24 ianuarie 2017

Sunt două echipe paralele? Sau se încurcă în propriile minciuni, în tentativa de a se da drept ce nu sunt?


Într-un târziu am găsit o ştire sumară despre vizita "aproape secretă" efectuată de o misiune FMI în România, pe care ministrul de finanţe a minimalizat-o ca fiind doar una "de curtoazie". Dar care... durează o săptămână! Iar discutarea în guvern a proiectului de buget este planificată exact pentru ziua când se încheie vizita FMI.
Delegaţia FMI, condusă de şeful de misiune pentru România, Reza Baqir, a avut o primă întâlnire cu ministrul finanţelor, Viorel Ştefan, în cadrul căreia s-au abordat inclusiv aspecte legate de construcţia bugetarã pentru acest an.

Misiunea continuă cu discuţii tehnice la nivel de experţi atât la MFP, cât şi la Banca Naţională, luni urmând să aibă loc şi o întâlnire cu conducerea BNR.


Delegaţia FMI se află timp de o săptămână într-o vizită la Bucureşti pentru a lua un prim contact cu membrii noului executiv, conform reprezentanţilor Biroului local al Fondului.

În prezent, România nu are un acord în derulare cu FMI, însă au loc consultări anuale cu reprezentanţii FMI, conform Regulamentului instituţiei financiare internaţionale.
Coincidenţa dracu', taman pe perioada vizitei ministerul finanţelor a dat publicităţii proiectul de buget, fără respectarea deciziei politice de a se face reduceri de circa 20% la anumite instituţii (printre care SRI şi DNA), ba chiar cu plusuri exact la acestea două. Deci nu numai că există insubordonare la anumite nivele din guvern, ci şi necoordonare, ajungând public un document (proiectul de buget) în varianta "altcuiva". Iar Dragnea şi Grindeanu au reacţionat şi au anunţat că va fi rediscutat bugetul cu unii dintre miniştri. Se vorbeşte şi despre remanierea ministrului de finanţe.

Să vedem forma finală în care va ajunge la parlament proiectul de buget şi mai ales cum vor fi votate diversele capitole, şi ce majorităţi de vot vor fi, în special la DNA şi SRI.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."

 

Postări populare: