01 aprilie 2014

Pretextul


Interviu cu preşedintele PPE. Exact ce-a spus Václav Klaus: "în Ucraina a avut loc o lovitură de stat, iar situaţia va fi exploatată pentru crearea rapidă a unui centru de putere suprastatal la nivel european". În cazul de faţă, se reia aberaţia "Armatei UE", de parcă n-ar exista NATO.

Aflăm că... România este implicată în această dezbatere, deşi Ponta şi Băsescu nu ne-au spus nimic pe acest subiect. Şi încă o confirmare a modului de operare al UE: "Fiecare nouă dificultate ne duce într-un mecanism care ne împinge un pic mai departe spre un stat federal şi mai slăbește guvernele naţionale".
Credeţi că este reversibilă acţiunea din Crimeea sau s-au modificat graniţele definitiv?
Nu putem accepta ca legile internaţionale să fie încălcate. Dacă acceptăm asta, totul e terminat. Am vorbit cu domnul Obama, săptămâna trecută la Bruxelles, şi a reieşit clar că este inacceptabil.
Reies două lucruri pentru Europa: avem nevoie de o politică energetică europeană chiar şi cu SUA şi se poate discuta politic şi geopolitic; iar apărarea europeană este obligatorie pe termen mediu, nu pentru a intra în război, ci pentru a asigura pacea.
Credeţi că ce s-a întâmplat cu Crimeea poate să înlăture obstacolele pe care le au unele ţări faţă de crearea unei apărări comune europene?
Nu am vorbit niciodată de armata europeană, acum am ajuns să vorbim foarte serios în Consiliu. Mereu în perioade de criză avansăm în dosarele importante. Altfel, pe timp de pace nu se vorbeşte. Nu se va întâmpla mâine dimineaţă, însă există şi s-a intrat într-o dezbatere profundă. Şi asta se va întâmpla şi datorită ţării dumneavoastră care s-a implicat.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Adrian Papahagi, 2012: "Nu mă voi ascunde după deget: suplimentul FCD este într-adevăr un manifest, fiindcă socotim că Uniunea Europeană este un proiect neterminat și că doar desăvârșindu-l, creând adică Statele Unite ale Europei, putem să evităm perspectiva deloc încântătoare de a deveni un vulgar apendice al Asiei, un muzeu al civilizațiilor sau o simplă piață de desfacere pentru economiile emergente. Înainte de toate, doream să subliniez, prin contrast cu îngustimea identităților naționale, care sunt niște constructe relativ recente, larghețea identității europene și universalitatea celei creștine. Creștinismul transcende națiile, cu tot tribalismul și triumfalismul lor războinic".

 

Postări populare: