Cum pot fi identificaţi complicii ocupantului: deviază atenţia de la agenţii străini ajunşi la butoane în România, la ţinte secundare pe care le numesc "statul mafiot", "sistemul băsist", "corupţia generalizată".

06 martie 2014

Partidul năşit de Băsescu cu încălcarea Constituţiei urlă la Curtea Constituţională că Ponta încalcă ConstituţiaMai este un scop (mulţi nu-l sesizează): se maschează astfel blatul Ponta-Basescu.

Ziarul Financiar:


Preşedintele Traian Băsescu a dat ordin, iar fidelii săi s-au executat. Vasile Blaga, pe de o parte, chiar certat cu şeful statului, îi ascultă orbeşte ordinul şi atacă la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului de validare a guvernului Ponta 3, pe motiv că, odată cu noua echipă, nu a fost votat şi noul program de guvernare. 

Acelaşi demers îl anunţă şi Elena Udrea, fugită de la PDL la PMP (Partidul Mişcarea Populară) a lui Traian Băsescu. Drept urmare, chiar validaţi de Parlament, noii miniştri ar putea să nu depună jurământul până ce Curtea nu se pronunţă – o decizie fără precedent, deşi situaţia nu este fără precedent. Nimeni nu a invocat un astfel de motiv când Tăriceanu a dat PDL afară de la guvernare, în primăvara lui 2007.

Disputa este tehnică, e posibil ca, pe undeva, preşedintele să aibă dreptate că, având o componenţă politică nouă, guvernul ar putea avea şi un alt program de guvernare care nu a fost votat de Parlament cum cere Constituţia. Dar Ponta susţine că programul său este cel vechi, votat deja în 2012, iar dacă el zice că ăla e, cum demonstrezi că nu este aşa? Nefiind evidentă culpa, ci doar consecinţele invocării ei şi a cererii de arbitraj a Curţii – amânarea depunerii jurământului de către miniştri – de ce cauţi pretexte?

Preşedintele a cerut foarte probabil Partidului Mişcarea Populară (PMP) să atace la Curte decizia Parlamentului de validare a guvernului Ponta 3, invocând nerespectarea Constituţiei de către premier (după ce şeful statului ameninţase şi că se adresează Curţii, dacă Ponta nu demisionează). Dar PMP este un partid năşit de Traian Băsescu cu încălcarea Constituţiei.

Legea fundamentală îi cerea şefului statului să nu se amestece în viaţa partidelor, să nu facă politică partizană. Pe preşedinte l-a durut în cot de Constituţie şi s-a implicat direct în construcţia noului partid. PDL s-a rupt la cererea sa, nu a altcuiva. Consilierii preşedintelui sunt acum toţi membri ai PMP. Fidelii săi au susţinut în timp şi împotriva Constituţiei că nu poţi pretinde preşedintelui să-şi ascundă sentimentele şi să nu facă politică. Mulţi au zis, da, aşa e, şi au închis ochii. Brusc partidul năşit de preşedinte cu încălcarea Constituţiei se grăbeşte să denunţe încălcarea aceleiaşi Constituţii  în cazul guvernului Ponta 3.

Să nu ţi se facă silă?

Ultima Oră.  Mediafax transmite că Parlamentul a validat guvernul, iar la propunerea liderului deputaţilor PSD Marian Neacşu a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern. Însă nu este clar dacă preşedintele ”este mulţumit”.

Încă nu este anunţată la această oră depunerea jurământului de către noii miniştri. Amânarea ar fi fără precedent, întrucât mereu miniştrii au depus jurământul în ziua în care au fost validaţi de Legislativ.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Teodor Baconschi, 2011: "România nu a ajuns târziu și din întâmplare în construcția Europei unite, ci a participat încă de la început, prin voci precum Gafencu și Ciorănescu, la gândirea acestui proiect.Totodată, îmi permit să evoc în acest ilustru sediu ideea federalismului european, concept creștin-democrat căzut în desuetudine. Consider că a reînvia astăzi ideea Statelor Unite ale Europei nu este lipsit de importanță, ba chiar de o anumită urgență. Asistăm cu toții nu doar la o criză de creștere sau la o reticenţă a lărgirii Uniunii (enlargement fatigue), ci la o adevărată criză a spiritului european. Criza actuală nu e pur economică sau financiară, ci e o criză a valorilor fondatoare, a viziunii și a identității europene. Mai mult ca oricând, trebuie să evităm riscul revenirii, pe fondul crizei, a discursurilor naționaliste, xenofobe, rasiste. Tentația închiderii în sine e mare. O Europă care se îndoiește de beneficiile euro sau ale spațiului Schengen este deja o Europă în devoluție. Tocmai fiindcă știm că alternativa la partidele populare riscă să fie partidele populiste, dorim să creăm în România o Mișcare Populară cu vocație majoritară, asemănătoare cu UMP în Franța sau PDL în Italia. Europa are nevoie să mențină în guvernele naționale partide populare capabile să răspundă întreitului imperativ al momentului: să reformeze în spiritul responsabilității, să se opună populismului crescând al stângii și al extremei drepte, și să continue construcția europeană. În fine, criza Europei nu are ca soluţie resurgența discursului naționalist și redescoperirea frontierelor, ci determinarea creștin-democraților, a tuturor guvernelor și partidelor afiliate PPE, de a continua până la capăt proiectul Statelor Unite ale Europei, oricât de extrem ar părea acest lucru."


Postări populare (nu P.P.E. !):