03 iunie 2011

Găvări şi Gabanyi...



... care a mai găvărit şi tot prostii spunea:

Europa Liberă: Pentru că se discută foarte mult acum despre o eventuală federalizare a Republicii Moldova, deşi din discuţiile pe care le-am avut cu domnul Carpov, vicepremier pentru Reintegrare, el a spus că nu există deocamdată nici un proiect de statut pentru această regiune de Est a Moldovei. Cu atât mai mult nu poate fi vorba despre o federalizare. Credeţi că ar putea fi o înţelegere tacită între Berlin şi Moscova ca Moldova să rezolve problema Transnistriei prin federalizare?

Anneli Ute Gabanyi:
„Se ştie că Germania este o susţinătoare a federalismului în sine. Şi în discuţiile care se duc şi în interiorul Europei unite, în comparaţie cu Franţa mai centralizată, etc. Este un fapt. Dar federalismul nu este o valoare în sine. De altfel, cum nici integritatea teritorială nu este o valoare în sine. Întrebarea este ce înseamnă? Ce conţine? Iar dacă federalismul ar fi fost, şi aici poate că sunt puţin răutăcioasă, modelul principal şi cel mai bun, întrebarea ar trebui să se pună: de ce integrarea fostei RDG în Republica Federală nu s-a făcut prin federalizare? Adică, două state sigur s-au refăcut. Fostele landuri din cadrul noilor teritorii estice, adică RDG-ului, dar de fapt fostul stat comunist RDG-ist a aderat nu numai la teritoriul Republicii Federale, dar a aderat la Constituţie, la valori, la legi, la sistemul politic. Iată aici este problema.

Nu poţi să spui: facem o federaţie între Republica Moldova, restul, şi Transnistria, un gen de Kozak, unde de altfel Republica Moldova nici nu avea vreo importanţă, restul. Transnistria era importantă. Dar nu putem să facem o astfel de federaţie, în care în Transnistria rămâne un sistem autoritar, un sistem oligarhic. Acest lucru nu se poate. Dându-i-se acestei entităţi supra-autonome şi drept de fapt de veto asupra politicii Repulicii Moldova.

Atunci mai bine o despărţire temporară, cel puţin închiderea graniţei şi politica clară de integrare europeană pentru Republica Moldova [se reia, de fapt, "soluţia Ciprului", care va fi urmată, inevitabil, de unirea părţii greceşti cu Grecia şi a celei turceşti cu Turcia]. Şi dacă Transnistria, şi cetăţenii şi liderii ei vor dori să participe la avantajele pe care Republic Moldova le-ar putea câştiga în viitor de pe acest drum de integrare mai accelerat, ok, atunci să facă decizia respectivă şi să se alăture cu sistem cu tot Republicii Moldova. Însă în momentul în care cei din Transnistria primesc aceste avantaje, sau o bună parte din ele în momentul de faţă, ca să spun aşa, fără să facă concesii, nu văd de ce ei ar face un pas în direcţia unei apropieri sistematice faţă de Republica Moldova.”

Anneli Ute Gabanyi, interviu

Anneli Ute Gabanyi nu-i persoană particulară, ci este analist principal asociat la Departamentul pentru Extinderea U.E. din cadrul Institutului German pentru Probleme Internaţionale şi de Securitate Stiftung Wissenschaft und Politik, Berlin.

Ambasadorul german la Chişinău a exercitat presiuni pentru federalizare, la o întâlnire cu un diplomat din Moldova.

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Se coace o mare porcarie, despre care inca nu-mi dau seama cum va fi exact.
Pot sa spun ca absolut tot drumul Bucuresti-Brasov este plin (la fie care cativa kilometri) de inscriptii cu graffiti pe garduri, pe ziduri, pe reclame : "Basarabia e pamant romanesc).( Cum scria la revolutie pe la Foisor :Ciaosescu a fugit)
Pe langa asta continua, de mai mult de jumatate de an sa troneze deasupra drumului reclamele imense cu editorialistii din Adevarul : Andrei Plesu, Patriciu, Cristoiu, Topescu,Gregoar,Paraschivescu,,Tanase
Ti se face SILA.

Dupa Brasov nu mai apre nimic din cele de mai sus . In schimb sunt numai reclame cu tot felul de firme nemtesti :Renania, Penny, etc sau frantuzesti.

Toti cei cu care am vorbit ( mici intreprinzatori) sunt disperati si dezamagiti si simt ca suntem sub ocupatie.....

Era unul producator de sticlarie care spunea ca numai 2% mai xista din industria de sticlarie de dinainte de 89....

Mai mult de 90% din industria romanesca a fost distrusa.
Jaf curat, asta ne-a adus revolutia.
Incredibil cum unii il regreta pe Ceausescu pentru faptul ca pe atunci aveam o mandrie nationala...

Riddick spunea...

Poate ar fi nevoie de nişte veterani de la IRA să aprindă nişte "artificii". Limbajul ăsta e universal, nu cred că vor fi dificultăţi de traducere.

Crystal Clear spunea...

Romanii trebuie sa inceapa sa ia atitudine impotriva ocupatiei europeiste.
Ne sufoca, ne fura copii -pe cei mai buni ii ii duc sa lucreze in Germania, Franta etc...

Basescu se face sa nu vede ?????

Riddick spunea...

Ei, pe dracu', nu vede... Toată lumea vede.

postoricanul spunea...

Daca Turcia vrea in UE, va trebui sa renunte la controlul Ciprului de Nord.

Iar restul Ciprului nu cred ca ar avea chef sa se uneasca cu Grecia prea curand...o duc mult mai bine fara ei :) .

Riddick spunea...

Nu se ştie. Sunt mai multe variante.

Oricum, ciprioţii din nord nu se lasă reintegraţi în Cipru fără luptă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: