08 decembrie 2011

Baconschi şi Tabără - vizaţi pentru înlocuire cu UNPR-işti



Aşa susţine ZIUA NEWS, cel puţin.

Părerea mea despre Baconschi o cunoaşteţi, cei care citiţi frecvent acest blog, aşa că nu mai insist - nu avea ce căuta la MAE ori în conducerea PDL, punct. Nu e o soluţie nici înlocuirea lui cu Cristian Diaconescu de la UNPR, cum susţine ZIUA NEWS că a aflat pe surse.

Dar, iată, se reia o ştire mai veche, conform căreia Valeriu Tabără nu ar fi agreat de partenerii europeni (de jaf, ce alţi parteneri pot avea intrare la politicienii români ?!). Şi ar urma înlocuirea lui cu un politruc europeist dintre cei aciuiţi pe la Palatul Cotroceni, Valeriu Steriu (UNPR, ex-PSD, fostul coordonator al negocierilor pentru agricultură cu Uniunea Europeană).

Tabără a dezumflat gogoaşa ANAF, care susţinea că în transporturile agricole din Olanda, pe care le-a blocat în vămi, ar fi bacterii periculoase (acţiune efectuată de ANAF la comandă de sus, e clar). Deasemenea, Tabără a mai declarat: "Străinii pot cumpăra teren agricol în România cu restricţii (adică doar organizaţi prin societăţi comerciale, nu ca persoane fizice). Acestea nu vor fi ridicate cât voi fi eu ministru", şi a intrat în conflict şi cu madam PolVoş, consilierul Piticului, căreia i-a demis un protejat din funcţia de director general al Agenţiei Domeniilor Statului.

În fine, Tabără a demontat public isteria pseudoştiinţifică a pericolului organismelor modificate genetic (OMG). La nivelul UE nu se permitea până de curând cultivarea de soia modificată genetic (singura rentabilă economic), dar se permitea importul ei pentru furaje, fiind de fapt un transfer mascat de bani de la UE la ţări din lumea a treia.

ZIUA NEWS: 

Traian Băsescu rupe Guvernul: Baconschi şi Tabără, înlocuiţi cu Diaconescu şi Steriu 

Rocada UNPR

Traian Băsescu l-a făcut pe Valeriu Tabără “ţăran” şi ”slugă” • Teodor Baconschi este un ”oportunist cu ifose” • Capetele ambilor vor cădea din dispoziţia şefului statului • Graţiile prezidenţiale se îndreaptă către Cristian Diaconescu la Externe şi Valeriu Steriu la Agricultură


Gabriel Oprea a reuşit să-l convingă pe Traian Băsescu să dea Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR) portofoliile Externelor şi Agriculturii, care urmează să fie preluate de Cristian Diaconescu şi Valeriu Steriu. Această mişcare extrem de importantă pentru UNPR vine pe fondul nemulţumirilor făţişe ale preşedintelui Băsescu faţă de prestaţiile ministeriale slabe ale lui Teodor Baconschi şi ale lui Valeriu Tabără. În plus, Traian Băsescu doreşte să întărească alianţa cu partidul condus de Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu, a cărui activitate nu numai că o apreciază, ci şi contribuie la sporirea ponderii politice a progresiştilor. Asta, desigur, cu scopul ca UNPR să devină cât mai vizibil pe scena politică românească. Nu întâmplător, Băsescu îl va înlocui pe Tabără cu Valeriu Steriu pentru a stabiliza un cap de pod în masa votanţilor rurali ai PSD dornici de bani europeni, proiecte de infrastructură şi atenţie. Toate acestea se vor repercuta în cabina de vot.

Conform unor surse ZIUA NEWS din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în perioada următoare, Cristian Diaconescu şi Valeriu Steriu, ambii membri ai UNPR, vor intra în Cabinetul condus de Emil Boc: Diaconescu în fruntea ministerului Afacerilor Externe, iar Steriu la conducerea ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Senatorul Cristian Diaconescu, preşedintele de onoare al UNPR, a mai condus diplomaţia românească în cabinetul Adrian Năstase, prestaţia sa fiind bine cotată. De asemenea, deputatul progresist Valeriu Steriu, a fost secretar de stat pentru integrare europeană şi relaţii internaţionale în Ministerul Agriculturii în perioada 2001-2004. Apreciat pentru competenţa sa în domeniul dezvoltării rurale şi, mai ales, pentru relaţiile foarte bune pe care le are în cadrul Comisiei Europene pe domeniile agriculturii şi alimentaţiei, Valeriu Steriu a fost numit de Băsescu, în primăvara acestui an, preşedinte al Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii în România. În cărţi pentru preluarea şefiei Agriculturii a mai fost şi Adrian Rădulescu, ales recent deputat în fieful lui Gheorghe Ştefan “Pinalti” de la Piatra Neamţ, dar această variantă a fost respinsă de preşedintele Băsescu.

Bubele lui Baconschi

Actualului ministru de Externe i se reproşează incapacitatea de a netezi asperităţile cu Germania şi, mai ales, cu “vărul” mai mare Nicolas Sarkozy, precum şi impotenţa dinamizării relaţiilor României cu Statele Unite şi Marea Britanie. De asemenea, în cadrul PDL, Teodor Baconschi este considerat “un oportunist cu ifose”, mai mulţi dintre greii democrat-liberali fiind nemulţumiţi de faptul că, fără a avea vreun merit deosebit, ministrul de Externe a fost propulsat în funcţia de prim-vicepreşedinte al partidului la congresul PDL din primăvara acestui an.

Tabără, “ţăranul” OMG-urilor

Valeriu Tabără, actualul ministru al Agriculturii, a căzut în dizgraţia preşedintelui Băsescu dar şi a premierului Emil Boc prin faptul că nu a reuşit să elaboreze politici publice în niciun domeniu din zona vastă a dezvoltării rurale. Mai ales că, în viziunea lui Boc şi a liderilor PDL, Tabără ar fi trebuit să facă din proiectele dezvoltării rurale pivotul în jurul căruia să aibă loc creşterea intenţiei de vot a ţăranilor pentru democrat-liberali.

În plus, pledoariile lui Valeriu Tabără pentru cultivarea intensivă pe ogoarele româneşti a organismelor modificate genetic (OMG), inclusiv pe lângă demnitarii Comisiei Europene, au provocat iritare la Bruxelles. Spre exemplu, recent, Tabără l-a enervat până şi pe John Dalli, comisarul european pentru Sănătate şi Protecţia Consumatorilor, când a pledat pentru biotehnologii şi pentru acreditarea cultivării OMG. Oficialii europeni au rămas mască atunci când Tabără le-a spus că “România consideră că dovezile ştiinţifice existente sunt suficiente pentru a permite cultivarea de soia modificată genetic”, tema OMG-urilor fiind una extrem de sensibilă în opinia publică din ţările europene dezvoltate! Faptul că Tabără face lobby european pentru OMG-uri l-a enervat pe preşedintele Băsescu, care s-ar fi exprimat că “ţăranul ăsta tot sluga celor de la Monsanto a rămas!”, făcând referire la faptul că Tabără a fost director de proiecte la gigantul american Monsanto, unul dintre liderii mondiali în domeniul controversatelor organisme modificate genetic şi al biotehnologiilor.

http://www.ziuanews.ro/ro/Dezvaluiri/Rocada-UNPR_10994

4 comentarii :

Radu Humor spunea...

Sincer sa fiu, deoarece il cunoscusem personal cu mult timp in urma unele decizii ale lui ma surprindeau neplacut si ma faceau sa ma intreb cum de linge unde a scuipat.
Intre timp se pare ca ardeleanul din el a invins !

Riddick spunea...

Să vedem după buget, atunci va veni remanierea.

Crystal Clear spunea...

Oare ce-i mai bine sa fii: "taran" sau marinar?

Riddick spunea...

Ambele sunt meserii onorabile. Deocamdată nu știm dacă e reală știrea, vom vedea însă destul de curând despre ce e vorba.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: