11 aprilie 2010

Să ne reamintim un episod


Avionul principal folosit de Preşedinţia României este un Boeing 707 vechi de peste 36 de ani, tip de avion care are restricţii de aterizare pe timp de noapte pe aeroporturile din UE datorită nivelului sonor (se acordă totuşi derogări speciale dacă este necesar).

Compania ROMAVIA (din cadrul Ministerului Apărării) asigură, conform legii, contra cost, transportul preşedintelui României.
În anul 2007 s-a stabilit în CSAT un plan de redotare a Companiei ROMAVIA prin procurarea a două aeronave noi pentru utilizarea de către preşedinte şi alţi demnitari (din care una va fi rezervă). Propunerea a fost înaintată spre CSAT de Ministerul Apărării (condus de PNL) şi prim-ministrul Tăriceanu l-a avizat favorabil atât la guvern cât şi la CSAT.

Dar peste puţin timp, subiectul noilor avioane a fost deturnat incalificabil, atât de PNL, care îl susţinuse, cât şi de PSD. "Argumentul" lor era veşnicul "nu sunt bani de pensii, şi îi dăm pe avioane !".

Preşedinţia face precizări într-un comunicat :


COMUNICAT DE PRESĂ
(23 iulie 2007)

Având în vedere declaraţiile făcute de reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal şi Partidului Social Democrat, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări, pentru corecta informare a opiniei publice:

Administraţia Prezidenţială nu dispune de mijloace proprii de transport aerian. Conform legii, responsabilitatea asigurării, contra cost, a transportului preşedintelui României revine Ministerului Apărării, prin Compania ROMAVIA.

Concepţia de redotare a Companiei ROMAVIA, subordonată Ministerului Apărării, a fost întocmită de compania respectivă şi avizată de Guvern, prin semnătura Primului Ministru, Călin Popescu-Tăriceanu (conform documentului nr. 1, anexat).

Documentul a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, din data de 28 iunie a.c., la propunerea Ministerului Apărării (conform documentului nr. 2, anexat). În cadrul aceleiaşi şedinţe CSAT, 28 iunie a.c., planul de redotare a fost prezentat şi susţinut de către ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, şi Primul Ministru, Călin Popescu-Tăriceanu.

Administraţia Prezidenţială consideră ca fiind descalificant modul în care lideri ai PNL au propus şi susţinut în CSAT conceptul de redotare a Companiei ROMAVIA, pentru ca, ulterior, reprezentanţi ai aceluiaşi partid, dar şi ai PSD, să folosească tema pentru atacuri politice nejustificate împotriva preşedintelui României, în condiţiile în care iniţiativa a aparţinut Guvernului.

În perioada 2005-2007, ROMAVIA a efectuat 57 de zboruri speciale pentru Guvern şi 43 pentru Administraţia Prezidenţială.

Departamentul de Comunicare Publică
23 Iulie 2007



În Jurnalul Naţional, apare a doua zi articolul scris de Ion Cristoiu - Războiul avionului prezidenţial :

"Preşedinţia Romăniei a remis presei un Comunicat prin care ia poziţie faţă de un scandal timid incă, din cauza umbririi de către senzaţionalul mediatic numit caniculă, dar avănd in sine potenţial de a lua amploare.
Scandalul ar putea fi exprimat prin sintagma: Un avion Air Force One pentru Traian Băsescu.
Vineri dimineaţă, ziarul Cotidianul a publicat pe prima pagină informaţia potrivit căreia Preşedinţia urmează să achiziţioneze două aeronave speciale dotate cu facilităţi de ultimă oră, toate la nivelul celor cu care călătoresc preşedinţii Americii sau ai Rusiei.
In sine, informaţia n-ar conţine cine ştie ce sămbure de scandal.[...]
Cum s-ar fi procedat intr-o ţară democratică?
Fiind vorba despre cheltuire de bani publici, şi nu pentru majoritatea cetăţenilor, ci pentru şeful statului, premier şi alţi inalţi demnitari, inainte de a fi supusă CSAT, propunerea Guvernului ar fi trebuit prezentată opiniei publice. Solid argumentată de ministrul Apărării Naţionale, ba chiar şi de primul-ministru. Nu credem că ar fi lipsit argumentele convingătoare, chiar dacă populismul, cultivat chiar de Traian Băsescu, face ravagii la ora actuală.
Jurnalişti, politicieni din Opoziţie ar fi avut posibilitatea să se pronunţe.
Evident, ar fi fost şi puncte de vedere potrivit cărora priorităţile Romăniei sunt altele sau că preşedintele unei ţări precum a noastră n-are nevoie de aeronave la nivelul preşedinţilor Americii sau Rusiei.
Guvernul putea lua in considerare aceste opinii şi să renunţe la redotarea Romavia. Sau, dimpotrivă, considerănd că e necesară, să inainteze totuşi propunerea in şedinţa CSAT, asumăndu-şi desigur costurile electorale ale unui asemenea gest.
Aşa ar fi trebuit să se intămple dacă Romănia ar fi fost o ţară cu adevărat democratică.
Romănia continuă să fie insă, şi după 17 ani de tranziţie, o ţară cu o democraţie de faţadă.
Astfel că lucrurile au stat exact pe dos. Nu numai că propunerea n-a fost prezentată opiniei publice, dar, mai mult, discutarea şi acceptarea in şedinţa CSAT din 28 iunie 2007 au fost ţinute in secret.
Dacă pănă la intrarea in CSAT propunerea trebuia prezentată opiniei publice de Guvern, după adoptare ii revenea lui Traian Băsescu datoria de o infăţişa şi de a o explica.
Tăcerea preşedintelui, atăt de guraliv cănd e vorba despre decizii aducătoare de voturi, a dat liberalilor posibilitatea să atace.
Odată ştirea publicată, printr-o scurgere de informaţii venită mai mult ca sigur de la Guvern, liberalii au pornit o campanie impotriva preşedintelui, atribuindu-i in exclusivitate iniţiativa.
Li s-au alăturat PSD-iştii. Destul de timid, dacă ne găndim la rolul unui partid de Opoziţie in necesara veghe la economisirea banului public. [...]"


Ce-i mai scuza Cristoiu... Facem referendum public pentru fiecare comandă de dotare, da' cum ! Articolul din Cotidianul scris de diversionistul Cristian Oprea - aici. Observaţi - din nou, "Air Force One", asta ca să accentueze "costurile mari".


Apoi, incidente au mai urmat. După ce avionul prezidenţial a mai avut probleme, au mai fost divergenţe publice Băsescu-Tariceanu pe tema avionului - aici.

După incidentul cu avionul polonez, ne putem întreba, ştiind că nu s-a aprobat de guvernul Tăriceanu dotarea cu avioane noi: era întâmplător ?

28 de comentarii :

Anonim spunea...

ca de obicei psd si sclavul lor sexual pnl, se opun de dragul opusului fara a avea argumente viabile ci doar o dorinta de manipulare a populatiei indobitocite de "consensul" iliestian...

e clar ca avem nevoie disperata de o noua aeronava prezidentiala...parca foloseam si harburile alea de rombac 111? de astea cand scapam...

Riddick spunea...

Dracu' ştie...

Mă mir că nu s-a redeschis cazul de guvernul Boc, în 2009.

Satirikon spunea...

Eu innebunesc vazand atata mojicie si atata curvasarie politica. Dar ia sa fi fost Geoana presedinte, ii schimba pana si chilotii soacra'sii. Stii bine ca in timpul campaniei am dus cu totii o lupta pe un front comun numai sa scapam de jogodiile astea. Macar pe fondul accidentului nefericit al lui Kaczynsky sa lase gura moale. Il mai auzeam ieri pe Ponta ca e "un simplu accident". Sa nu ii futi una in gura? (scuze de limbaj). Si inca un aspect care ma uimeste, de fapt prostia, demagogia si scarba Irealitatii si a antenelor securistului jegos felix, care la orice se intamla in tara asta, chiar daca pic un prost pe strada, Basescu e de vina.
Pff...am nervi :(

Riddick spunea...

Se dau singuri de gol. Sau ce, şi-or fi închipuind că lumea nu se prinde ce stă în spatele vorbelor lor ?!

Nu trebuie sa ai nervi, ceea ce auzim şi vedem din acea direcţie va fi un fel de muzică de acompaniament.

George spunea...

La pagina tovarasului deputat Scutaru pnl uitati ce am gasit: Secretar al grupului parlamentar de prietenie cu Armenia.
Membru al grupului parlamentar de prietenie cu Federatia Rusa.
Membru al grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina.
Membru al grupului parlamentar de prietenie cu Azerbaidjan. corespondent PROTV şi Mediafax la Moscova: 1996– 1998
Studii publicate:
o “Tendinţe în politica rusă contemporană”, articol publicat în volumul “Politica externă”, Societatea Academică din România, anul II, nr. 2, 1997.
o “În aşteptarea reacţiei Moscovei”, în volumul “Politica externă”, Societatea Academică din România, anul II, nr. 3-4, 1997.
Nu stiam de unde atata darzenie cu care combate ipochimenul, interesant jud.Buzau asta,unde mai e tovarasu Vasile cu afacerea Haisam- Munaf si fiica-sa...

Riddick spunea...

Eeee, bănuiam eu că este un măr viermănat, prea vroia el să facă parte din comisiile de apărare de la parlament.


Eheee...

Despina spunea...

Salut,
Stii parerea mea.
E posibil sa fi incercat veva asemanator cu Basescu,dar nu le-a mers.
Am inteles de la radio ca Fides castiga in Ungaria.
Sa vedem extremistii de dreapta ce fac.
La 20,00 se inchid urnele

Despina spunea...

Sper sa nu iasa Jobik in Parlamenr

Riddick spunea...

La unguri e simplu, va avea Fidesz-ul lui Orban majoritate absolută confortabilă. Socialiştii sunt reduşi la vreo 20%, naţionaliştii Jobbik 17-18% şi cam atât.

Liberalii, aliaţii socialiştilor, nu mai prind locuri în parlament nici camuflaţi pe listele MDF (forumul democrat maghiar).

Riddick spunea...

Fidesz on track to win big: polls

Thursday, 08 April 2010

Far right stands chance of beating Socialists into 3rd

In the most recent batch of opinion polls, the centre-right opposition party Fidesz looked set to win an easy victory in the general elections this Sunday, 11 April. It is less certain, however that it will win the two-thirds majority that would give it the power to make changes to the Hungarian Constitution and could, effectively, exclude all opposition parties from the business of running Hungary for the next four years.

Most-recent polls

A Gallup poll conducted between 18-22 March found support for Fidesz among decided voters to be 60 per cent. The governing Hungarian Socialist Party trailed at 17 per cent, narrowly ahead of the far-right party Jobbik, on 16 per cent. Another pollster, Századvég, in a survey conducted from 16-22 March, suggest a broadly similar distribution of support, with 59 per cent of “decided voters” intending to back Fidesz. The difference was that, for the first time, the nationalist Jobbik came out ahead of the MSZP, with 17 per cent to the Socialists’ 16 per cent. The only other parties that came onto the radar were the Hungarian Democratic Forum (MDF) on two per cent, and the new green-liberal party LMP (Politics Can Be Different) on four per cent: both falling short of the five-per-cent electoral threshold.

http://www.budapesttimes.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=14173&Itemid=220

Despina spunea...

Alegerile din Ungaria-astea sunt vestri bune !
Inteleg ca Fides castiga peste 2/3 din voturi in Parlament
Sunt can ingrijorata cu Jobbik-cam mult 17%-desi ii compenseaza pe socialisti
Liberalii : out -slava Domnului !

Polonia: de ce nu cer polonezii ancheta internationala?
Nu mai are cine?

Tot nu mi-am revenit din soc.
Toata lumea gandeste la fel: ca a fost mana rusilor.
Este deprimant..

Riddick spunea...

Nu mai este timp pentru anchetă internaţională. Aparatele care descifrează conţinutul cutiilor negre sunt numai în Rusia.

Uite un post interesant:

Red Terror File: Russians rule out "technical" problems in crash of Polish president's plane; Polish ambassador knew pilots, upholds their competence

- Polish-Canadians Gather at Ottawa Embassy, Accuse Moscow of Engineering Disaster to Wipe Out Polish Government

- Aircraft with 200 Journalists Landed Safely after President Kaczynski's Plane Crashes


http://once-upon-a-time-in-the-west.blogspot.com/2010/04/ussr2-file-russians-rule-out-technical.html

Ambasadorul polonez în Canada îi cunoştea pe piloţi, competenţa lor.

După prăbuşire a aterizat un avion în care erau 200 de jurnalişti.

Despina spunea...

Am vorbit cu sora-mea in Canada.
Sunt foarte, foarte multi polonezi acolo.-Am cunoscut si eu cativa asta iarna-sunt oameni puternici,deosebiti

Toata lumea stie ca e mana rusilor in catastrofa...

Riddick spunea...

În Africa de Sud, avocaţii criminalilor insinueaza o crimă cu motivaţie homosexuală în cazul Terre'Blanche:

Police investigating homosexual link to Terre'blanche murder

http://www.france24.com/en/20100411-south-africa-police-investigating-homosexual-link-eugene-terreblanche-murder

Ce nemernicie !

Despina spunea...

Este inimaginabil unde ajung!

Pe de alta parte daca ma gandesc mai bine, nici nu ma mir pentru ca in Africa este mai mare coruptia decat la noi...

Riddick spunea...

Geamul la fermă a fost spart, pe acolo au intrat criminalii.
Incredibil ce condiţii precare de locuit avea:

http://www.iol.co.za/index.php?set_id=1&click_id=15&art_id=vn20100406042543813C570507&singlepage=1

Despina spunea...

Exact la asta ma gandesc si eu de cateva zile-la geamul ala pe care l-au spart atat de usor criminalii.


In vara asta mi-am planificat sa pun zabrele la toate geamurile .Desi daca vrea cineva sa faca rau pandeste la un colt,sau cand cobor din masina, etc...

Riddick spunea...

Ar ajuta o cameră video falsă (cred că se găsesc), ori mai multe. Seamănă cu camera video normală, dar numai carcasa. Sunt mai ieftine decât una adevărată. Se montează la exterior şi descurajează intruşii.

Deasemenea, o lampă cu senzor de lumină (se aprinde automat seara). Costă vreo 50 de lei şi dă senzaţia ca este cineva acasă, chiar dacă nu este.

Cu grilele, problemă în caz de incendiu sau de scăpat în caz de atac (Doamne fereste!).

Satirikon spunea...

Pff...desi sunt si eu in trendul asta conspirativ, raman la umila parere ca, poate, rusii nu au avut treaba cu accidentul. Sa lasam lucrurile asa cum sunt...oricum nimic nu se poate face sau afla. Dumnezeu cu mila

Despina spunea...

Da, si la camere de luat vederi m-am gandit.
Costa toate astea mult,dar n-am ce face va trebui sa gasesc ceva convenabil,altfel nu pot sta aici

Acum 1,5 ani au intrat pe geam si mi-au furat doua calculatoare nou noute telefon, bani, etc,eu fiind in alta parte a casei ..M-au filat.
Politia : mana-n mana cu ei,dar nu mai vreau sa-mi aduc aminte bacum

Riddick spunea...

@Satirikon: mai vinovat decât pe ruşi îi consider pe cei din Polonia care se ocupă de chestiunile de securitate. NU ESTE POSIBIL CA UN ŞEF DE STAT NATO SA ZBOARE CU UN TUPOLEV !

@Despinma: Pune camere false vizibil (nu uita "firul de semnal" care intră în casă) şi altele mai mici, discrete, nevizibile. Pentru timp de noapte, sunt şi cu infraroşii (mai scumpe).

Riddick spunea...

Despina :) (22:48)

Despina spunea...

1.
Si eu sunt furioasa pe SPP polonezilor .
Cum au putut sa-i lase pe toti intr-un singur avion?
Aici este tradare sau neglijenta crasa.
Nu s-au gandit cum sa se apere.
Foarte urat.
2.
O sa-mi notez toate chestiunile pe caer mi le spui despre camerele de luat vederi si o sa le aplic in urmatoarele luni .Cu rabdare,pas cu pas.
Am invatat ca daca nu stii sa aperi ceea ce realizezi inseamana ca nu le-ai meritat

Tot lipsa de experienta se numeste, si poti pierde imediat.

Trebuie multa rabdare si temeinicie in toate ..

Riddick spunea...

Camere false am vazut cândva la un mall.

Trebuie însă şi adevărate, dar recorderul trebuie bine ascuns ca în cazul că pătrund în interior să nu distrugă probele.

Când ma gândesc că Terre'blanche locuia aproape într-un fel de şopron, nicio alarmă , nimic...

Despina spunea...

Asa este.Dar cred ca este greu sa pui alarama cand esti in casa si dormi.

Pe de alta parte, mi-a povestit azi o cucoana o intamplare de am ras de m-am stricat.
Era in vizita la varsu' in LA care doarme cu pistolul la indemana.
Intr-o noapte s-a auzit clar ca a intrat cineva in casa ,toti au incremenit, varu' a luat pistolul s-a dus tiptil in bucatarie, suspans -ca pana la urma sa gaseasca o.... pisica :)))

Riddick spunea...

:)))

Las' că ştie ce ştie văru', L.A. este plin de delincvenţi.

Satirikon spunea...

Tupolev sau nu...asta a fost a fie
Am auzit si eu ca se discutase problema achizitionarii altui avion, dar nu erau fonduri.

Riddick spunea...

Acum sunt... guvernul bulgar a oprit la zbor TU 154 al lor şi vor să îl vândă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Alina Inayeh, 2021 ("Ce cred românii despre Est şi Vest" - sondaj): "[...] toți acei 30%, care mie îmi dau foarte multă bătaie de cap, cred că țările occidentale, deci nu numai UE, ci țările occidentale luate așa, ca pachet, au adus mai mult rău decât bine României. Și există un număr îngrijorător de mare, 67% dintre români, deci două treimi dintre ei, care cred că interesul național trebuie păstrat, trebuie salvat, trebuie luptat pentru el chiar dacă asta înseamnă pierderea calității de membru UE. [...] deci dacă interesul național o cere, să se ducă UE unde o vrea, pentru că interesul național este mult mai important. Ne apărăm cu dinții ceva ce nu înțelegem ce. Nu știm exact ce înțeleg românii prin interesul general.

 

Postări populare: