partid, altfel mai sunt unii care au o atitudine critică faţă de Băsescu.

Anonim spunea...

@CrystalClear
Dar de asta ce spuneti, domnisoara : http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/220149-Zeci-de-mii-de-persoane-vor-beneficia-de-acordul-in-domeniul-securitatii-sociale-semnat-de-Romania-si-Israel.html
Veti observa incercarea de a ne prosti vorbindu-ni-se NUMAI DE CETATENII ROMANI CARE AU MUNCIT(SI CONTRIBUIT) UN NUMAR DE ANI IN ISRAEL.
DAR DESPRE CETATENII CU DUBLA CETATENIE, ROMANA SI ISRAELIANA, CARE AU PLECAT DIN ROMANIA CU DECENII IN URMA SA CONSTRUIASCA ACTUALUL ISRAEL SI CARE ACUM VOR SA REVINA(DIN DIFERITE MOTIVE, INCLUSIV DE TEAMA) SI SA PRIMEASCA PENSIE DE LA STATUL ROMAN, NU SE SUFLA UN SUNET !!! ALTFEL NU AR FI AVUT ROST ACEST ACORD, COPT DE DOI ANI SI ABIA ACUM OPERATIONALIZAT(OBSERVATI SI NIVELUL DE MINISTRU ADJUNCT LA CARE A FOST SEMNAT DE ISRAEL, DESI DE LA NOI A FOST UN MINISTRU PLIN).
II ROG PE TOTI CEI CARE CITESC ACEASTA STIRE SA-SI SPUNA PUNCTUL DE VEDERE FIINDCA, ATUNCI CIND VINE VORBA DE PENSIONARII ROMANI ACESTIA SINT TRATATI CA O POVARA PENTRU SOCIETATE, DESI AU PENSII DE MIZERIE.
ACUM VOM PLATI CELOR CARE ''SE VOR REPATRIA'' PENSII OCCIDENTALE ! ACESTEA NU VOR FI O POVARA ?!

Riddick spunea...

Din câte cunosc eu, persoane care au lucrat în România şi au emigrat "în Vest" şi-au putut transfera pensia în ţara de emigrare, chiar şi pe vremea lui Ceauşescu. Cunoscusem (a decedat, între timp) o asemenea persoană, care se întorsese în România în anii '90, iar aceeaşi pensie era - desigur - "repatriată" şi ea. De aceea nu cred că româno-israelienii care s-ar întoarce în România ar beneficia de altceva decât de pensiile deja în plată (plătite de statul român pentru vechimea în muncă din România).

Am citit în articol - "cumularea" e din două surse, conform contribuţiei la cele două sisteme de asigurări sociale din România şi Israel.

Riddick spunea...

Un pensionar român-evreu, care şi-a luat serviciu în Israel, pe lângă pensia (din România), nu poate pretinde de la statul român "suplimentarea pensiei" pe baza unor contribuţii plătite în statul Israel. Dacă s-ar întoarce în România, adică.

Riddick spunea...

Nu exagerez când spun "pensionari emigraţi/plecaţi", au mai plecat şi după 1990, deci pot avea până în 80 de ani.

Crystal Clear spunea...

Am o rudă emigrată care urmează să facă demersuri pentru pensia din Romania . Cred că va avea pensie în funcţie de cât a cotizat aici, până a plecat. Am mai auzit însă că poate alege între pensia de aici şi cea minimă din ţara unde trăieşte acum. Mai ştiu pe cineva care a ieşit la pensie în Germania ( a lucrat şi a plătit contribuţia acolo ) ,iar după pensionare s-a întors în Romania


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Cioroianu, 2009 ("Şi totuşi, Europa unită există – deşi nu toţi europenii votează"): Într-o Uniune Europeană ce întârzie să-şi legifereze unitatea (din moment ce Tratatul de la Lisabona nu este ratificat de toate statele membre), într-o Uniune care nu are încă o politică externă comună şi nici o politică de securitate energetică (vezi diferenţele mari dintre state comunitare precum Italia, Germania, România sau Lituania în privinţa relaţiilor lor cu Rusia, de exemplu), într-o Uniune al cărui „euro-parlament” de la Bruxelles & Strasbourg nu prea se ştie cu ce se ocupă, lipsa unui entuziasm comunitar nu poate surprinde. În anul 2007, cu ocazia unei vizite a lui H.G. Pöttering (preşedintele Parlamentului European) în România, în numele MAE român am organizat un prânz în onoarea oaspetelui – la care au fost invitaţi mulţi dintre politicienii exponenţiali ai tuturor partidelor noastre parlamentare. Cu toţii i-am povestit dlui Pöttering cât de unanimă a fost dorinţa românilor de a adera la Uniune şi cât de mult ne-am bucurat, de la mic la mare. Zâmbind, acesta ne-a spus că nu e convins că această unanimitate ar trebui să ne entuziasmeze – cu atât mai mult cu cât nimeni nu poate garanta cât de reală era ea. Date fiind problemele ce or să apară în procesul de integrare, poate ar fi fost mai bine să ştiţi mai precis cine crede într-adevăr în Uniune şi cine nu – a spus, în rezumat, invitatul nostru. Şi cred că acest raţionament era corect. Poate o să-l înţelegem mai bine în următorii ani, în care e foarte posibil să apară şi la noi curente (politice sau intelectuale) care să pună problema în termeni mai tranşanţi: ce aduce Uniunea Europeană unui stat ca România? Beneficiile sunt mai mari decât constrângerile? Avantajele sunt superioare concesiilor? Personal, cred că răspunsul la astfel de întrebări este cert pozitiv. Dar nu exclud eventualitatea ca unii români să nu vadă lucrurile astfel – şi, mă tem, numărul lor va fi, în următorul deceniu, în creştere".

Postări populare (nu P.P.E. !):