16 ianuarie 2011

Consilierul politic Nabucco: "Scopul ar fi de a ajunge la Statele Unite ale Europei, o adevărată uniune de state democratice care își pun suveranitatea în comun"



Joschka Fischer, europarlamentar german (grupul Verzii), consilier politic al... proiectului Nabucco - interviu:

Se spune adesea că europenii se simt din ce în ce mai departe de instituțiile europene. Din ce în ce mai puțini cetățeni participă la alegerile europene în ultimii 30 de ani. Cum putem lupta împotriva acestei tendințe, în special în contextul alegerilor din 2012 ? [2014 !]

Joschka Fischer: Partidele politice trebuie să dezvolte programe comune europene și nu programe naționale pe teme europene. Apoi trebuie să caute candidați potriviți, personalități cunoscute.

Cum va arăta Europa în viitor? Ce rol va juca Parlamentul European?

Joschka Fischer: Este foarte simplu. În fiecare zi pierdem putere în fața puterilor noi. Cu toate acestea, încă ne punem întrebarea dacă trebuie să ne abandonăm suveranitatea [în beneficiul UE, n. r.] sau nu. Oricum ne pierdem această suveranitate. Doar că pleacă în altă parte, către puteri ne-europene din est (China etc.). Pierdem din importanță, ne pierdem poziția. Lumea se schimbă într-un mod spectaculos, iar întrebarea la care trebuie să răspundă europenii este unde se va situa Europa în zece ani.

Europa trebuie să fie puternică. Acest lucru nu este posibil decât dacă ne unim interesele. Este mult de muncă, dar este posibil dacă ne exersăm suveranitatea în comun. Scopul ar fi de a ajunge la Statele Unite ale Europei, o adevărată uniune de state democratice care își pun suveranitatea în comun. Identitățile noastre naționale vor continua să existe și Statele Unite vor continua să joace un rol puternic. Ne-am diferenția mult de alte state unite din lume.

Parlamentul European trebuie să folosească timpul ce îi rămâne pentru a se asigura că următoarele alegeri europene sunt cu adevărat europene.
În Germania, partidele politice au făcut campania electorală pe teme naționale și nu cu adevărat europene. Îmi imaginez că la fel s-a întâmplat și în alte state. Parlamentul European are o oportunitate bună: are multe competențe și cetățenii trebuie să simtă că sunt reprezentați democratic.

Propunerea unui impozit european mi se pare foarte interesantă. Pierdem lupta dacă insistăm pe creșterea impozitelor. Dar lucrurile stau diferit dacă impozitul european este compensat printr-o reducere a contribuțiilor statelor membre.

*   *   *

Cu câteva zile în urmă, Joschka Fischer organiza o dezbatere la Parlamentul European: “The United States of Europe – Towards a Transnational Society?” / "Statele Unite ale Europei - către o societate transnaţională ?".

EUobserver - Joschka Fischer: United States of Europe is the only way to preserve EU influence

Un comentariu :

Riddick spunea...

Deci, un comunist internaţionalist "răspunde" politic de Nabucco. Booon...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: