03 martie 2017

Când vom auzi şi politicieni români folosind expresia "consolidarea statelor naţionale"?


Nu prea curând, şi nu pe cei din conducerea partidelor parlamentare. Şi nici trecută în documente oficiale de partid (declaraţii, statute, programe); nici măcar la singular, referitor la România.

România încă mai bâjbâie, "vişegrazii" au deja o poziţie comună privind o eventuală reformă a UE.
"Dorim o Europă mai bună, nu 'mai multă Europă' sau 'mai puțină Europă'. Pentru noi este important ca reformele Uniunii Europene să se bazeze pe egalitatea intereselor tuturor statelor membre."
Şi totuşi, opţiune minimală. Nici măcar opţiunea doar o piaţă comună, şi-atât. Care apare (parţial formulată) printre "propunerile lui Juncker". 

Este clară poziţia lui Iohannis, exprimată prin Cioloş. România a evitat permanent Grupul de la Vişegrad, însă recent Meleşcanu a făcut o aluzie privind o eventuală aderare.
Cert este că Bucureștiul se instituie ca apărător al stării de fapt și că va lua distanță față de Polonia în cadrul Consiliului European din luna septembrie. În plus, se pare că evită cu tot dinadinsul să colaboreze cu Grupul de la Vișegrad, alegând consultări ”regionale”, menite să disocieze între țările componente. 
Să continui să susţii că vrei să faci parte din "nucleul dur" al UE şi după ce tocmai acest nucleu anunţă că vrea "exclusivitate", denotă autism sau trădare împinsă la limită.

Coaliţia PSD-ALDE cere consultări pe subiect, sugerând că poziţia lor ar diferi (ceea ce eu NU CRED, este doar o strategie de simulare a dezbaterii între actori care joacă roluri prestabilite în aceeaşi piesă).

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: