06 martie 2014

Partidul năşit de Băsescu cu încălcarea Constituţiei urlă la Curtea Constituţională că Ponta încalcă ConstituţiaMai este un scop (mulţi nu-l sesizează): se maschează astfel blatul Ponta-Basescu.

Ziarul Financiar:


Preşedintele Traian Băsescu a dat ordin, iar fidelii săi s-au executat. Vasile Blaga, pe de o parte, chiar certat cu şeful statului, îi ascultă orbeşte ordinul şi atacă la Curtea Constituţională hotărârea Parlamentului de validare a guvernului Ponta 3, pe motiv că, odată cu noua echipă, nu a fost votat şi noul program de guvernare. 

Acelaşi demers îl anunţă şi Elena Udrea, fugită de la PDL la PMP (Partidul Mişcarea Populară) a lui Traian Băsescu. Drept urmare, chiar validaţi de Parlament, noii miniştri ar putea să nu depună jurământul până ce Curtea nu se pronunţă – o decizie fără precedent, deşi situaţia nu este fără precedent. Nimeni nu a invocat un astfel de motiv când Tăriceanu a dat PDL afară de la guvernare, în primăvara lui 2007.

Disputa este tehnică, e posibil ca, pe undeva, preşedintele să aibă dreptate că, având o componenţă politică nouă, guvernul ar putea avea şi un alt program de guvernare care nu a fost votat de Parlament cum cere Constituţia. Dar Ponta susţine că programul său este cel vechi, votat deja în 2012, iar dacă el zice că ăla e, cum demonstrezi că nu este aşa? Nefiind evidentă culpa, ci doar consecinţele invocării ei şi a cererii de arbitraj a Curţii – amânarea depunerii jurământului de către miniştri – de ce cauţi pretexte?

Preşedintele a cerut foarte probabil Partidului Mişcarea Populară (PMP) să atace la Curte decizia Parlamentului de validare a guvernului Ponta 3, invocând nerespectarea Constituţiei de către premier (după ce şeful statului ameninţase şi că se adresează Curţii, dacă Ponta nu demisionează). Dar PMP este un partid năşit de Traian Băsescu cu încălcarea Constituţiei.

Legea fundamentală îi cerea şefului statului să nu se amestece în viaţa partidelor, să nu facă politică partizană. Pe preşedinte l-a durut în cot de Constituţie şi s-a implicat direct în construcţia noului partid. PDL s-a rupt la cererea sa, nu a altcuiva. Consilierii preşedintelui sunt acum toţi membri ai PMP. Fidelii săi au susţinut în timp şi împotriva Constituţiei că nu poţi pretinde preşedintelui să-şi ascundă sentimentele şi să nu facă politică. Mulţi au zis, da, aşa e, şi au închis ochii. Brusc partidul năşit de preşedinte cu încălcarea Constituţiei se grăbeşte să denunţe încălcarea aceleiaşi Constituţii  în cazul guvernului Ponta 3.

Să nu ţi se facă silă?

Ultima Oră.  Mediafax transmite că Parlamentul a validat guvernul, iar la propunerea liderului deputaţilor PSD Marian Neacşu a fost introdus în proiect articolul potrivit căruia Guvernul şi-a asumat programul de guvernare cum a fost prezentat în şedinţa comună din 21 decembrie 2012, angajamentele USL fiind preluate şi asumate de formaţiunile politice care compun şi susţin actualul Guvern. Însă nu este clar dacă preşedintele ”este mulţumit”.

Încă nu este anunţată la această oră depunerea jurământului de către noii miniştri. Amânarea ar fi fără precedent, întrucât mereu miniştrii au depus jurământul în ziua în care au fost validaţi de Legislativ.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

P.S.D. Belgia, 2011: MANIFEST POLITIC PENTRU O EUROPĂ FEDERALĂ - O iniţiativă a Forumului Permanent al Societăţii Civile Europene
Forumul face apel la o idee de Uniune care este diferită de cea practicată de guvernele Statelor Membre. În special cu privire la Europa Mediteraneana şi de Est, Uniunea trebuie să mai vadă încă o dată (să revizuie) politicile de vecinătate. Trebuie sa creem noi legături cu “societatea civilă” care se „trezeşte” din ce în ce mai mult în ţările menţionate şi care speră în democratizarea instituţiilor. Deja prin 2006 Forumul sugera ca UE să co-fondeze, împreună cu ţările din jurul Mării Mediterane, Mării Negre şi Mării Caspice, o Alianţă a Celor Trei Mări, inspirată dealtfel şi din precedenta ECSC (Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului) şi de Procesul Helsinky. Luându-se în considerare insuficienţele Tratatului de la Lisabona, ar fi indicat să se revizuie fundamentele Uniunii, angajându-ne în dezbateri vaste în cadrul societăţii europene, în toate Statele Membre, pentru un Proces Constitutional European, care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor europeni cu privire la democraţie, nevoilor epocii în care trăim, pentru a putea face faţă crizei multiforme actuale şi rolului Uniunii Europene în lume. În acest cadru, Forumul a decis să lanseze o dezbatere asupra metodei şi o agendă, care vor sta la baza acestui proces constituţional.Forumul Permanent al Societatii Civile Europene este convins de necesitatea de a inventa, prin dezbatere democratică şi respectând persoanele şi culturile, O Nouă Formă de Federalism la nivel de continent, adaptată la diversitatea europeană şi consolidându-i unitatea.

Postări populare (nu P.P.E. !):