22 aprilie 2011

Vosganian şi comunitatea armeană din România, de partea Rusiei



Varujan Vosganian scrie pe blog:
Asta-seara (vineri, 22 aprilie a.c., orele 18,15) la Televiziunea Monney Channel, vom vorbi, impreuna cu Dan Apostol, despre Nagorno Karabagh si despre pozitia Romaniei 

Cat despre comunitatea armeana din Romania, ea se limiteaza, in Saptamana Mare, la a-si exprima nelinistea si nedumerirea in legatura cu declaratiile presedintelui Romaniei pe parcursul vizitei sale in Azerbaidjan, urmand ca pozitiile noastre oficiale sa fie prezentate in saptamana care urmeaza.
Armenia este aparent un stat independent, însă este sub controlul Rusiei, alegerile sunt trucate, opoziţia este reprimată. Dar, ciudat, media internaţională păstrează tăcerea în privinţa naturii regimului de la Erevan. Lobby-urile rusesc şi armenesc lucrează eficient.

Rusia are o bază militară importantă în Armenia, Baza 102. De fapt, Armenia este un avanpost militar rusesc în Asia Centrală.

În timpul recentei vizite din Azerbaidjan, Traian Băsescu a declarat:
“România apreciază în cel mai înalt grad răbdarea şi decenţa cu care Azerbaidjanul negociază problema Nagorno-Karabah, lucru pe care îl apreciem şi la Armenia. Orice rezolvare însă trebuie să plece de la principiile dreptului internaţional care vizează neafectarea integrităţii teritoriale a vreunui stat. Sperăm ca acestea sunt principiile pe care se vor rezolva problemele legate de Nagorno-Karabah: integritatea teritorială a Azerbaidjanului şi respectarea dreptului internaţional, ca de altfel şi respectarea drepturilor minorităţilor, dar în interiorul statelor suverane".
Declaraţia a fost considerată "părtinitoare şi neconstructivă", de  către adjunctul ministrului armean de externe.

Lobby-ul internaţional armenesc, bine organizat şi influent, a acreditat ideea  "Karabagh-ului armenesc", când, de fapt, este un teritoriu al Azerbaidjan-ului (harta 1), ocupat de Armenia, (harta 2 - partea ocupată de Armenia, cu culoare deschisă, include şi alte teritorii azere decât N-K) cu sprijin din partea URSS-ului, apoi din partea Rusiei, într-un război prelungit (1988-1994), şi care este pe cale să înceapă iar.

Observaţie: Armenia (controlată de Rusia) are frontieră terestră cu Iranul. Prin care pot trece diverse chestii, dintr-o parte în alta.

7 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Un comentariu de la ultimul link spune tot :

"Canada could be invaded and all Obama would say is that he wishes for a ‘peaceful transition’. America only has “interests”"

Riddick spunea...

Sunt curios când si-a deschis Karabagh-ul "reprezentanţa oficială" în SUA. Pe timpul lui Clinton, pe timpul lui Obama ?

Riddick spunea...

Pe timpul lui Clinton (al doilea mandat):

The Office of the Nagorno Karabakh Republic (NKR) in the USA was established in November 1997 by a Decree of the NKR President Arkady Ghoukasian and with the help and support of the Armenian Assembly of America. The office is registered with the US Department of Justice and represents the government and the people of Nagorno Karabakh Republic in the political, economic, humanitarian and cultural spheres.

http://www.nkrusa.org/nkr_office/nkr_office.shtml

Riddick spunea...

Da' şi Bush Jr. a dormit opt ani, nu i-a dizolvat...

Crystal Clear spunea...

Bush jr a respectat pana la urma regulile " sectei"....
Lobby puternic ,deh...

Anonim spunea...

Vosganian e de partea armenilor. Ce e ciudat ca un armean să fie de partea armenilor, de ce trebuie căutate semnificaţii ascunse în treaba asta?

Riddick spunea...

Vosganian ar trebui mai întâi să fie cetăţean român. El instrumentalizează politic un aşa-zis incident care de fapt nu există, Băsescu a fost destul de precaut în declaraţia respectivă.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: