22 aprilie 2011

Pentru Deutsche Welle, "construcţia europeană" este "defectuoasă". Dar, atunci, nu este şi aşa-zisa "clasă politică democratică", la fel ?



Peste tot prin UE încep să fie contestate poziţiile şi dogmele aşa-ziselor elite europene. În ultimii ani, forţe politice din afara "cartelului" europeist (unele nou apărute) câştigă teren în alegeri. 

Apar coaliţii guvernamentale care urmează politici în interesul real al naţiunilor pe care le guvernează, nu reţete-tip, dovedite de atâtea ori falimentare. 

Reacţia establishmentului "vechi" nu întârzie - "extrema dreaptă", "fascişti", "ultranaţionalişti", "xenofobi", "fundamentalişti", "populişti" (de parcă Grecia n-a fost guvernată de populiştii socialişti ai lui Papandreu-senior; un exemplu...). Până la moartea sa, Lech Kaczynski a avut parte de acest gen de epitete. Rămăsese doar Mihail Saakashvili la "primire", acum şi Viktor Orbán. 

Se scoate din lada cu jucării stricate acelaşi Bau-Bau ideologic, care poate mai funcţiona în trecut, dar care acum nu mai înfricoşează pe nimeni, lumea s-a vaccinat la stereotipuri.

Articolul de la Deutsche Welle, "Ascensiunea populismului de dreapta", face false concesii, admiţând că "nu toate" sunt radical antidemocratice:
Xenofobe, anti-islamiste şi euro-sceptice prin definiţie, aceste grupări se deosebesc totuşi substanţial unele de altele. Nu toate sunt  radical antidemocratice. Unele pretind chiar că doresc salvarea democraţiei. 
Şi la fel de falsă este şi soluţia:
Spectaculoasa ascensiune a populiştilor şi pe alocuri a extremiştilor ultranaţionalişti, xenofobi şi antisemiţi europeni ridică mari probleme întregii clase politice democratice. Popularitatea crescândă a unor astfel de mişcări împinge spre limita dreaptă a spectrului politic şi formaţiunile de centru-dreapta, care au preferat, multă vreme, să ignore neajunsurile evidente ale construcţiei europene. Defectuoasă la capitole  precum democraţia, economia, finanţele şi identitatea culturală, această construcţie trebuie urgent refăcută spre a se opri alarmanta ascensiune a mişcărilor din dreapta radicală.
Nu trebuie refăcută construcţia (nu poate fi !), ci democraţia, care nu poate exista fără demos, ori naţiune. Nu există democraţie post-naţională


"Nu există o comunitate reală a oamenilor din Europa. Există francezi, cehi, germani, polonezi...".

"Pentru mine, alegerile europene nu sunt necesare. Statul naţional este instituţia crucială in Europa, nu Bruxelles-ul sau Comisia Europeană", a susţinut el, în cadrul unui dejun organizat la Paris cu ocazia publicării versiunii franceze a cărţii sale "Planeta Albastră în lanţuri verzi", în care contestă pericolul încălzirii globale.

"Libertatea este cea periclitată. Climatul este bine", a afirmat preşedintele Cehiei, ţara care asigură preşedinţia turnantă a UE. În opinia sa, încălzirea climatică nu este "nici globală", "nici importantă" şi nici "exclusiv provocată de om".

"Criza actuală nu a fost cauzată de prea mult capitalism, ci de lipsa capitalismului. Suntem martorii unui eşec al politicilor guvernamentale, nu al unui eşec al pieţei".

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Foarte buna postarea !

Realitatea cea mai crunta este asta:

"Criza actuală nu a fost cauzată de prea mult capitalism, ci de lipsa capitalismului. Suntem martorii unui eşec al politicilor guvernamentale, nu al unui eşec al pieţei".

Tot vor unii sa ne explice ca trecem in faza post capitalismului si ca e nevoie de post democratie.
Abia astept sa apara si la noi un curent de opinie eurosceptic si care, mandrie nationala naturala care sa arate performantele poporului roman in ansamblu, mai ales in ultimii ani cand ne zbatem sa supravietuim ca natiune, intre influenta Rusiei si cea a UE ( Germania si Franta).
Astia pe de o parte nu stiu cum sa ne umileasca mai mult iar pe de alta vor sa ne ia cu japca bucati din economie.
Chiar azi vorbem cu un tip, om de afaceri destul de tanar si inca entuziast care si el spunea ca piata romaneasca este extrem de atractiva pentru occidentali,ca vrea sa faca o ferma de plante medicinale ( !?!?) cu un austriac...

Crystal Clear spunea...

Am citit linkul de la "Duda"
Este excelent !

"Dar ce va face oare Herman Van Rompuy? Preşedintele bubelor veninoase – mai merge aşa? Doar haiku-urile nu pot să aline orice depravare. Europa este o cronică a scandalurilor"

Crystal Clear spunea...

Absolut exeptional ! :
"De mult timp discriminarea nu fusese înscrisă atât de imanent într-o Constituţie. Şi mai îndrăzneţ: copiii trebuie să se nască dintr-o uniune maritală între un bărbat şi o femeie. Adio homosexuali, adio mame celibatare"

Este un cosmar pentru un copil sa creasca fara tata !
Un mare necaz si un handicap !

Riddick spunea...

Ce penibile vor apare amendamentele "prezidenţiale" la Constituţie, în umbra Constituţiei ungare ! Orban scrie istorie, Băsescu ascultă sfaturile lui Turcan, Orban, Lăzăroiu şi Avramescu...

Ce să mai zic de "propunerile" USL ? Vom afla şi de ele.

Crystal Clear spunea...

Absolut adevarat !
Orban scrie ISTORIE !
Basescu , din pacate pentru noi , n-are capacitate de emancipare,n-are o baza solida de educatie, poate si de cultura ,cred .N-are viziune iar cei din jurul lui sunt niste mediocri mercantili si oportunisti care nu inteleg cum au ajuns consilieri prezidentiali .
Basescu danseaza cu tiganii pe cand Orban ii pune la locul lor intr-un mod foarte rece,distant si ferm : disciplina, scoala, curatenie, ordine ......


Chiar, poate imi explica si mie cineva cum au ajuns cei de mai sus consilieri prezidentiali .Cine ii recomanda,le face educatia si-i selectioneaza ?
Lam vazut pe Lazaroiu cum si-a facut la un moment dat aparitia la un asa zis "Tea Party" la ISP :jalnic

Riddick spunea...

Ce importanţă mai are ? Din moment ce au putut fi Pleşu şi Weber... numai idioţii nu ştiu cine sunt Pleşu şi Weber şi pentru cine lucrează.

Crystal Clear spunea...

Asa este.
Numai cine nu vrea, nu stie cine sunt cei doi...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: