02 aprilie 2011

"Dă-te la o parte tu, să mă aşez eu !"



Cam asta este pe scurt, filozofia lobby-ştilor mai mult sau mai puţin camuflaţi, care au început să bată şaua cu "băieţii deştepţi" ca să priceapă cine trebuie. E clar că nu de grija consumatorului s-a făcut (parţial, justificat) campania mediatică împotriva băeţilor.

Trebuia pregătit terenul.

Las', că vin alţii, cu înghiţitura mai mare, după ce ne mai dau nişte mărgele colorate (ca la Bancorex, BCR, Petrom, Petromidia, Romtelecom, sau cum ar vrea la CEC, mai nou). La tain (văd că nu mai îndrăzneşte nimeni să mai zică vorba asta).

Pâi - măi tată, măi...- de ce nu veniţi voi, colo-şa, cu investiţii greenfield, şi nu construiţi centrale electrice noi, rafinării noi ? A, e mai bine la de-a gata, desigur. Vreţi la robinetul de bani, la distribuţie.

Acest lucru este foarte important pentru concurenţa în toate sectoarele industriale care folosesc energie şi pentru reuşita construcţiei unei pieţe realmente unice în UE: dacă unii producători pentru orice tip de bun au acces la energie mai ieftină într-o anumită ţară din raţiuni care nu ţin de eficienţă economică, ei vor avea un avantaj competitiv neloial faţă de concurenţii lor din altă ţară.
Adică, să scumpesc preţul energiei, ca să nu am "avantaj competitiv neloial" faţă de alte state care scot anual profituri de miliarde de euro din România. Şi care nu au gaze şi petrol din producţie internă.

Alte "idei măreţe" - să devină ANRE ceva genul unui ONG; statul, dacă se poate, să nu mai dispună de resursele sale strategice:
ANRE ar trebui de asemenea să nu ţină preţurile artificial jos pentru energia electrică şi gaz, pentru consumatorii industriali şi casnici care nu sunt săraci, mai ales în perioadele electorale. Însă ca ANRE să poată face aceste lucruri, ea trebuie să fie independentă de politic, responsabilă pentru activitatea sa în faţa Parlamentului, în faţa publicului, consumatorilor şi industriei reglementate. Acest lucru nu se întâmplă deoarece ANRE rămâne politizată, subordonată premierului, cu o conducere în care rolul consultativ al stakeholderilor dispare cu desăvârşire, şi nu va răspunde pentru banii folosiţi şi pentru calitatea reglementărilor sale în faţa celor care sunt afectaţi de ea.
Uitaţi-vă ce logo apare pe documentul .pdf de la primul link:  FUNDAŢIA SOROS ROMÂNIA. 

V-aţi prins, nu ?

6 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Statul Roman ar trebuii sa interzica Fundatia Soros cu toate tentaculele ei in Romania.

Riddick spunea...

Să punem totul pe Bursă, dacă se poate, chiar bugetul de stat să-l jucăm pe Bursă, capitalism online.

Cred că mai întâi Natura şi Timpul îl vor "interzice" pe Soros. ;-)

Crystal Clear spunea...

Implacabilul ! :)

Sa vezi ce cearta pe avere va fi ,dupa .... :)

Riddick spunea...

Cred că a dispus deja ce şi cum, probabil grosul rămâne la Fundaţie.

Crystal Clear spunea...

Fii-su o ia pe urmele lui.
Nu scapam cu una cu doua de clanul Soros

"His son Alexander Soros is also gaining prominence for his donations to social and political causes. Alexander led the list of student political donors in the 2010 election cycle"

http://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros#Family

Riddick spunea...

Nu mai are el aceeaşi influenţă, stângiştilor nu prea le plac "dinastiile".


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: