Peste tot prin UE încep să fie contestate poziţiile şi dogmele aşa-ziselor elite europene. În ultimii ani, forţe politice din afara "cartelului" europeist (unele nou apărute) câştigă teren în alegeri.
Apar coaliţii guvernamentale care urmează politici în interesul real al naţiunilor pe care le guvernează, nu reţete-tip, dovedite de atâtea ori falimentare.
Reacţia establishmentului "vechi" nu întârzie - "extrema dreaptă", "fascişti", "ultranaţionalişti", "xenofobi", "fundamentalişti", "populişti" (de parcă Grecia n-a fost guvernată de populiştii socialişti ai lui Papandreu-senior; un exemplu...). Până la moartea sa, Lech Kaczynski a avut parte de acest gen de epitete. Rămăsese doar Mihail Saakashvili la "primire", acum şi Viktor Orbán.
Se scoate din lada cu jucării stricate acelaşi Bau-Bau ideologic, care poate mai funcţiona în trecut, dar care acum nu mai înfricoşează pe nimeni, lumea s-a vaccinat la stereotipuri.
Xenofobe, anti-islamiste şi euro-sceptice prin definiţie, aceste grupări se deosebesc totuşi substanţial unele de altele. Nu toate sunt radical antidemocratice. Unele pretind chiar că doresc salvarea democraţiei.
Spectaculoasa ascensiune a populiştilor şi pe alocuri a extremiştilor ultranaţionalişti, xenofobi şi antisemiţi europeni ridică mari probleme întregii clase politice democratice. Popularitatea crescândă a unor astfel de mişcări împinge spre limita dreaptă a spectrului politic şi formaţiunile de centru-dreapta, care au preferat, multă vreme, să ignore neajunsurile evidente ale construcţiei europene. Defectuoasă la capitole precum democraţia, economia, finanţele şi identitatea culturală, această construcţie trebuie urgent refăcută spre a se opri alarmanta ascensiune a mişcărilor din dreapta radicală.Nu trebuie refăcută construcţia (nu poate fi !), ci democraţia, care nu poate exista fără demos, ori naţiune. Nu există democraţie post-naţională.
"Criza actuală nu a fost cauzată de prea mult capitalism, ci de lipsa capitalismului. Suntem martorii unui eşec al politicilor guvernamentale, nu al unui eşec al pieţei".
7 comentarii :
Foarte buna postarea !
Realitatea cea mai crunta este asta:
"Criza actuală nu a fost cauzată de prea mult capitalism, ci de lipsa capitalismului. Suntem martorii unui eşec al politicilor guvernamentale, nu al unui eşec al pieţei".
Tot vor unii sa ne explice ca trecem in faza post capitalismului si ca e nevoie de post democratie.
Abia astept sa apara si la noi un curent de opinie eurosceptic si care, mandrie nationala naturala care sa arate performantele poporului roman in ansamblu, mai ales in ultimii ani cand ne zbatem sa supravietuim ca natiune, intre influenta Rusiei si cea a UE ( Germania si Franta).
Astia pe de o parte nu stiu cum sa ne umileasca mai mult iar pe de alta vor sa ne ia cu japca bucati din economie.
Chiar azi vorbem cu un tip, om de afaceri destul de tanar si inca entuziast care si el spunea ca piata romaneasca este extrem de atractiva pentru occidentali,ca vrea sa faca o ferma de plante medicinale ( !?!?) cu un austriac...
Am citit linkul de la "Duda"
Este excelent !
"Dar ce va face oare Herman Van Rompuy? Preşedintele bubelor veninoase – mai merge aşa? Doar haiku-urile nu pot să aline orice depravare. Europa este o cronică a scandalurilor"
Absolut exeptional ! :
"De mult timp discriminarea nu fusese înscrisă atât de imanent într-o Constituţie. Şi mai îndrăzneţ: copiii trebuie să se nască dintr-o uniune maritală între un bărbat şi o femeie. Adio homosexuali, adio mame celibatare"
Este un cosmar pentru un copil sa creasca fara tata !
Un mare necaz si un handicap !
Ce penibile vor apare amendamentele "prezidenţiale" la Constituţie, în umbra Constituţiei ungare ! Orban scrie istorie, Băsescu ascultă sfaturile lui Turcan, Orban, Lăzăroiu şi Avramescu...
Ce să mai zic de "propunerile" USL ? Vom afla şi de ele.
Absolut adevarat !
Orban scrie ISTORIE !
Basescu , din pacate pentru noi , n-are capacitate de emancipare,n-are o baza solida de educatie, poate si de cultura ,cred .N-are viziune iar cei din jurul lui sunt niste mediocri mercantili si oportunisti care nu inteleg cum au ajuns consilieri prezidentiali .
Basescu danseaza cu tiganii pe cand Orban ii pune la locul lor intr-un mod foarte rece,distant si ferm : disciplina, scoala, curatenie, ordine ......
Chiar, poate imi explica si mie cineva cum au ajuns cei de mai sus consilieri prezidentiali .Cine ii recomanda,le face educatia si-i selectioneaza ?
Lam vazut pe Lazaroiu cum si-a facut la un moment dat aparitia la un asa zis "Tea Party" la ISP :jalnic
Ce importanţă mai are ? Din moment ce au putut fi Pleşu şi Weber... numai idioţii nu ştiu cine sunt Pleşu şi Weber şi pentru cine lucrează.
Asa este.
Numai cine nu vrea, nu stie cine sunt cei doi...
Trimiteți un comentariu