05 septembrie 2009

Tălpi UE la CEC





Capitalizarea CEC este una dintre măsurile anti-criză ale guvernului. Fiind principala bancă comercială cu capital integral românesc, unor "prieteni" nu le place chestia asta. Cică nu știu ce norme am încălca, bla-bla-bla... Guverne din țări mari din U.E. au scos din încurcătură bănci private, și n-a sărit nimeni în sus, să afirme că ar fi "ajutor de stat".

Capitalizarea CEC este esențială pentru creditarea IMM. Dar, ce, "pretinii" agreează subiectul?!

Traian Băsescu a sintetizat situația foarte clar, după o ședință CSAT, acum circa două luni:

Băsescu a spus că, având în vedere că la şedinţa CSAT au participat majoritatea membrilor Guvernului, a discutat cu aceştia şi subiecte care nu sunt legate de Consiliu, menţionând că a recomandat Guvernului să acţioneze în vederea recapitalizării CEC şi să nu mai aştepte analiza de oportunitate din partea "birocraţilor de la Bruxelles".

"Legat de capitalizarea CEC, o spun şi nu aş vrea să stârnesc controverse, dar mi se pare că durează prea mult şi sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu în procesul de analiză şi aprobare a capitalizării CEC. Cred că nu Comisia Europeană se află în criză economică, ci statele şi, având în vedere întârzierea excesivă a unui răspuns din partea Comisiei Europene, punctul meu de vedere a fost că Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea analizei birocraţilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte capitalizarea CEC".

Daniel Dăianu a trimis o scrisoare comisarului UE pentru concurență, Neelie Kroes (ziare.com): Dăianu acuză o "judecată îngustă" în ceea ce privește modul în care o bancă trebuie să acționeze în aceste "condiții actuale extrem de vitrege"."Dacă băncile sănătoase nu vor putea imprumuta economia reală, recesiunea se va agrava și bilanțurile firmelor vor deveni și mai sărace. "Vă rog să vă amintiți lungul șir de rugăminți care însoțesc declarațiile dlui Trichet ori de câte ori BCE injectează sume uriașe de lichidități pentru a readuce la viață piețele de credit", scrie Dăianu, potrivit Jurnalului Național.Dăianu conchide cerând o reconsiderare a poziției CE și găsirea unei soluții pozitive pentru solicitarea României.Să menționăm că Neelie Kroes este reprezentanta unui partid de stânga, iar Trichet a participat la întrunirea Grupului Bilderberg în 2009.

Astăzi, la un seminar economic care a avut loc la Sinaia, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, afirma că nu s-au înregistrat progrese în relația cu UE referitor la capitalizarea CEC : "dacă 30% din majorarea de capital ar veni de la investitori privați, Bruxelles-ul ar accepta infuzia de capital a statului român." O altă variantă ar fi o expertiză cerută de UE, care ar costa 100.000 euro, dar Ministerul de Finanțe se opune. Mai multe detalii AICI.

Să menționăm și berbecii care au behăit la problemă - Mircea Ursache (PSD), președintele AVAS: "Capitalizarea CEC este o problemă a CE. Eu am declarat public care e soluția pentru capitalizarea CEC, să se vânda 49% din acțiuni. Asta este o variantă a economiei de piață. Și la Transgaz, și la Transelectrica, de ce nu vindem 49%? E retorică întrebarea, că nu vând eu, dar e o forma de capitalizare". Bravo, coane! adică nu mai este problema noastră?! Ai dreptate, nu vinzi tu, că doar ești gata vândut !

Berbecele Nr. 2, Mihai Ionescu, președintele ANEIR: "Banii care urmau să fie alocați pentru capitalizarea CEC vor fi folosiți pentru creșterea plafonului garanțiilor de stat pentru cofinanțarea proiectelor Uniunii Europene, de la 1,5 miliarde de euro, la 1,9 miliarde de euro" - propunere, evident, dar arată clar pentru cine face lobby acest personaj.

10 comentarii :

Anonim spunea...

greu d ecrezut ca cec va supravetui cu atatea interese straine in joc...

te astept la mine pe blog unde discutam cum raportul Oxford Analytica ingroapa presa in rahat tonomatelor romanesti...

Riddick spunea...

Poate vor deschide ochii, în sfârşit, şi "ieuropenii" noştri onirici, care iau pe nemestecate toate lozincile New World Order...

Anonim spunea...

CEC Bank ar trebui sa fie o banca a
clasei de mijloc si a celor nevoiasi.Dar recent am primit un anunt in scris cum ca majoreaza dobanda de la 10% la 11,5% la care se adauga Marjr d Risc de 2,05%%
in total 13,55%.Aceasta marja este marita mai mult ca dobanda?
Capitalizarea trebuie faccuta ddoar in conditiile unor transparen
te totale si a unor jacmaniri mora
le.

Riddick spunea...

Majorare de risc percepută lunar ?! Cam ciudat ...
CEC mai are de lucrat, nu va putea fi recapitalizat la infinit. În condiţiile actuale, băncile străine pot să-şi ia jucariile şi să plece, la o adică, nu avem un sistem bancar românesc, din păcate. Doar mici băncuţe.

Anonim spunea...

In anuntul scris primit este specif
icat:nivelul ratei anuale a doban
zii variabile urmand a fi de 13,55%
Marja de Risc fixa este de 2,05%,ba
nuiesc ca tot anuala.Culmea arogan
tei este si anuntul ca daca nu sant de acord cu aceasta majorare am obligatia sa platesc integral
creditul aflat in sold plus costuri
le aferente.Ei uita de regula econo
miei de piata nr.1,sa vinzi iefin
si mult.

Riddick spunea...

Pe site-ul CEC, la Credite pt. nevoi personale, apare aşa:

Credite de nevoi personale
Printeaza

* Avantaje
* Caracteristici
* Dobanda

Dobanda anuala

variabila 13,95% (PR lei + 2,45 p.p.)
Multe ate, în formt .pdf (taxe, comisioane) aici:

https://www.cec.ro/UserFiles/File/comisioane_credite_PF_15.06.2009%282%29.pdf

Mai au de lucrat, mai ales la mentalitate şi la relaţii cu clienţii...

Anonim spunea...

CECBank fiid o banca de stat are o
logica simpla. Avand multi clienti
pensionari,daca statul le majoreaza
pensia hai sa le luam banii inapoi.
In genaral statul ca sa functioneze
cu un sistem ineficient da cu o ma
na si ia cu trei.Criza se va extin
de atata timp cat cei ce traiesc ex
cesiv de bine din fondurile publice
sant mai numerosi si mai risipitori
ca cei ce le furnizeaza.

Riddick spunea...

Asta este o logică păguboasă ca bancă, daca nu dă din mâini, nu va pluti, ce să mai zic de a avansa.

Ar putea fi o bancă pentru micile afaceri, cu criterii de creditare mai puţin severe decât la o bancă obişnuită.

Francesco spunea...

Foarte multi pensionari au incredere in CEC si isi mentin economiile la acesta banda desi nivelul dobanzilor este sub acela al altor banci concurente.

In schimb, CEC-ul percepe cam acelasi fel de dobanzi pentru creditele acordate clientilor. Este injust.

Riddick spunea...

Au mult de lucru, daca vor să reziste ca bancă.
Nu poţi miza doar pe nostalgie.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: