10 ianuarie 2011

O mai lălăim mult cu CEC-ul ?



CEC (Bank) ar fi singura bancă cu capital românesc care ar putea credita micile afaceri şi IMM-uri, şi ar ajuta astfel economia. Numai că are nevoie de finanţare, după cum spune ministrul de finanţe, Ialomiţianu. Care adaugă: "În momentul de faţă nu se discută despre privatizarea CEC, dar în perioada următoare este posibil orice. Sunt doritori care vorbesc de privatizarea CEC, dar la nivelul Guvernului nu s-a pus această problemă"

Dar iată ce spunea în toamna anului trecut, preşedintele CEC Bank, Radu Graţian Gheţea: "Subiectul privatizării instituţiei este unul 'delicat', care nu trebuie promovat de preşedintele băncii, ci de acţionar, reprezentat de Ministerul Finanţelor. Dacă ar fi să fac un comentariu ar fi doar că, acum câteva săptămâni, fostul ministru de finanţe (Vlădescu !) vorbea de o listare la bursă".

În 2010 CEC a fost, probabil, singura instituţie de credit care a crescut volumul creditelor, în condiţiile în care întreg sistemul bancar a înregistrat un recul de 3,6% la soldul creditelor. CEC-ul a avut o creştere de 16%.

Problema refinanţării CEC Bank s-a pus încă din 2009, fiind una dintre măsurile anticriză ale guvernului, dar nu s-a dus la capăt, cică nu este de acord Comisia Europeană, am încălca nu ştiu ce norme ale concurenţei. 

Subiectul s-a discutat şi în CSAT, tot în 2009. Traian Băsescu a declarat:

"Legat de capitalizarea CEC, o spun şi nu aş vrea să stârnesc controverse, dar mi se pare că durează prea mult şi sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu în procesul de analiză şi aprobare a capitalizării CEC. Cred că nu Comisia Europeană se află în criză economică, ci statele şi, având în vedere întârzierea excesivă a unui răspuns din partea Comisiei Europene, punctul meu de vedere a fost că Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea analizei birocraţilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte capitalizarea CEC".

Deci, din primăvara 2009 până acum nu s-a mişcat nimic, aceeaşi tărăgănare ca şi în cazul investiţiei la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru care am aşteptat un an şi jumătate aprobarea de la Comisia Europeană. Investiţie la care, după unii, am accepta să devenim minoritari, contra a ceva mărunţiş ! 

Oare nu asta urmăresc şi în cazul CEC-ului "doritorii care vorbesc de privatizarea CEC" ?

6 comentarii :

Merişor spunea...

Cu ce te-am suparat de m-ai scos din blogroll?
http://merisorul.blogspot.com
cu stima
Fostul Antimitocan

Riddick spunea...

Of, nu m-am supărat, am scos AM, dar am uitat să pun Merişorul. O fac acum. :)

Crystal Clear spunea...

UE nu vrea banci normale pentru ca vor face concurenta banksterilor

Riddick spunea...

Au pus ochii pe CEC fiindcă are filiale în fiecare comună, deci poate fi cu adevărat o bancă populară la nivel naţional, nu trebuie să o iei de la zero. Treaba este cum îi faci capitalizarea ca bancă de stat, adică cum iei bani din buget şi-i bagi în creditare.

Crystal Clear spunea...

Cu siguranta se gasesc bani !
Cand am vazut cata risipa au facut primariile cu ornamentele de sarbatori in TOATA TARA -pur si simplu m-am crucit.
Azi dimineata pe la 7,00 straluceau de-ti luau ochii si prin Baia Mare

In fiecare oras a fost un adevarat jaf .(tot afaceri stat-privat sunt)
Singura concluzie este ca bani sunt,dar nu sunt gestionati cu intelepciune.

Riddick spunea...

În alte ţări sunt demontate după 3 ianuarie.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: