03 septembrie 2013

NU O VA FACE !


Băsescu ar putea da peste cap planul de regionalizare, dându-şi demisia cu câteva luni mai înainte de încheierea mandatului. În orice caz, poate pune în dificultate USL, care a anunţat că va programa referendumul de regionalizare (de "revizuire a Constituţiei") pentru ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale. Ca să intre în termenul prevăzut de CCR pentru cvorumul redus la 30% - la cel puţin un an de la data intrării în vigoare a modificării legii.

Estimând că promulgarea modificărilor la legea referendumului (prag de validare redus de la 50% la 30%) va avea loc în lunile septembrie-octombrie (USL va retrimite legea la promulgare în acelaşi format), ar trebui să demisioneze prin mai-iunie 2014, cam după alegerile europarlamentare. Dar cum să cred aşa ceva, când ştiuEchipa Băsescu de la CCR a aprobat reducerea pragului de validare legiferată de USL, iar "amânarea" cu un an este tocmai ca să crească şansele validării, prin cuplarea referendumului cu alegerile prezidenţiale. Că dacă era pus "izolat", în această toamnă, nu trecea nici cu prag de 30% !

Constituţia României: Preşedintele României  
Articolul 97: Vacanța funcției
1. Vacanța funcției de Președinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcție, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuțiilor sau de deces.
2. În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de Președinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Președinte.

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Bineînţeles ca nu o va face.

Şi-a manifestat pe undeva intenţia de a demisiona pentru a împiedica regionalizarea ?

Riddick spunea...

Asta nu se trâmbiţează, se face. Dacă-l apucă 15 iunie nedemisionat, nici c-o mai face.

Riddick spunea...

Bineînţeles, nu sper la aşa ceva.

Riddick spunea...

Văd că USL se mişcă repede:

Senatul a respins, marţi (azi), solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, de reexaminare a legii privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

http://rnews.ro/2013/09/03/senatul-respinge-reexaminarea-legii-referendumului-ceru/

Va urma o promulgare (în maxim 10 zile ?) sau o retrimitere la CCR.

Riddick spunea...

În primul caz, ar fi utilă o demisie până la 1 iunie 2014. Care nu va avea loc, desigur.

Crystal Clear spunea...

Nu lasă puterea din mână, nici macar pentru 6 luni..


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: