16 ianuarie 2011

Consilierul politic Nabucco: "Scopul ar fi de a ajunge la Statele Unite ale Europei, o adevărată uniune de state democratice care își pun suveranitatea în comun"



Joschka Fischer, europarlamentar german (grupul Verzii), consilier politic al... proiectului Nabucco - interviu:

Se spune adesea că europenii se simt din ce în ce mai departe de instituțiile europene. Din ce în ce mai puțini cetățeni participă la alegerile europene în ultimii 30 de ani. Cum putem lupta împotriva acestei tendințe, în special în contextul alegerilor din 2012 ? [2014 !]

Joschka Fischer: Partidele politice trebuie să dezvolte programe comune europene și nu programe naționale pe teme europene. Apoi trebuie să caute candidați potriviți, personalități cunoscute.

Cum va arăta Europa în viitor? Ce rol va juca Parlamentul European?

Joschka Fischer: Este foarte simplu. În fiecare zi pierdem putere în fața puterilor noi. Cu toate acestea, încă ne punem întrebarea dacă trebuie să ne abandonăm suveranitatea [în beneficiul UE, n. r.] sau nu. Oricum ne pierdem această suveranitate. Doar că pleacă în altă parte, către puteri ne-europene din est (China etc.). Pierdem din importanță, ne pierdem poziția. Lumea se schimbă într-un mod spectaculos, iar întrebarea la care trebuie să răspundă europenii este unde se va situa Europa în zece ani.

Europa trebuie să fie puternică. Acest lucru nu este posibil decât dacă ne unim interesele. Este mult de muncă, dar este posibil dacă ne exersăm suveranitatea în comun. Scopul ar fi de a ajunge la Statele Unite ale Europei, o adevărată uniune de state democratice care își pun suveranitatea în comun. Identitățile noastre naționale vor continua să existe și Statele Unite vor continua să joace un rol puternic. Ne-am diferenția mult de alte state unite din lume.

Parlamentul European trebuie să folosească timpul ce îi rămâne pentru a se asigura că următoarele alegeri europene sunt cu adevărat europene.
În Germania, partidele politice au făcut campania electorală pe teme naționale și nu cu adevărat europene. Îmi imaginez că la fel s-a întâmplat și în alte state. Parlamentul European are o oportunitate bună: are multe competențe și cetățenii trebuie să simtă că sunt reprezentați democratic.

Propunerea unui impozit european mi se pare foarte interesantă. Pierdem lupta dacă insistăm pe creșterea impozitelor. Dar lucrurile stau diferit dacă impozitul european este compensat printr-o reducere a contribuțiilor statelor membre.

*   *   *

Cu câteva zile în urmă, Joschka Fischer organiza o dezbatere la Parlamentul European: “The United States of Europe – Towards a Transnational Society?” / "Statele Unite ale Europei - către o societate transnaţională ?".

EUobserver - Joschka Fischer: United States of Europe is the only way to preserve EU influence

Un comentariu :

Riddick spunea...

Deci, un comunist internaţionalist "răspunde" politic de Nabucco. Booon...


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: