16 ianuarie 2011

Europropagandă low-cost pe site-urile de socializare



Pot site-urile de socializare să creeze o opinie publică europeană pe internet? „Poate“, a fost concluzia unui atelier organizat pe 12 ianuarie la Parlamentul European de organizația italiană „Lo Spazio della Politica“. Participanții au arătat avantajele și dezavantajele folosirii site-urilor de socializare în comunicarea politică.

La atelier au participat, printre alții, eurodeputații Alexander Alvaro (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Germania), Marie-Christine Vergiat (Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică, Franța), Marietje Schaake (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Olanda), Gianni Pittella (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, Italia, vicepreședinte al Parlamentului European) și Ryan Heath, specialist în site-uri de socializare pe lângă comisarul european Neelie Kroes.

„Cu site-urile de socializare ajungem la mai mulți oameni decât cu presa tradițională. Dacă tipărim o broșură despre Europa risipim 99% din bani, dacă facem un program radio sau TV ajungem la un public restrâns, dar dacă folosim Facebook sau organizăm chat-uri pe aceste site-uri ajungem cu mare ușurință la peste un milion de oameni“ (Gianni Pitella).

„Facebook poate fi un instrument de informare, dar și unul de dezinformare. Pentru mine, Facebook reprezintă o modalitate de a discuta cu oamenii pe care îi aleg personal. Refuz să am o pagină pentru fani, care nu permite aceeași calitate a comunicării“ (Marie-Christine Vergiat).

O firmă de consultanță din Bruxelles a prezentat în cadrul atelierului tendințele digitale ale deputaţilor europeni pe site-urile de socializare: în ultimul an, utilizarea site-urilor de socializare de către deputaţii europeni s-a dublat; în paralel, prezența pe blog-uri a diminuat, iar 60% din eurodeputați sunt activi pe rețelele sociale. Majoritatea doresc un dialog cu cetățenii.

„Este de datoria noastră să ajutăm la crearea și consolidarea opiniei publice europene. În campania pentru alegerile europene din 2014, site-urile de socializare vor juca probabil un rol mai important, vor fi mai complicate și mai inteligente" (Alexander Alvaro).

http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/039-111425-010-01-03-906-20110110STO11400-2011-10-01-2011/default_ro.htm

Au schiţat, deci, strategia propagandistică pentru 2014...

 

13 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Este timpul ca euroscepticii sa se organizeze foarte bine si sa faca propaganda puternica .
Mai ales in Romania

Riddick spunea...

Eu, unul, asta încerc să fac. I-am convins deja pe majoritatea celor din cercul meu de cunoştinţe.

Crystal Clear spunea...

Si eu am constatat ca lumea a inceput sa priceapa ceea ce spun.
Chiar azi am constatat.

E nasol ca la servici nu-mi pot permite sa risc prea mult, inca.

Riddick spunea...

Mai bine nu acolo.

John Galt spunea...

Riddick, sa-ti faci pagina de facebook pentru fani. Nu vezi ca e mai eficient? :)

Acum serios, daca ai timp chiar ar merge.

Riddick spunea...

Vine, vine... :)

Crystal Clear spunea...

:))

Teacheru spunea...

Nu numai ca merge, dar asta e viitorul. Dincolo de caracterul cteodata superficial al discutiilor pe FB, audienta de acolo nu mai e de neglijat.La fel se intampla cu blogurile si presa on-line:incep sa muste din cota de piata a mediei conventionale:televiziunile si ziarele. Sunt curios daca s-a facut vreun studiu in sensul asta in Romania.

Riddick spunea...

Sunt convins ca principalele partide au facut asemenea studii, ba chiar aveau guerille online în campaniile din 2008 si 2009.

Pun link imediat.

Riddick spunea...

Un reporter R.l. s-a infiltrat incognito printre activistii politici de pe internet care manipuleaza dezbaterile publice

Autodenunt: Doua saptamani i-am haituit pe internet pe adversarii lui Crin Antonescu

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/autodenunt-doua-saptamani-i-am-haituit-pe-internet-pe-adversarii-lui-crin-antonescu-170269.html

Linkuri sponsorizate anti-Băsescu pe Google – www.pemarecuel.ro

http://inconstantin.ro/2009/10/linkuri-sponsorizate-anti-basescu-pe-google-wwwpemarecuelro.html

Teacheru spunea...

Interesant! Le verific negresit cand am timp. Se pare ca oamenii si-au facut temele. Astept sa vad prima campanie electorala decisa de internet/social media in Romania. Campania lui Howard Dean a fost prima care s-a folosit eficient de spatiul virtual. Stafful lui Obama a preluat-o si imbunatatit-o, imvingand uriasa masina de lupta a Clintonilor.
http://teacheru.blogspot.com/2010/12/joe-trippi-revolution-will-not-be.html

Riddick spunea...

Senatorul Howard Dean, de la Partidul Democrat din SUA, explicând unor studenţi din Austria cum să evite temele sensibile în dezbaterile din campania electorală:

http://riddickro.blogspot.com/2010/09/tactica-stangii-evita-subiectele.html

Teacheru spunea...

Foarte bun articolul din RL.Singura diferenta e ca in campania lui Dean, postacii si bloggerii raspandeau mesajul campaniei pe gratis, din convingere. E tactica de manual.Sunt la curent cu reteaua de pe Facebook a liberalilor. O sa postez pe FB articolul, sa vad daca starnesc vreo reactie. Probabil ca nu, oamenii nu sunt in "campain mode" inca.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Marga, 1995 ("Filosofia Unificării Europene"): "Identificările etnice ale românilor sunt în mare parte tradiţionale. Acestea caută să abată atenţia de la problemele concrete ale prezentului şi de la nevoia modernizării instituţionale spre abstracţiunile trecutului. Pentru mulţi intelectuali este limpede că naţionalismul, prin demagogia sa, generează stagnarea şi degradarea ce favorizează doar grupuri sociale incapabile să se adapteze lumii moderne. Intrarea în noua Europă, nu doar geografic, ci şi instituţional şi cultural presupune mai mult decât o alegere, presupune o schimbare a modului de gândire, de asumare, pe lângă devizele paneuropene, a unei abordări europene, o abordare disponibilă la compararea performanţelor, orientată spre modernizare şi având ca perspectivă unitatea europeană". 

 

Postări populare: