03 iulie 2012

Scopul USL - validarea constituțională a votului uninominal cu un singur tur



Procentele USL au scăzut deja sub 50%, existând perspective reale de a nu mai putea obține o majoritate de mandate la alegerile legislative. Pe legea electorală actuală, cu prag de 5%, ar fi necesare cam 45% voturi pentru a obține 50% din mandate (diferența apare din redistribuirea procentelor partidelor care nu intră în parlament). Suspendarea președintelui este de acoperire, referendumul pentru demitere neputând fi validat (adică, să participe la el peste 50% dintre alegători), mai ales dacă PDL va solicita votanților săi să-l boicoteze.

Cum Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea alegerilor generale cu un singur tur, USL s-a apucat să meșterească o nouă lege și... o nouă curte constituțională.

Numai că există Articolul 145 din Constituția României:

Articolul 145: Independența și inamovibilitatea
Judecătorii Curții Constituționale sunt independenți în exercitarea mandatului lor și inamovibili pe durata acestuia.


Un comentariu :

Riddick spunea...

Și UE, PE, CE - TAC !


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: