Toader Paleologu (PMP, ex-PDL), adeptul "simplificării" democraţiei.
2011 - Regretă că pentru schimbările introduse în Constituție este necesară consultarea cetățenilor, pe care-i mai consideră și proști:
"Cred că, într-adevăr, e necesară integrarea în Constituție a acelor prevederi privind deficitul. Constituția noastră e rigidă, nu e ca alte Constituții care pot fi amendate de către Parlament sau de către un congres mai larg. În Franța se convoacă congresul constituțional și se face o reformă. Nu e necesar referendumul. La noi, din păcate, din câte înțeleg, va fi nevoie și de un vot în Parlament și de un referendum. Frica mea e că un referendum cu o întrebare atât de tehnică nu poate suscita mare interes din partea publicului. E o chestiune tehnică, pe care nu o înțelege toată lumea sau pentru care nu se pasionează toată lumea".2014 - Consideră votul ca fiind ceva inutil, ba chiar dăunător, din cauza "specificului naţional", şi recomandă ocuparea "funcţiilor politice" prin tragere la sorţi:
„Abstenţionismul (sic!) extrem de ridicat, discreditul clasei politice şi, în cazul nostru, realitatea masivă a corupţiei electorale vorbesc de la sine despre criza sistemului actual, bazat exclusiv pe principiul alegerilor şi pe separarea etanşă între guvernanţi şi guvernaţi. Ar fi de dorit ca opinia publică din România să conştientizeze măcar această opţiune democratică, amplu şi serios discutată în forumurile civice şi în mediile academice din Occident.”Theodor Stolojan (PDL), 2011:
"V-am dat aceste exemple pentru a înţelege că într-o democraţie, dacă vrei să respecţi principiile democraţiei, rezultatul este, de regulă, suboptimal. Uitaţi-vă ce se întîmplă în SUA, în această luptă dintre republicani şi democraţi care, la un moment dat, paralizează rezolvarea problemelor pe care le are SUA".Victor Socaciu (PSD), 2012:
"Nu e de competența poporului român să decidă dacă Parlamentul este unicameral sau bicameral. Românii nu pot decide o chestiune atât de tehnică, este o chestiune a unui Parlament, a unor oameni care știu despre ce e vorba. E o chestiune a elitei. În marile societăți nu mai există alegerea președintelui așa la îndemâna unui popor, ci la îndemâna Parlamentului. La noi e semi-prezidențial”.Daniel Barbu (PnL), 2011:
"Pentru creştinism, ca formă de cultură colectivă, nu mai este loc de 200 de ani în Europa !"
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu