31 martie 2014

PSD - un partid de ciocoi care se lăfăie de unul singur pe StîngaArticol de Ion Cristoiu (Evenimentul zilei):

[...] Victor Ponta se defineşte ca o moară stricată în planul discursului public.

Înnebunit de gîndul c-a trecut o oră fără să apară la televizor, el simte nevoia să spună ceva chiar şi cînd n-are nimic de spus. Adăugată lipsei de substanţialitate, această nevoie irepresibilă de a se deşerta de vorbe face din intervenţiile sale publice un lung şir de fraze şi propoziţii depărtate de insul lui.

Cînd dă un interviu Victor Ponta am impresia unui roi de albine care bîzîie departe de stup.
Prin această nevoie de a vorbi vorbe poate fi explicată aiureala despre PSD, care deţine la europarlamentare suficient de multe voturi ca să dea şi de pomană.

Iscodind mai atenţi, putem găsi acestei declaraţii anapoda şi alte explicaţii:

1) Aroganţa greţoasă a liderilor PSD-işti, care văd în judeţe feude şi în electorat, Populime.

2) Nepăsarea cu care PSD întîmpină europarlamentarele, ştiut fiind că, ajuns la Guvernare, PSD e imbatabil la mituirea electoratului şi la fraudarea scrutinului. Eu cred însă că nonşalanţa cu care iresponsabilul vesel anunţă că PSD are voturi destule, ca să dea şi altora de pomană, are şi o explicaţie mai profundă, ţinînd de o realitate postdecembristă:

Urmaş al FSN-ului, al FDSN-ului şi al PDSR-ului, PSD e singurul partid care a avut, în cei 24 de ani de tranziţie, un electorat sigur, situat între 30-40%.

Acest electorat captiv votează cu PSD cu ochii închişi, din mai multe motive:

1) Alcătuit cu precădere din asistaţi social, vede în PSD Partidul - Stat care face pomană.

2) Acest electorat e adus la vot de reţeaua mafiotă din judeţele transformate în judeţe-stat: baronii locali au o reţea de primari.

Primarii au, la rîndul lor, o reţea de alegători. Adăugată celor dependenţi de firimiturile aruncate de primari, reţeaua mafiotă asigură scoaterea la vot a părţii PSD-iste din electorat.

Principalul motiv al procentajului de 30-40% de care e sigur PSD îl constituie însă situaţia aparte a României tranzacţioniste.

Peste tot, în democraţiile avansate, în ambele părţi ale scenei politice îşi dispută electoratul mai multe partide.

La noi, din 1990 încoace, această dispută se manifestă doar în partea Dreaptă a scenei politice.
În partea Stîngă, de 24 de ani există un singur partid: PSD.

În alte ţări, Partidele social-democrate au la Stînga lor partide concurente: Ecologiste, Socialiste, Comuniste.

La noi, PSD n-are la Stînga nici un partid.

De ce?

Poate şi pentru că partea Stîngă a fost cotropită din 1990 de un singur partid, care şi-a înfipt tentaculele în fiecare judeţ.

Alte partide de Stînga n-au putut fi înfiinţate iar, dacă au fost înfiinţate, au fost lichidate de maşinăria Partidului - Stat.

Inexistenţa unor partide la Stînga PSD ar explica deficienţele grave ale PSD, de la aroganţă ciocoiască pînă la corupţia funciară.

Ea ar explica şi uimitoarele inegalităţi sociale, care nu fac obiectul nici unor denunţări politice limpezi, cîtă vreme PSD e un partid de ciocoi.

Apariţia unor autentice partide de Stînga ar fi, în aceste condiţie, o chestiune de interes naţional.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Victor Ponta, 2012: "Mai multă autonomie, mai multă libertate, mai multă iniţiativă pentru Transilvania este în favoarea Transilvaniei şi a României. Oamenii au un spirit mai european aici şi nu trebuie să existe o rivalitate prost înţeleasă între Transilvania şi alte regiuni ale ţării. Sunt un adept convins al ideii de descentralizare şi de dezvoltare regională a Transilvaniei. Trebuie să facem acest lucru şi din punct de vedere politic. Sunt lucruri care definesc Transilvania şi care nu trebuie stricate de Guvernul central. Nu înţeleg de ce banii din taxele din Transilvania să vină în Bucureşti. Cred că dezvoltarea judeţelor din Transilvania se face mult mai bine de aici, decat de la Bucureşti".

Victor Ponta, 2013: "În niciun caz nu trăiesc vreo spaimă că ia cineva vreo bucată din România și o duce la Bruxelles, nu am asemenea spaime, dimpotrivă, eu unul nu doar că sunt pro-european dar cred că Europa are ca șansă să supraviețuiască integrându-se mai mult și fiind mai unită decât este acum. Nu știu, poate găsim o soluție - există și în Constituția actuală - ca atunci când e vorba de tratatele europene, cu două treimi, să nu mai treci prin toată procedura cu referendum, ci cu două treimi din Parlament să poți să faci modificări sau să adopți legi cu caracter constituțional. Cred cã aceastã variantă va acoperi orice modificare din următoarea perioadă la nivel european. Sunt unul dintre cei care cred în acel proiect - și sper să se realizeze pe parcursul vieții mele politice - al Statelor Unite ale Europei."

Victor Ponta, 2013 (interviu Deutsche Welle):
DW: Nu demult s-a desfăşurat în mediul public românesc o mică dispută pe tema ”Statelor Unite ale Europei”. USL a fost destul de reticent faţă de această formulă adoptată de preşedintele Traian Băsescu.
Victor Ponta: Eu nu.
Eu sunt total convins că, - sigur proiectul ideatic de State Unite ale Europei probabil că va mai necesita ceva timp, - dar eu sunt convins că acesta este proiectul pe care trebuie să-l susţină orice om politic cu viziune.
DW: Indiferent de costuri, indiferent de cedările de suveranitate?
Victor Ponta: Indiferent de cedările de suveranitate sau costuri. În cei 50-60 de ani de construcţie europeană, toate costurile sau cedările de suveranitate s-au dovedit mai mici decât beneficiile.

Postări populare (nu P.P.E. !):