04 iunie 2013

Atacul la identitatea naţională şi la statalitate, din ce în ce mai bine definit


Comisia pentru revizuirea Constituţiei a aprobat introducerea noţiunii de "regiune" şi modificarea drapelului naţional, pe care va fi pusă o stemă (nu se ştie de care; "regală" ?). De-abia că actuala stemă ar trebui modificată, fiindcă pare a aparţine unui stat federal.



continuarea explicaţiei stemei de la 1921 - aici

E clasicul fals argument - Pâi, Ciadul are tricolorul "simplu" mai de dinainte (de pe la 1960, când au plecat francezii din colonie). Diferă nuanţele, şi parcă şi raportul laturilor "dreptunghiului".

Comisia are 23 de membri, din care opoziția doar cinci (UDMR nu-i în opoziție, Ponta are consilieri de la UDMR - Frunda, de exemplu). Doar doi din cei cinci au făcut opoziție la regionalizare, un vot contra şi o abţinere. De la ce partid/e or fi, și ce au făcut ceilalți trei (din cinci) ? Comisia a avut întruniți doar 20 de membri.

PP-DD și PDL au cinci oameni în comisie, au avut amendamente, dar au fost respinse, deci au fost efectiv reprezentate la dezbaterea revizuirii articolului respectiv.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Constituţia României (textul din 2003):

Articolul 12: Simboluri naționale

1. Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu.
2. Ziua națională a României este 1 Decembrie.
3. Imnul național al României este „Deșteaptă-te române”.
4. Stema țării și sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Béla Markó, 2009: "România trebuie regionalizată, fostele regiuni trebuie restructurate şi să li se dea competenţe teritoriale. Nu este suficient să acordăm competenţe mai largi autorităţilor locale, trebuie făcută o nouă regionalizare în care Ardealul să fie o entitate distinctă, la fel şi celelalte regiuni istorice: Moldova, Muntenia, Dobrogea. Este posibil un al treilea pas, dacă vom ajunge la descentralizare şi regionalizare, împreună cu formarea autonomiilor. Un alt subiect de dezbatere este şi federalizarea, care pentru unii este ca un postav roşu, dar trebuie să vorbim despre asta şi vedeţi că eu vorbesc cu mare precauţie".

Béla Markó, 2015: "În urma refugiaților mă tem că se va întări nu Europa Unită, ci se vor întări statele naționale, pe care de-acum câțiva ani am sperat să le demolăm".

 

Postări populare: