Probabil că urmează să aflăm în curând că nu mai există (în aceeaşi formulă) majoritatea parlamentar-guvernamentală. Prin migrarea unor "pontişti" de la PSD şi a "marginalizaţilor" de la ALDE către un partid nou. Majoritatea însă se va recompune pe baza unui compromis, fiind posibilă şi asocierea UDMR. Desigur, vom mai afla că urmează nişte ajustări de program, pe linia de-acum clasică pornită cu jocul UnPR (2010-2012), spargerea USL şi predarea puterii către tehnocraţi ("eh, aţi văzut că noi am vrut, dar iată că nu mai este posibil").

© my angry rants

06 martie 2014

Partidul năşit de Băsescu cu încălcarea Constituţiei urlă la Curtea Constituţională că Ponta încalcă ConstituţiaMai este un scop (mulţi nu-l sesizează): se maschează astfel blatul Ponta-Basescu.

Ziarul Financiar:


Preşedintele Traian Băsescu a dat ordin, iar fidelii săi s-au executat. Vasile Blaga, pe de o parte, chiar certat cu şeful statului, îi ascultă orbeşte ordinul şi atacă la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului de validare a guvernului Ponta 3, pe motiv că, odată cu noua echipă, nu a fost votat şi noul program de guvernare. 

Acelaşi demers îl anunţă şi Elena Udrea, fugită de la PDL la PMP (Partidul Mişcarea Populară) a lui Traian Băsescu. Drept urmare, chiar validaţi de Parlament, noii miniştri ar putea să nu depună jurământul până ce Curtea nu se pronunţă – o decizie fără precedent, deşi situaţia nu este fără precedent. Nimeni nu a invocat un astfel de motiv când Tăriceanu a dat PDL afară de la guvernare, în primăvara lui 2007.

Disputa este tehnică, e posibil ca, pe undeva, preşedintele să aibă dreptate că, având o componenţă politică nouă, guvernul ar putea avea şi un alt program de guvernare care nu a fost votat de Parlament cum cere Constituţia. Dar Ponta susţine că programul său este cel vechi, votat deja în 2012, iar dacă el zice că ăla e, cum demonstrezi că nu este aşa? Nefiind evidentă culpa, ci doar consecinţele invocării ei şi a cererii de arbitraj a Curţii – amânarea depunerii jurământului de către miniştri – de ce cauţi pretexte?

Preşedintele a cerut foarte probabil Partidului Mişcarea Populară (PMP) să atace la Curte decizia Parlamentului de validare a guvernului Ponta 3, invocând nerespectarea Constituţiei de către premier (după ce şeful statului ameninţase şi că se adresează Curţii, dacă Ponta nu demisionează). Dar PMP este un partid năşit de Traian Băsescu cu încălcarea Constituţiei.

Legea fundamentală îi cerea şefului statului să nu se amestece în viaţa partidelor, să nu facă politică partizană. Pe preşedinte l-a durut în cot de Constituţie şi s-a implicat direct în construcţia noului partid. PDL s-a rupt la cererea sa, nu a altcuiva. Consilierii preşedintelui sunt acum toţi membri ai PMP. Fidelii săi au susţinut în timp şi împotriva Constituţiei că nu poţi pretinde preşedintelui să-şi ascundă sentimentele şi să nu facă politică. Mulţi au zis, da, aşa e, şi au închis ochii. Brusc partidul năşit de preşedinte cu încălcarea Constituţiei se grăbeşte să denunţe încălcarea aceleiaşi Constituţii  în cazul guvernului Ponta 3.

Să nu ţi se facă silă?

Ultima Oră.  Mediafax transmite că Parlamentul a validat guvernul, iar la propunerea liderului deputaţilor PSD Marian Neacşu a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern. Însă nu este clar dacă preşedintele ”este mulţumit”.

Încă nu este anunţată la această oră depunerea jurământului de către noii miniştri. Amânarea ar fi fără precedent, întrucât mereu miniştrii au depus jurământul în ziua în care au fost validaţi de Legislativ.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Gabriel Andreescu, 2001: "În jurul anului 2006 ar fi necesar ca arhitecţii Uniunii Europene să ia deciziile pentru o reformă radicală a Uniunii; deciziile privind Europa federală. Ca acest lucru să fie posibil, sînt necesari cîţiva ani pentru pregătirea locuitorilor Europei, ca să înţeleagă şi să accepte un asemenea proiect. Iată de ce într-un an-doi, ideea unei Europe federale trebuie să prindă un contur operaţional, iar în doi-trei ani, ea trebuie să se afle pe masa de lucru a actorilor politici şi în dezbaterea opiniei publice europene".

Postări populare (nu P.P.E. !):