03 iunie 2011

Penelé ne-ar face, la o adică



Problema P"N"L nu ar fi regionalizarea, ci incertitudinea că ar putea sau nu să beneficieze de pe urma ei:


Reprezentanţii filialei PNL Gorj susţin reorganizarea administrativ-teritorială prin formarea unei euroregiuni din judeţele Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi şi propun ca viitoarea capitală a respectivei regiuni să fie Târgu-Jiu.

Vicepreşedintele PNL Gorj, Claudiu Săftoiu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că o comasare a judeţului Gorj doar cu judeţul Vâlcea ar însemna un control al resurselor şi al funcţiilor care ar dezavantaja judeţul, în timp ce o euroregiune formată din judeţele Gorj, Vâlcea şi Mehedinţi ar oferi mai multe posibilităţi de dezvoltare judeţului având în vedere avantajele date de celelalte două judeţe.

"În ceea ce priveşte regiunea din care face parte şi judeţul Gorj, riscul este comasarea judeţului Gorj cu Vâlcea în ideea unui control al resurselor şi unui control al funcţiilor care să dezavantajeze Gorjul. O comasare mai avantajoasă pentru Gorj ar fi Gorj - Vâlcea - Mehedinţi. Marele risc, în condiţiile în care s-ar crea o astfel de reorganizare teritorială, pentru Gorj este ca acesta să rămână pe mai departe într-o zonă de izolare de tip economic, tranzacţional comercial. Ştim foarte bine că avantajul e că prin Vâlcea trece coridorul paneuropean 3, Oltul, va trece autostrada, Mehedinţi-ul de asemenea are deschidere la Dunăre. (...) Promovăm ca propunere pentru capitală a unei viitoare regiuni din cele trei judeţe oraşul Târgu-Jiu", a precizat Claudiu Săftoiu.

Vicepreşedintele PNL Gorj a spus că, în opinia sa, modificarea Constituţiei propusă de preşedintele Traian Băsescu transformă ţara într-un stat împărţit în regiuni care să fie conduse tot de reprezentanţi ai PDL. El consideră că decizia de reorganizare teritorială a ţării este o "manevră electoralistă" a preşedintelui Traian Băsescu. "Suntem cât se poate de deschişi la discuţii privind reorganizarea teritorială a României. Fără consultarea cetăţenilor, a clasei politice în ansamblul ei, aceasta nu este decât o manevră electoralistă cu care preşedintele încearcă de pe acum să lanseze teme electorale în folosul propriu. Nu vă ascund faptul că, mergând mai departe pe acest tip de înţelegere (...), s-ar putea ca această reorganizare să ţină cont de o redesenare a colegiilor pentru viitoarele alegeri în mai anul viitor acolo unde există poziţii puternice de preşedinte de Consiliu Judeţean, primari puternici de reşedinţă de judeţ, redesenarea şi mai cu seamă, între ghilimele, reorganizarea aceasta teritorială prin schimbarea unei legi pur şi simplu, care poate fi trecută uşor de Guvern, inclusiv prin asumarea răspunderii, să ducă la un inevitabil negativ pentru interesele gorjenilor", a susţinut Săftoiu.


http://www.machiavelli.ro/stiri.php?art=32809

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: