24 ianuarie 2017

Sunt două echipe paralele? Sau se încurcă în propriile minciuni, în tentativa de a se da drept ce nu sunt?


Într-un târziu am găsit o ştire sumară despre vizita "aproape secretă" efectuată de o misiune FMI în România, pe care ministrul de finanţe a minimalizat-o ca fiind doar una "de curtoazie". Dar care... durează o săptămână! Iar discutarea în guvern a proiectului de buget este planificată exact pentru ziua când se încheie vizita FMI.
Delegaţia FMI, condusă de şeful de misiune pentru România, Reza Baqir, a avut o primă întâlnire cu ministrul finanţelor, Viorel Ştefan, în cadrul căreia s-au abordat inclusiv aspecte legate de construcţia bugetarã pentru acest an.

Misiunea continuă cu discuţii tehnice la nivel de experţi atât la MFP, cât şi la Banca Naţională, luni urmând să aibă loc şi o întâlnire cu conducerea BNR.


Delegaţia FMI se află timp de o săptămână într-o vizită la Bucureşti pentru a lua un prim contact cu membrii noului executiv, conform reprezentanţilor Biroului local al Fondului.

În prezent, România nu are un acord în derulare cu FMI, însă au loc consultări anuale cu reprezentanţii FMI, conform Regulamentului instituţiei financiare internaţionale.
Coincidenţa dracu', taman pe perioada vizitei ministerul finanţelor a dat publicităţii proiectul de buget, fără respectarea deciziei politice de a se face reduceri de circa 20% la anumite instituţii (printre care SRI şi DNA), ba chiar cu plusuri exact la acestea două. Deci nu numai că există insubordonare la anumite nivele din guvern, ci şi necoordonare, ajungând public un document (proiectul de buget) în varianta "altcuiva". Iar Dragnea şi Grindeanu au reacţionat şi au anunţat că va fi rediscutat bugetul cu unii dintre miniştri. Se vorbeşte şi despre remanierea ministrului de finanţe.

Să vedem forma finală în care va ajunge la parlament proiectul de buget şi mai ales cum vor fi votate diversele capitole, şi ce majorităţi de vot vor fi, în special la DNA şi SRI.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: