26 ianuarie 2011

Prevăd un nou val de proteste ale ONG-urilor



...după ultima declaraţie a ministrului agriculturii, Valeriu Tabără:
"Străinii pot cumpăra teren agricol în România cu restricţii (adică doar organizaţi prin societăţi comerciale, nu ca persoane fizice). Acestea nu vor fi ridicate cât voi fi eu ministru. Securitatea agricolă a României nu va fi afectată".
Aceeaşi Uniune Europeană care nu ne dă voie să capitalizăm CEC Bank sau să cultivăm soia modificată genetic (pentru furaje - oricum importăm acelaşi tip de soia, 500.000 de tone anual) vrea să ridicăm mai devreme restricţiile la achiziţia de terenuri agricole:

Declaraţia survine în contextul în care Comisia Europeană a cerut recent Bulgariei şi României să reducă perioada în care cetăţenii străini nu pot cumpăra direct pământ în România şi în condiţiile în care discuţiile privind o nouă taxă pe terenurile agricole nelucrate, posibil de 400 de lei pe hectar, ar putea determina vânzarea în masă a terenurilor de către fermierii de subzistenţă. Deja, companiile străine, dintre care cele mai agresive sunt daneze, au cumpărat sute de mii de hectare de teren arabil şi de pădure în România. Discuţia este cu atât mai importantă cu cât în lume sunt tot mai multe discuţii privind eventualitatea apariţiei unei crize a alimentelor, cerealele scumpindu-se cu 40-50% în ultimul an.

Ministerul Agriculturii şi-a manifestat recent intenţia de a mări de zece ori impozitul pentru terenurile agricole nelucrate. România impozitează acum fiecare hectar de teren nelucrat cu sume cuprinse între 36 şi 43 de lei pe an.

Conform declaraţiilor făcute de reprezentanţii ministerului, iniţiativa se va concretiza printr-o lege sau ordonanţă de urgenţă, aceasta urmând să prevadă o taxă de 400 de lei pentru fiecare hectar lăsat în paragină.

Ministrul Tabără spune că suprataxarea terenurilor agricole neexploatate este o măsură prin care cei care deţin astfel de terenuri sunt încurajaţi să le dea în arendă sau să se asocieze pentru a le exploata.

În prezent, în România există circa 1,3 milioane de hectare de teren neexploatat, 14% din totalul terenului arabil, conform declaraţiilor recente ale lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Companiile străine se arată tot mai interesate să achiziţioneze teren agricol în România. La jumătatea anului 2009, Ulrik Helweg-Larsen, ambasadorul Danemarcei la Bucureşti, declara pentru Ziarul Financiar că investitorii danezi deţineau la acel moment 1,4% din suprafaţa agricolă a României, după ce în ultimii ani au reuşit să acumuleze circa 130.000 de hectare de teren agricol.

"Investitorii sunt interesaţi de terenuri agricole şi se orientează către culturile de cereale, în special grâu", a declarat ambasadorul danez.

Germanii de la Vital&Heyl investesc în cultivarea cerealelor, deţinând peste 27.000 ha de teren agricol, în timp ce un om de afaceri de cetăţenie libaneză a reuşit să acumuleze prin companiile Maria Trading şi Agro Chirnogi peste 24.000 de hectare de teren agricol.

La sfârşitul anului trecut, Comisia Europeană a recomandat României şi Bulgariei să permită cetăţenilor din Uniunea Europeană care nu locuiesc în cele două ţări să ridice mai devreme decât termenul prevăzut restricţiile privind achiziţiile de terenuri agricole de către străini.

Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană prevede o perioadă de tranziţie până în 2014, în care ţării noastre îi este permisă păstrarea de restricţii privind achiziţia de terenuri agricole şi forestiere de către persoane fizice şi juridice din alte state ale Uniunii Europene.

(Ziarul  Financiar)

4 comentarii :

Crystal Clear spunea...

Foarte bine face V Tabara.
Hai sa urmarim reactiile ongistilor !...

Se pare ca vine din nou recesiunea.
Se simte deja direct.
S-au incetinit platile de la extern, din nou sunt falimente ale unor firme mari.
Lumea e speriata, pe bune,chiar azi am auzit de la un strain si de la un director roman care face export ,exact acelasi lucru.

http://www.presseurop.eu/ro/content/news-brief-cover/477741-din-nou-recesiune

Riddick spunea...

A scris deja Bogdan Glăvan (omul PNL) două articole în Standard.ro, unul împotriva impozitării pârloagelor, şi unul cum că ar trebui desfiinţat Ministerul Agriculturii.

Crystal Clear spunea...

E clar,deci !
Nu e joaca de loc !


Probabil ca va urma un fel de stabilizare a euro cum a fost in '47 cu leul

Riddick spunea...

Se lasă rău.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: