09 decembrie 2012

Câteva concluzii, "la cald"


Alegerile au fost câştigate de USL datorită unei uriaşe maşinării de propagandă, dar şi datorită tembelismului "centrului-dreapta". 

În timp ce stânga (inclusiv PnL) a acţionat unitar, la PDL a început din 2009 un război intern, care s-a intensificat pe parcursul întregului an 2010. Aşa-zişii reformişti atacau partidul, cu complicitatea lui Boc şi Băsescu, sub pretextul atacului la "garda veche". Încă se mai putea încerca o schimbare de curs în 2011, dar nu s-au luat măsurile necesare.

Inventarea UNPR la începutul lui 2010 a fost o strategie de conservare a capitalului electoral al PSD, PnL şi PC, "la încasare" rămânând "dreapta", iniţiatoarea "măsurilor anticriză" (care de fapt au fost ajustări macroeconomice cu scopul de a pregăti trecerea la moneda euro). Ceea ce a făcut USL în primăvara 2012 (impunerea propriei majorităţi) o putea face la fel de bine în ianuarie 2010, dar ŞTIA că trebuie să urmeze "anumite chestiuni", cu care nu era de fapt în dezacord, dar acest lucru nu trebuia oficializat.

USL a mimat naţionalismul şi euroscepticismul, beneficiind de voturile UDMR la respingerea unor iniţiative benefice şi votând cot la cot cu PDL şi UDMR toate aberaţiile venite de la Bruxelles.

Din acest punct de vedere, putem vorbi de un faliment al eurobăsismului, care parcă a pregătit ceea ce s-a întâmplat azi. Dreapta nu poate merge pe "reţeta" GDS-PPE.

Se pare că UDMR "trebuie" să rămână în parlament (directivă externă ?), sondajele arată UDMR la puţin peste 5%. Parcă văd că ARD nu se va delimita de UDMR, parcă văd că se va alătura USL-ului şi UDMR-ului la revizuirea Constituţiei şi la regionalizare.

Sub aspectul procentelor, USL este suprareprezentat datorită prezenţei slabe la vot, dar nu trebuie să-şi facă iluzii, E MAXIMUL pe care-l poate mobiliza. E problema celorlalţi că nu au putut scoate lumea din casă.

PP-DD aproape că a ajuns din urmă PDL/ARD. Un partid nou, inexistent până la sfârşitul lui 2011, are acum şansa de a-şi arăta intenţiile reale. Are şansa de a deveni o alternativă doar dacă nu se va compromite colaborând cu eurocartelul USL-ARD(-UDMR).

Marea necunoscută rămâne ce va face majoritatea tăcută. Se profilează un referendum constituţional care va include regionalizarea, reglementat acum de un cvorum de validare de 50%. Eliminarea cvorumului pare să depindă de CCR, unde este (încă) o majoritate non-USL.

12 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Lumea nu se uita la chestiunile tehnice care explica caderea PDL-ARD ci la scaderea nivelului de trai.

Dreapta castiga numai cand demonstreaza ca impune conditii ce aduc prosperitate economica .

N-a facut-o si a pierdut.

Viitorul dreptei : doar daca gaseste solutii sa aduca prosperitatea economica .
Altfel nu va vota nimeni sa munceasca mai mult si sa castige mai putin.
Explicatia este simpla, naturala si omeneasca.

Riddick spunea...

Dreapta nu poate merge pe "reţeta" GDS-PPE.

Crystal Clear spunea...

Sigur.
Dreapta a preluat neoliberalismul globalist ( preluat si de stanga) .



"Neoliberalismul în versiunea sa globalistă pledează de fapt pentru "societatea deschisă", adică deconstrucția tradițiilor, deconstrucţia frontierelor naționale și economice și, în cele din urmă, a tuturor identităților, care sunt privite ca bariere în calea "comerțului liber" între indivizi egali și "raționali", eliberaţi de orice apartenenţă. Populațiile autohtone sunt, de asemenea, văzute ca un obstacol în calea proiectului, şi nu ca o pârghie. Ca urmare, dreapta nu se poate declara, pe de o parte, în favoarea : familiei, a tradițiilor culturale, a identităţii, a cetățeniei și a națiunii, iar pe de altă parte să predice această ideologie. Există o disonanță cognitivă între cele două poziţionări. Dreapta raliată curentului globalist de liber schimb abia se mai aude şi devine imperceptibilă. Şi, de fapt, nu mai este dreapta. Aceasta este exact ceea ce s-a întâmplat !" Traducere a articolului de la Polémia: Pourquoi l'échec de la droite ?
http://informatiinecesare-crystal.blogspot.ro/2012/11/ce-cauze-are-acest-esec-al-dreptei_25.html


Crystal Clear spunea...

Incerc sa traduc si partea a doua pana la sfarsitul anului..Am f mult de lucru..

Gogu spunea...

Voi fi ''sintetic''!
Ponta va ingropa rezultatul si constructia cistigatoare !
Dupa regionalizarea ce ii umplea gura vineri seara, acum anunta ''negocierile cu ungurii'' !
Eu nu cred ca o Constitutie cu regionalizare va trece de popor(cel putin in Regat) !
Si mai cred ca am sarit din lac in put, iar asta trebuie sa-i fie pus in sarcina basescului, care, nici el, nu e vinovat ci cei care l-au pus in 2004 si 2009.

Riddick spunea...

Cooperarea cu UDMR poate fi sfârşitul USL, dacă ARD şi PP-DD vor sta deoparte. Ceea ce nu prea cred, din partea ARD, cel puţin.

Gogu spunea...

Nu inca, dar forta aplicata de Ponta asupra USL incepe sa duca epruveta cu acelasi nume in apropierea punctului de unde incepe zona de ''curgere''(adica de cursul fara intoarcere) .
Liberalii nu vor mai accepta mult timp ploconirea fata de FMI si maimutareala cu ungurii; Antonescu nu va mai putea rezista presiunii interne din PNL si va rupe pisica !
Frate, e nasol, e mai complicat decit inainte de alegeri ! Nu sint DELOC optimist !

Riddick spunea...

Nu cred că PnL e un partid patriotic, face parte din ALDE, cel mai eurofederalist grup din parlamentul european.

De mimat, mimeaza profesional, însă.

Anonim spunea...

PNL anti UDMR/ungurime !?

Să fim serioși, au cea mai îndelungată colaborare cu ei. Nu cred că tuturor liberalilor (de partid) le convine, însă are partidul ăsta o înclinare spre a produce aripi și grupulețe de gălăgioși încît probabilitatea unei poziții ferme în favoarea interesului național e mică. Să nu uităm că gălăgioșii vor fi sprijiniți puternic din afară.

La PSD se pune altfel problema, acolo e un nucleu vechi și dur internaționalist, iar singura explicație pentru longevitatea sa nu poate fi decît sprijinul extern suprapus relicvelor kominterniste de care România nu a putut să scape deplin niciodată. Iar UE reprezintă adevăratul proiect sovietic, URSS a fost doar un prototip.

Merg la pariu că liderul organizatoric, în interiorul USL, unei colaborări cu UDMR nu e altul decît veșnicul sinistru Hrebenciuc.

Riddick spunea...

Întrevăd un alt scenariu cu UDMR. Se va agita tema asta, a asocierii UDMR la guvernare cu USL, apoi "în urma consultărilor din cadrul USL" se va decide că nu e potrivită această asociere, şi se va renunţa la ea (pe surse se va transmite că "în urma presiunilor PnL").

Reîncărcată cu imagine negativă, UDMR va fi trimisă spre ARD/PDL, spre a se lipi acolo antipatia cvasigenerală faţă de UDMR.

Ţuţerii soros din interior şi goarnele GDS, 22, Evenimentul zilei, turturicii, lăzăroii şi tăpălagii vor rage că ce bine e, că UDMR e din aceeaşi familie europeană (PPE), blablabla.

Peste un an-doi, când USL va fi în dificultăţi datorită dezastrului economic, se va fi uitat flirtul postelectoral USL-UDMR.

Anonim spunea...

USL sau oricum se va numi combinația momentului va fi mai repede în dificultăți. Lumea se tîrăște de la trimestru la trimestru, poate exploda oricînd. Iar șocul ar putea fi atenuat pe plan intern cu o putere politică care să îndrăznească exact inversul celor susținute de dogma actuală. Nu e cazul.

Bănuiesc că ești prea subtil. UDMR-ul va fi în schemă, la prefecturi, pentru legi cu dichis, poate mai discret, dar va fi. Nu le pasă usliștilor de antipatia pe care au trezit-o printre cei care i-au sprijinit. Partea mai ciudată, un fel de consecință neanticipată, ar fi că orice porcărie de tipul acesta îi stringe mai mult alături pe PSDiști și PNLiști. Complicitatea la crimă.

Să vedem. Se pare că ai avut dreptate cu UNPR, viteza cu care au fost reasorbiți în corpul principal de oaste ar face și mai plauzibilă ipoteza pe care ai avansat-o. Pe de-o parte admir iscusința, pe de alta mă sperie, pe de-a treia păstrez acel scepticism față de proiectarea unei strategii abile peste o durată mai lungă de timp.

Cît timp jocurile se fac în perimetrul delimitat din afară nici nu prea mă interesează.

Riddick spunea...

Am mai citit pe net (ieri) aceeaşi opinie, că PnL si PSD vor fi mai unite. Desigur, la nivel de staff-uri, electoratele pot avea alt comportament.

Mi-am format o opinie din ce în ce mai sigură, că Băsescu e o făcătură care să maimuţărească şi să încurce (nu numai) dreapta, toate pe care le încasează "el" fiind de fapt destinate dreptei, asumate (tacit) ca fiind reacţii în urma unor acţiuni şi decizii ale lui Băsescu, care a acţionat în numele dreptei (generice).


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2011: "Înainte de a fi români, am fost europeni. Și creștini. Ce altceva suntem decât un amestec rasial daco-romano-slavo-cuman? De ce ne temem, așadar, de Statele Unite ale Europei, de parcă am pierde mai mult decât am câștiga? De parcă acquis-ul comunitar nu prevalează deja asupra legislațiilor naționale. Acest proiect nu e nou; el a fost doar diluat pe parcurs. Este proiectul federalist al creștin-democraților care în anii 1940-50 au pus bazele Uniunii Europene. Un proiect abandonat la jumătate de drum: Parlament European, dar nu și guvern federal european. Monedă unică, fără guvernanță financiară unică. Spațiu comun de securitate, fără armată comună. A venit momentul să desăvârşim proiectul gândit de Robert Schuman, Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Grigore Gafencu și alți politicieni creștin-democrați după cel de-al doilea război mondial."

 

Postări populare: