31 martie 2014
PSD - un partid de ciocoi care se lăfăie de unul singur pe Stînga
Articol de Ion Cristoiu (Evenimentul zilei):
[...] Victor Ponta se defineşte ca o moară stricată în planul discursului public.
Înnebunit de gîndul c-a trecut o oră fără să apară la televizor, el simte nevoia să spună ceva chiar şi cînd n-are nimic de spus. Adăugată lipsei de substanţialitate, această nevoie irepresibilă de a se deşerta de vorbe face din intervenţiile sale publice un lung şir de fraze şi propoziţii depărtate de insul lui.
Cînd dă un interviu Victor Ponta am impresia unui roi de albine care bîzîie departe de stup.
Prin această nevoie de a vorbi vorbe poate fi explicată aiureala despre PSD, care deţine la europarlamentare suficient de multe voturi ca să dea şi de pomană.
Iscodind mai atenţi, putem găsi acestei declaraţii anapoda şi alte explicaţii:
1) Aroganţa greţoasă a liderilor PSD-işti, care văd în judeţe feude şi în electorat, Populime.
2) Nepăsarea cu care PSD întîmpină europarlamentarele, ştiut fiind că, ajuns la Guvernare, PSD e imbatabil la mituirea electoratului şi la fraudarea scrutinului. Eu cred însă că nonşalanţa cu care iresponsabilul vesel anunţă că PSD are voturi destule, ca să dea şi altora de pomană, are şi o explicaţie mai profundă, ţinînd de o realitate postdecembristă:
Urmaş al FSN-ului, al FDSN-ului şi al PDSR-ului, PSD e singurul partid care a avut, în cei 24 de ani de tranziţie, un electorat sigur, situat între 30-40%.
Acest electorat captiv votează cu PSD cu ochii închişi, din mai multe motive:
1) Alcătuit cu precădere din asistaţi social, vede în PSD Partidul - Stat care face pomană.
2) Acest electorat e adus la vot de reţeaua mafiotă din judeţele transformate în judeţe-stat: baronii locali au o reţea de primari.
Primarii au, la rîndul lor, o reţea de alegători. Adăugată celor dependenţi de firimiturile aruncate de primari, reţeaua mafiotă asigură scoaterea la vot a părţii PSD-iste din electorat.
Principalul motiv al procentajului de 30-40% de care e sigur PSD îl constituie însă situaţia aparte a României tranzacţioniste.
Peste tot, în democraţiile avansate, în ambele părţi ale scenei politice îşi dispută electoratul mai multe partide.
La noi, din 1990 încoace, această dispută se manifestă doar în partea Dreaptă a scenei politice.
În partea Stîngă, de 24 de ani există un singur partid: PSD.
În alte ţări, Partidele social-democrate au la Stînga lor partide concurente: Ecologiste, Socialiste, Comuniste.
La noi, PSD n-are la Stînga nici un partid.
De ce?
Poate şi pentru că partea Stîngă a fost cotropită din 1990 de un singur partid, care şi-a înfipt tentaculele în fiecare judeţ.
Alte partide de Stînga n-au putut fi înfiinţate iar, dacă au fost înfiinţate, au fost lichidate de maşinăria Partidului - Stat.
Inexistenţa unor partide la Stînga PSD ar explica deficienţele grave ale PSD, de la aroganţă ciocoiască pînă la corupţia funciară.
Ea ar explica şi uimitoarele inegalităţi sociale, care nu fac obiectul nici unor denunţări politice limpezi, cîtă vreme PSD e un partid de ciocoi.
Apariţia unor autentice partide de Stînga ar fi, în aceste condiţie, o chestiune de interes naţional.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Iniţiatorii referendumului pro familia normală demască impostura politicienilor, care doar simulează sprijinul pentru normalitate (şi în g...
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
În artele vizuale se numeşte fundal. În imagologie, mesaj subliminal * . Care vizează statul naţional unitar român. Aşa, ca de Centenar ....
-
Şi eu care ziceam că disidenţii din PSD, care perfect previzibil vor pierde congresul , ar face bine să sară din mers în PAN. Din 4000 de...
-
Nici unul dintre motivele invocate obișnuit în campaniile de ațâțare a popoarelor nu m-ar fi putut face să lupt cu ură și cu dorința de a u...
-
Procesul antidemocratic aflat în desfășurare - şi tolerat de partidele politice standard - aparent nu poate fi oprit prin mijloacele democr...
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu