03 septembrie 2013

PNR - între conservatorism şi libertarianismul utopicCa să nu spun "lobby"...

În Programul de guvernare al Partidului Noua Republică se poate vedea utopia liberalizării totale a sectorului energetic:
 

Acum, acelaşi lucru în privinţa resurselor subsolului:
Susţinem proprietatea privată asupra resurselor subsolului

[...] Faptul că, în acest moment, statul deţine monopolul asupra resurselor minerale ale subsolului, revenindu-i dreptul de a decide în mod discreţionar asupra exploatării acestora, indiferent în proprietatea cui se află terenurile sau care este poziţia comunităţii locale, reprezintă o problemă care ar trebui să beneficieze de cel puţin la fel de multă atenţie din partea cetăţenilor şi organizaţiilor de profil.

Noua Republică consideră că reforma veritabilă a sectorului minier (dar nu numai) din România este condiţionată de abandonarea viziunii etatiste a clasei politice post-comuniste, îmbrăţişată în mod regretabil şi de o parte însemnată a societăţii civile, şi reorientarea spre o politică autentică de dreapta care favorizează individul şi comunitatea în dauna statului.

În aceste condiţii, Noua Republică susţine atât modificarea legislaţiei în sensul introducerii dreptului de proprietate privată asupra resurselor subsolului, cât şi adoptarea unor măsuri veritabile de descentralizare a deciziei administrative. Proprietarii terenurilor sub care au fost descoperite resursele şi comunităţile din care aceştia fac parte ar trebui să fie atât principalii beneficiari, cât şi principalii decidenţi în ecuaţia exploatărilor.

9 comentarii :

Riddick spunea...

PNR declară oficial că doreşte să adere la familia partidelor conservatoare (în Europa - ECR, European Conservatives and Reformists), dar are un program libertarian-utopic.

Riddick spunea...

Mai pe larg se poate vedea aici care este abordarea (articol Energy Report, preluat de siteul Noua Republică):


http://www.nouarepublica.ro/traiasca-proprietatea-de-stat-asupra-resurselor-subsolului/


http://www.energyreport.ro/index.php/2013-stiri-pline-de-energie/2013-stirile-pline-de-energie/2013-batalia-pe-resurse/1075-traiasca-proprietatea-de-stat-asupra-resurselor-subsolului-traiasca-puterea-guvernului-de-a-expropria-discretionar-pe-oricine-in-numele-interesului-national

Crystal Clear spunea...

Simt că mor când suntem luaţi drept fraieri..

Riddick spunea...

PNR şi PDL nu s-au delimitat de eurobăsism. Ca partid, altfel mai sunt unii care au o atitudine critică faţă de Băsescu.

Anonim spunea...

@CrystalClear
Dar de asta ce spuneti, domnisoara : http://www.agerpres.ro/media/index.php/social/item/220149-Zeci-de-mii-de-persoane-vor-beneficia-de-acordul-in-domeniul-securitatii-sociale-semnat-de-Romania-si-Israel.html
Veti observa incercarea de a ne prosti vorbindu-ni-se NUMAI DE CETATENII ROMANI CARE AU MUNCIT(SI CONTRIBUIT) UN NUMAR DE ANI IN ISRAEL.
DAR DESPRE CETATENII CU DUBLA CETATENIE, ROMANA SI ISRAELIANA, CARE AU PLECAT DIN ROMANIA CU DECENII IN URMA SA CONSTRUIASCA ACTUALUL ISRAEL SI CARE ACUM VOR SA REVINA(DIN DIFERITE MOTIVE, INCLUSIV DE TEAMA) SI SA PRIMEASCA PENSIE DE LA STATUL ROMAN, NU SE SUFLA UN SUNET !!! ALTFEL NU AR FI AVUT ROST ACEST ACORD, COPT DE DOI ANI SI ABIA ACUM OPERATIONALIZAT(OBSERVATI SI NIVELUL DE MINISTRU ADJUNCT LA CARE A FOST SEMNAT DE ISRAEL, DESI DE LA NOI A FOST UN MINISTRU PLIN).
II ROG PE TOTI CEI CARE CITESC ACEASTA STIRE SA-SI SPUNA PUNCTUL DE VEDERE FIINDCA, ATUNCI CIND VINE VORBA DE PENSIONARII ROMANI ACESTIA SINT TRATATI CA O POVARA PENTRU SOCIETATE, DESI AU PENSII DE MIZERIE.
ACUM VOM PLATI CELOR CARE ''SE VOR REPATRIA'' PENSII OCCIDENTALE ! ACESTEA NU VOR FI O POVARA ?!

Riddick spunea...

Din câte cunosc eu, persoane care au lucrat în România şi au emigrat "în Vest" şi-au putut transfera pensia în ţara de emigrare, chiar şi pe vremea lui Ceauşescu. Cunoscusem (a decedat, între timp) o asemenea persoană, care se întorsese în România în anii '90, iar aceeaşi pensie era - desigur - "repatriată" şi ea. De aceea nu cred că româno-israelienii care s-ar întoarce în România ar beneficia de altceva decât de pensiile deja în plată (plătite de statul român pentru vechimea în muncă din România).

Am citit în articol - "cumularea" e din două surse, conform contribuţiei la cele două sisteme de asigurări sociale din România şi Israel.

Riddick spunea...

Un pensionar român-evreu, care şi-a luat serviciu în Israel, pe lângă pensia (din România), nu poate pretinde de la statul român "suplimentarea pensiei" pe baza unor contribuţii plătite în statul Israel. Dacă s-ar întoarce în România, adică.

Riddick spunea...

Nu exagerez când spun "pensionari emigraţi/plecaţi", au mai plecat şi după 1990, deci pot avea până în 80 de ani.

Crystal Clear spunea...

Am o rudă emigrată care urmează să facă demersuri pentru pensia din Romania . Cred că va avea pensie în funcţie de cât a cotizat aici, până a plecat. Am mai auzit însă că poate alege între pensia de aici şi cea minimă din ţara unde trăieşte acum. Mai ştiu pe cineva care a ieşit la pensie în Germania ( a lucrat şi a plătit contribuţia acolo ) ,iar după pensionare s-a întors în Romania


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):