03 iunie 2013

Afacerea *eolienilor* este finanţată de români prin factura de curent


Este de neimaginat cum s-a putut pune pe baze legale această escrocherie, fără ca populaţia să reacţioneze, deşi ea este victima acestei grozăvii, plătind sume uriaşe către nişte afacerişti veroşi. Numai faptul că afacerea aceasta este transpartinică poate fi explicaţia pentru tăcerea tuturor şi acceptarea tacită a unei situaţii atît de explozive.

În mod normal, dacă vrea cineva să investească în această producţie alternativă de energie electrică, ar trebui să scoată din propriul buzunar banii necesari, să-i împrumte de la o bancă sau să încerce, ca toată lumea, să-i ia de la Uniunea Europeană pe baza unui proiect acceptat.

Ei, bine, pentru „eolieni”, guvernanţii ultimilor ani au inventat altceva: toţi românii să pună mînă de la mînă şi să adune lunar banii de care au nevoie „investitorii eolieni” pentru a demara uriaşa lor afacere! De ce trebuie noi să le finanţăm investiţia, iar apoi să le plătim pentru curentul pe care ni-l vînd?

Aşadar, statul încurajează dezvoltarea afacerii cu „eoliene” pe seama falimentării Complexurilor de Energie din ţară, tolerînd ca firmele acestea să încaseze de la populaţie sume uriaşe, a căror destinaţie nu o mai urmăreşte nimeni!

În acest timp, Complexurile Energetice, unde statul este majoritar, sînt obligate să funcţioneze la parametri care-i vor duce într-un faliment sigur, numai pentru a acoperi fluctuaţiile din sistemul eolian!

4 comentarii :

Riddick spunea...

Rentabilitatea reală (dar pe termen mediu de la data investiţiei) a energiei eoliene este transformată în rentabilitate aproape imediată, prin "cofinanţarea" de către consumatorii casnici şi industriali a certificatelor verzi, bani încasaţi de stat şi daţi dezvoltatorilor de energie "verde".

Încasaţi pentru nimic - niciun serviciu prestat în schimbul lor !

Riddick spunea...

Problema a fost enunţată. Măsurile de remediere întârzie, ori sunt invizibile.


Dan Nica: Romania a facut o prostie cu certificatele verzi si a ajuns cea mai necompetitiva tara din UE la pretul energiei

Romania este cea mai necompetitiva tara din UE din cauza pretului la energia electrica si a facut "o prostie" atunci cand a introdus certificatele verzi, care permit recuperarea investitiilor in energia regenerabila in numai doi ani, a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Dan Nica, la emisiunea "Dupa 20 de ani" difuzata duminica de Pro TV.

"Fostul Guvern Boc le-a introdus (certificatele verzi - n.r.). Daca fiecare se uita in factura de energie electrica scrie acolo suma pe care o plateste pentru certificate verzi", a spus Nica. Intrebat ce va oferi presedintelui ArcelorMittal pentru a nu inchide combinatul de la Galati, Nica a afirmat ca vor fi adoptate masurile stabilite de catre Consiliul European. Premierul Victor Ponta a afirmat recent, dupa o reuniune a Consiliului European, ca Romania isi va balansa politica de subventionare a energiei regenerabile astfel incat costurile sa fie suportabile atat pentru industrie, cat si pentru populatie. "Saptamana viitoare vom avea primele masuri in privinta certificatelor verzi, care arunca in aer populatia si industria. In rubrica in care scrie certificate verzi suma trebuie sa fie mai mica. Eu va spun acum ca ori facem aceste lucruri ori, economic, nu mai putem vorbi nici de locuri de munca, nici de orice altceva, inchidem tot", a adaugat Nica. Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, declarat miercuri, la conferinta "Mediafax Talks about Energy", ca proiectul de ordonanta privind modificarea legii care sprijina energia regenerabila va fi aprobat saptamana viitoare, documentul avand "putine" modificari fata de proiectul initial, acestea fiind in special legate de functionarea pietei pentru certificate verzi. Potrivit proiectului de act normativ, in perioada 1 iulie 2013 - 31 decembrie 2016 va fi amanata acordarea unor certificate verzi producatorilor de energie din surse regenerabile, iar marii consumatori ar urma sa cumpere certificate doar pentru jumatate din energia furnizata. Scutirea marilor consumatori de energie de la plata a jumatate din certificatele verzi ar putea fi considerata ajutor de stat, iar Guvernul are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru acordarea acestei facilitati. "Problema pe care o avem la acest proiect de ordonanta este legata de masurile de sprijin pentru marii consumatori. Guvernul vrea sa scuteasca marii consumatori de costul certificatelor verzi. Obiectivul este foarte legitim. Toti in Romania am vrea ca firme precum ArcelorMittal, Alro sau alti mari consumatori sa se dezvolte la noi in tara. Nu vrea nimeni sa-i vada plecand.

http://www.euractiv.ro/uniunea-europeana/articles|displayArticle/articleID_25268/Dan-Nica-Romania-a-facut-o-prostie-cu-certificatele-verzi-si-a-ajuns-cea-mai-necompetitiva-tara-din-UE-la-pretul-energiei.html

Anonim spunea...

Riddick Daca cauti comentariul meu de acum doi ani cind afirmam ca BNR e burdusita cu HIRTIE IGIENICA ai sa-mi dai dreptate. A fost si un scandal cu niste reporteri care au vizitat buncarele BNR cu privire la rezervele acesteia dupa ce ne-am imprumutat de la camatarii "FMI". Mintea romanului vine in urma. Doamne ajuta.

Riddick spunea...

Îmi amintesc acel comentariu.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: