20 decembrie 2014

Piaţa Unirii din Oradea - fără Mihai Viteazul. C-aşa vrea PnL !NapocaNews:

Primarul Oradei mută în cimitir statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului să nu se lezeze sensibilităţile UDMR

 03 mihai viteazul

Ilie Bolojan, primarul liberal al municipiului Oradea, mută în cimitir statuia lui Mihai Viteazul din centrul oraşului, sub pretextul unei reamenajări arhitectonice. Reamenajarea Pieţei Unirii duce la pierderea, din centrul oraşului, a două statui importante pentru Oradea. Este vorba despre statuia lui Mihai Viteazul (foto) şi cea a lui Emanuil Gojdu. Cele două vor fi reamplasate.

Parcul Mihai Viteazul, rezultat prin amenajarea şi mobilarea adecvată a unei părţi din fostul Cimitir Olosig va fi noul amplasament al statuii reprezentându-l pe Mihai Viteazul. În incinta parcului, statuia va fi aşezată într-o zonă situată în prelungirea străzii Lacul Roşu.

olo1
Cimitir Olosig, unde liberalii vor să amplaseze statuia lui Mihai Viteazul

Pentru statuia reprezentându-l pe Emanuil Gojdu a fost propus amplasamentul cu acelaşi nume, definit ca zona cuprinsă între Calea Mareşal Alexandru Averescu şi strada Griviţei.

Având în vedere că reamplasarea statuii lui Emanuil Gojdu (foto) nu este încă de actualitate. în prima etapă se va proceda doar la relocarea acesteia de pe amplasamentul actual, conservarea şi păstrarea ei în custodia Consiliului Local Oradea până la finalizarea proiectului de reamenajare a Pieţei Emanuil Gojdu.

83153842
Statuia lui Emanuil Gojdu a cărei avere a fundaţiei sale a fost lăsată la Budapesta în urma unui acord semnat de M.R. Ungureanu, mâna dreaptă a lui Klaus Iohannis 

Piaţa Unirii din Oradea, în suprafaţă de 27.000 mp, va fi modernizată printr-un proiect complex, finanţat din fonduri europene, de către o asociere de firme care a câştigat la un preţ de 18,9 milioane lei cea de-a treia procedură de licitaţie organizată de municipalitate pentru atribuirea lucrărilor. Proiectul prevede reabilitarea, modernizarea şi refacerea întregii suprafeţe a pieţei, transformarea, în mare parte, în zonă pietonală, cu devierea circulaţiei auto, mutarea staţiilor de tramvai, remodelarea spaţiilor verzi şi realizarea unui iluminat arhitectural specific.

Liberalul Ilie Bolojan este un susţinător al actualului preşedinte ales, Klaus Iohannis, care prin această mutare a statuii lui Mihai Viteazul vrea să împlinească dorinţele UDMR, saşilor şi a şvabilor din Ardeal, de a nu se leza sentimentele minorităţiilor cu o reprezentare ecvestră a marelui domnitor al primei uniri a Ţărilor Române de la 1600.

14 comentarii :

conumishu spunea...

Ghermanizarea Transilvaniei.

Totul sub blînda privire a ministerului culturii, bun numai să dea bani cu lopata "capitalei culturale" a johannisului, pentru diverse producții "culturale" antiromânești ale udemereului sau pentru restaurarea cu prioritate a oricărei clădiri grofești sau săsești, oricît de minoră dpv arhitectonic și istoric. Monumentele românilor pot să dispară. Ceea ce se și întîmplă.

Ce face porcul la Oradea are conotații politice clare, la limită cred că se comite chiar un atentat la elemente de suveranitate națională. Degeaba, chiar dacă am avea o lege explicită, nu avem autorități. Iar cînd îndrăznește, timid, cea mai înaltă autoritate a guvernului în teritoriu, prefectul, să inoportuneze puțin viesparul udemerist, de exemplu, satîrul lașității tot pe grumazul său cade.

Mi-ai adus aminte, iarăși, revine ca un coșmar, de porcăria lui Năstase, cadoul de dinainte de plecare, cu monumentul Hungaria mare de la Arad.

Totuși, dacă românii din Oradea nu reacționează, lupta e pe jumătate pierdută. De data asta nu de la București a pornit nizeria.

Anonim G spunea...

Nu sint putini ardelenii de etnie ROMANA care gindesc despre Mihai Viteazul ca ar fi cucerit/cotropit Ardealul, schimbindu-i destinul de a fi alaturi de tarile civilizate europene .....
Asa ca, mai bine ar trimite statuia aia la Bucuresti, in loc sa o mute in cimitir, gest ce mi se pare a contine in el un mesaj evident si sumbru !!!
Oricum statuia era lasata in paragina, la fel ca cea din Cluj, unde salasluiesc patrioti la fel de mari ca la Oradea !!!

Riddick spunea...

@conumishu

La Timisoara s-a câştigat, Petre Ţuţea este acum nume de stradă, contrar latraturilor sorosiste. Tot primar PnL, dar şi oameni ai cetăţii activi.

@anonim G

La Cluj "n-au fost bani" decât pentru statuia lui Matia Corvin (şi nu-i rău deloc că s-a "restaurat"/curăţit; dar de ce numai aceea ?). Statuia Memorandumului aduce c-o ghilotină, iar cea a lui Avram Iancu îl duce la irelevanţă, cocoţat pe un fel de muşuroi alungit, din tulnice.

Şi mai sunt doar 3-4 ani până la Centenarul Marii Uniri !

Ioan Robu (episcop romano-catolic), 2006: "Actul Marii Uniri de la 1918 a fost o extindere a Imperiului Român asupra Transilvaniei".

http://forum.softpedia.com/index.php?showtopic=173604


Anonim G spunea...

@conumishu

Eu sint aproape sigur ca romanii din Oradea, dar si din toata Transilvania si din tot Banatul, nu vor reactiona, asa cum nu au reactionat atunci cind la Arad le-a fost aruncat in fata monumental criminalilor.
Daca ''lucrarea'' se produce, indifferent daca va fi urmata de una similara dincoace de munti, fiindca si aici sint statui cu ardeleni,atunci acest moment este unul deschizator de noi drumuri spre disparitia celui de-al treilea stat trianonic.
Dar, cine stie, poate asa e mai bine !

Anonim G spunea...

Mizeria asta nu trebuie lasata asa !
Poate e timpul sa mai amintim cite ceva !
http://www.interferente.ro/adrian-paunescu-capul-de-la-torda.html

Riddick spunea...

Bun cântecul acela. Păunescu - un ins cu un talent incontestabil - s-a compromis prin atitudinea faţă de fostul regim. Puseele naţionaliste fiind un fel de alibi personal, sau un instrument de legitimare a aceluiaşi regim.

Altminteri, vorba lui Everac:

[...]  Cine a inventat chestia asta ştia ce face. Nu era bineînțeles dinlăuntru, ci dinafară, și avea tot interesul să spargă, să co­roadă. Deconstrucţia era procedeul magic de aruncat în aer. Noi, românii, multilateral talentaţi în lipsa de caracter, avem mare spor aici. Nouă nu ne trebuie în străinătate două generaţii ca să uităm cine suntem, ca să ne asimilăm, cu limbă, cu moravuri, cu tot. Ca să ne facem cât mai ca ei. Noi exersăm asta mai demult. Noi nu ne dăm în lături nici de la metisaje și hi­bridări, nu suntem geloşi pe "puritatea" noastră, nu suntem deloc orgolioşi. Ne acordăm cu oricine, chiar cu janchinoşii lumii. Suntem bucuroşi să ne ia în primire unii, să ne încadreze, să ne plătească, să ne considere. Ne gudurăm la ei pentru un "cuvinţel" bun. Dacă ne bat pe umăr, le pupăm mâna. Dacă ne oferă forme superioare de a ne pricopsi, nu ne dăm în lături de la nimic. Dacă e cazul și ne lasă, îi deconstruim și pe ei, le facem o nefăcută. Orgoliul identităţii? Demnitatea de a fi român – de unde?
În momentul de față, în diverse publicații românești scriu agenți virulenți ai deconstrucției. Poezia e toată deconstructivistă, ca și cea mai mare parte din proză și din dramaturgie. Și pictura e în bună parte atinsă de filoxeră. Sculptura a trecut, în deriziune, de la faza "nemâncați" la faza "burlesc". Iar analiștii, ideo-politici destul de mulți, se leapădă de nație și național ca de dracu'.
La urma urmei, pe ce era să ne bazăm? Față de noi, regatele Poloniei și Ungariei au avut străluciri mai mari, au fost mai ofensive, au cotropit cu succes. Praga cehă a fost o vreme capitala Europei. Turcii, ruşii, nemţii au făcut cu noi ce au vrut. Evreii, când le-a fost greu, s-au adunat la noi. Ţiganii sunt aici buluc, huzuresc, încep să ne domine. Toţi, într-un fel, ne-au deconstruit sau măcar au vrut s-o facă. Acum însă s-a găsit şi fermentul ideologic. De păzit nu ne mai păzeşte nimeni. De educat nu ne mai educă nimeni. Vom fi printre primii cu specificitatea identitară tăbârcită.
Calul troian e în casă! Dă din copite! Adio, naţie, şi n-am cuvinte!... Păcat!…

http://riddickro.blogspot.ro/2014/01/pidosnica-deconstructie.html

conumishu spunea...

Nu va dispărea și nici nu se va sfărîma în bucăți România.

Nu există niciun fel de "reciprocitate" dincoace de munți cu statui ale unor personalități românești din Transilvania.

Încetează cu încercările de pescuit în ape tulburi, domnule anonim G, că nu ține.

România vechiului regat nu a cotropit Transilvania, iar românii de dincolo și de dincoace de Carpați sînt toți la fel de români și au dreptul, ba chiar obliagația, față de înaintași și pentru urmași, de a avea un stat unitar, al lor. Îl vor avea în continuare. Cu puțin noroc, chiar mai mare, prin revenirea Basarabiei la România.

Riddick spunea...

Nu l-am mai contrazis cu "dispariţia c-aşa-i mai bine", şi-am greşit. Observasem în timp la el nişte fracturi logice, aşa că n-am mai insistat.

Chiar m-am gândit: cum de nu au statui "la sud şi est" Iancu de Hunedoara, Avram Iancu, Anton Pann, Aurel Vlaicu, Hermann Oberth, Horea-Cloşca-Crişan ? Maniu are una în Piaţa Revoluţiei, vis-a-vis de Biserica Creţulescu, dar e-n bătaie de joc, ca un moş făcut din bucăţi lipite şi care stă pe un closet-privata, cu mâinile întinse ca la cerşit. Mai spre biserică este şi un bust al lui Coposu (ardelean), în formă de cruce.

conumishu spunea...

Da, aspectul estetic... mă rog, la unele e... groaznic. Cea a lui Maniu, din București, vine imediat în minte. Calitatea artistică a execuției e foarte discutabilă, dar intenția a fost bună, iar amplasarea excepțională, dovadă de maximă recunoaștere a meritelor.

conumishu spunea...

Aurel Vlaicu e destul de bine reprezentat în București - stradă centrală, liceu, aeroportul Băneasa îi poartă numele, bust.

Riddick spunea...

Da. La Orăştie, un liceu ("liceul" ?) îi poartă numele, se pare că l-a absolvit. L-am şi vizitat, când am fost pe-acolo, odată, la fel şi casa memorială din fostul sat Binţinţi (azi Aurel Vlaicu).

Anonim G spunea...

Daca eu sint ''pescuitor in ape tulburi'', atunci faceti efortul si cititi citeva comentarii la urmatorul articol :
http://septemcastra.cluj.travel/2010/04/ardealul-moldova-si-tara-romaneasca-cine-a-luat-partea-leului/
Vedeti ce veti simti dupa !!!
Oricum, pe linga ce scriu unii dintre ''comentatorii'' articolului, ''poate asa-i mai bine'' e floare la ureche !
Cit despre usurinta cu care aruncati cuvintele, nu-i nimic,asa se intimpla uneori cind logica se fractureaza din necunoastere sau neputinta de a accepta ceva foarte dur, dar adevarat !
Nu cu mine trebuie sa va certati ci cu altii !!!

Riddick spunea...

Şi stema actuală "e cu mesaj" imagologic - "România - stat federal":

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=EPwk5HV11-o

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mJOEs6d_FB0
conumishu spunea...

Adică ce-ar trebui acceptat ? Că există sabinghermani știam, dar "argumentele" sau țîfnele lor nu sînt de acceptat. Nici măcar de tolerat.

Cît despre aderență, nu mi-aș face iluzii în locul lor. Cînd e de acționat, nu orice temă se poate inflama cu feisbucul. Iar reacția poate fi mult mai dură decît autoamăgirea pe 3 firfirici din import.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Toader Paleologu, 2011 (regretă că pentru schimbările introduse în Constituție este necesară consultarea cetățenilor, pe care-i mai consideră și proști): "Cred că, într-adevăr, e necesară integrarea în Constituție a acelor prevederi privind deficitul. Constituția noastră e rigidă, nu e ca alte Constituții care pot fi amendate de către Parlament sau de către un congres mai larg. În Franța se convoacă congresul constituțional și se face o reformă. Nu e necesar referendumul. La noi, din păcate, din câte înțeleg, va fi nevoie și de un vot în Parlament și de un referendum. Frica mea e că un referendum cu o întrebare atât de tehnică nu poate suscita mare interes din partea publicului. E o chestiune tehnică, pe care nu o înțelege toată lumea sau pentru care nu se pasionează toată lumea".

Postări populare (nu P.P.E. !):