03 iunie 2011

E mult până te-ai scris la Colectivă...



Apar noi şi noi aberaţii ale EuroKolhozului, cum ar fi listele pan-europene de candidaţi la alegerile pentru Parlamentul European, "statutul european" al partidelor din statele membre ale UE, iar ultima găselniţă - previzibilă, dealtfel - "ministrul de finanţe al UE":

Jean Claude Trichet, guvernatorul BCE al carui mandat expira in Octombrie 2011, a declarat joi, 2 iunie,  raspicat ceea ce se soptea in culisele institutiilor europene de cateva luni de zile. Cu ocazia primirii prestigiosului premiu Charlemagne 2011 pentru unitatea Europeana, Dl Trichet s-a intrebat retoric daca „ar fi prea indraznet, in domeniul economic, cu o piata unica, o moneda unica si o banca centrala unica, sa ne gandim la un minister de finante al uniunii”? Din continuarea declaratiei au reiesit si o serie de caracteristici ale unei astfel de institutii care, prin detaliul lor, dovedesc un proces de conceptie destul de elaborat. Nu trebuie uitat ca dl Trichet este unul din parintii Tratatului de la Maastricht care a pus bazele monedei unice europene dar ca o astfel de institutie europeana ar necesita o modificare a Tratatului de la Lisabona din 2010. [...]

Ce inseamna aceste evolutii pentru Romania. In primul rand constientizarea ca aderarea la euro, care este politica oficiala guvernamentala si a BNR, inseamna transferarea unei serii importante de responsabilitati la nivel european. Europa ne va dicta moneda, dobanzile, fiscalitatea, subventiile si tarifele comerciale si se va uita peste umarul nostru la principalele cheltuieli guvernamentale si la modul de colectare a taxelor. Imi pot imagina cu usurinta ca vom putea spune adio control asupra ratei de schimb de catre BNR; adio modificari de TVA peste noapte sau impozitare diferentiata de catre Guvern; presiune crescanda asupra taxelor pe profit (in sensul ridicarii); aprobarea oricaror subventii majore pentru investitii sau a favorizarii companiilor locale. Bine ati venit controale si raportari regulate de cheltuieli bugetare si de fonduri europene precum si bine ati venit inspectorilor fiscali din alte tari europene. Daca viziunea dlui Trichet se implementeaza fie si partial, pretul prosperitatii si stabilitatii economice va fi inevitabil diminuarea suveranitatii nationale – ceea ce nu e neaparat un lucru rau.

Mihnea Vasilache (Contributors.ro) - (Euro)Ministerul de Finanţe


>> Trichet: I have a dream (an EU finance minister)

5 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Cine opreste tavalugul asta, cine ?
Nu vad nici o scapare

Riddick spunea...

Articolele precum cel pe care l-am comentat aici sună extrem de neplăcut pentru majoritate. Deja se pun întrebări - "Ce dracu' mai vor şi ăştia ?|".

Crystal Clear spunea...

Eu daca mai aud de inca o taxa si mai ales la UE vand tot si plec in lume !
Sa vezi cum m-a luat peste picior un mare "beneficiar" de fonduri UE. Nu stiu ce dracu grad o avea ,cert este ca banii ( 1 mil eur) i-a pus pe numele "concubinei" care a cumparat o fabrica pe care acum el o conduce.
Habar n-are de nimic, de tehnologie, de amanunte pe care le inveti intr-o facultate si apoi intr-o viata intreaga, de etica comerciala, de relatii comerciale.Nimic, nimic, nimic.
Un mitocan care ma trateaza de parca face clientilor o favoare ca vinde marfa si care creste pretul la fiecare 2-3 luni.
Un parvenit care cu banii de la UE a pavat toata fabrica cu palmieri din plastic....

Riddick spunea...

Greu. Mă gândesc şi eu să strâng cortul dacă în 2016 tot cu de-alde ăştia avem de-a face. 2012 e "risc asumat", ca să zic aşa.

Crystal Clear spunea...

Da, alta solutie nu este.
M-am hotarat si incep sa caut solutii
Voi incerca si la loteria vizelor.
Nu stiu ce sanse mai am dar incerc .
Voi incerca in toate felurile desi muncesc de imi ies ochii.....

La anul o sa iasa "reformagii" care o sa se faca preş la UE


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: