23 septembrie 2013
Trăiţi mai bine? Cele 15 criterii care demonstrează ca Guvernul Ponta e un copy-paste după Boc
DailyBusiness:
Pe vremea cand era in opozitie, Victor Ponta ne promitea ca atunci cand va da jos regimul falimentar al lui Emil Boc, vom trai mai bine. Nu in sensul "SF" promovat de presedintele Traian Basescu. Ni se promitea ca "romanii isi vor regasi siguranta", ca vor fi infiintate 1 milion de locuri de munca, ca firmele vor primi ajutor de la stat pentru a relansa economia.
Ce s-a intamplat de la alegeri? Iata cateva exemple care arata ca "politica economica" a Guvernului Ponta a stralucit prin... absenta.
1. Sa incepem cu birurile, cele care dor cel mai tare. Suntem tara cu cele mai multe impozite din lume. Va mai aduceti aminte cat de criticat a fost Boc pentru majorarea TVA de la 19 la 24%. Ce a facut Guvernul Ponta? A decis sa mentina taxa.
2. Impozitul forfetar a dus, pe vremea lui Boc, la inchiderea a peste 100.000 de firme mici si mijlocii. Ce face Ponta acum? Il reinstituie de la 1 ianuarie 2014 cu diferenta ca de aceasta data va fi aplicat doar pentru HORECA si servicii. Si Boc a vizat aceleasi domenii.
3. In perioada Guvernarii Boc, taxele se modificau mai ceva ca prognozele meteo. Ce a facut Ponta de cand a venit la putere? Dupa modelul guvernului PDL, a marit accizele la alcool, tutun, a crescut impozitele locale, iar de la 1 ianuarie mai pregateste un nou set de taxe si impozite pe proprietati etc.
4. Victor Ponta ne-a spus, de cand a venit la Palatul Cotroceni, ca tinta lui principala este cresterea competivitatii economiei – relansarea industriei pe baze sanatoase pentru ca Romania sa nu mai treaca prin curbele de sacrificiu ca pe vremea lui Boc. Ce a facut, in fapt, premierul? Mai nimic, dovada ca, din punct de vedere al competitivitatii economice, ultimele rapoarte pe 2012 arata ca am scazut in clasamentul mondial, de pe locul 67 pe 77 / 142 de tari. Detalii vezi aici
5. Poate va ganditi ca la capitolul liberate economica stam mai bine. Nici pomeneala. Daca in 2008, indicele era de 61.7, in 2011 ajunsesem sub guvernarea Boc la 64.7. In 2012, sub guvernul lui Ponta, am scazut usor in clasament, la 64.4. Detalii aici.
6. Inca un indicator relevant – coruptia. Pe vremea lui Boc, Romania era considerata a fi cea mai corupta tara din UE. In guvernarea Ponta, potrivit datelor oficiale, suntem aproape in aceiasi situatie. Daca in 2011 eram pe locul 75/182, in 2012 am ajuns pe locul 67/174, Detalii vezi aici.
7. Ca mediul de afaceri nu si-a recapatat atractivitatea in noua guvernare o dovedeste si nivelul investitiilor straine directe. Evolutia negativa inceputa in vremea fostului guvern a continuat si chiar s-a accelerat. In primele cinci luni din acest an, de exemplu, au scazut cu 37% fata de perioada similara din anul trecut, pana la 414 milioane de euro.
8. Sa trecem in revista si alte date concrete. Pe vremea lui Boc, USL reclama faptul ca Boc indatoreaza tara peste masura. Ce fac noii guvernanti? Acelasi lucru. Datoria totala a Romaniei a crescut peste pragul de 100 miliarde de euro. Saptamana trecuta, dintr-un foc, Ministerul Finantelor a imprumutat 1,5 mld. euro de pe piata externa, printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitatea la sapte ani. De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat de pe piata interna 32,091 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 1,42 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.
9. Sa nu uitam relatia cu FMI. Daca Boc a risipit 12.95 miliarde de euro pe «centura de siguranta», Ponta vrea sa semneze si el un acord cu FMI. Bineinteles preventiv. Dar cu posibilitatea ca la nevoie, sa se imprumute.
10. Nici la capitolul inflatie nu stam mai bine. Continuam sa avem cea mai mare cota din UE, la fel ca pe vremea lui Boc.
11. Stam ceva mai bine la capitolul deficit bugetar, care a coborat la 2,25% din PIB in 2012, fata de 4,3% din PIB in 2011. La prima vedere, pare un lucru bun. Insa nu este deloc asa. Situatia arata ca, fata de 2010, Guvernul si-a redus cheltuielile, in loc sa investeasca mai mult, pentru a relansa economia.
12. Nici la capitolul privatizari, Guvernul Ponta nu a facut mare branza. Pe vremea lui Boc, n-am vazut nicio privatizare. Nici Guvernul Ponta nu contabilizeaza vreun caz fericit. Dimpotriva. A acumulat numai esecuri – Cuprumin, Oltchim. Nici cu CFR Marfa situatia nu este mai buna. Daca Gruia Stoica nu va plati cei 200 milioane de euro pe actiuni, licitatia va fi anulata.
13. Ar mai fi cateva criterii relevante in comparatia dintre guvernele Boc si Ponta. Unul dintre ele este somajul. A crescut galopant pe vremea PDL-ului. USL-ul n-a reusit sa stopeze evolutia, ci dimpotriva. De la 593.000 de someri in ianuarie 2008 (5,9%), s-a ajuns la 739.000 de someri in iulie 2013 (7,5%) Iar viitorul suna rau. CFR Marfa, CFR Calatori, Posta Romana si alte firme de stat au lansat un nou val de disponibilizari. Unde sunt cele 1 milion de locuri de munca promise?
14. Sa intrebam oamenii de afaceri din mediul privat. Care mai sunt, pentru ca multi dintre ei au tras oblonul. Ultimele date statistice arata ca numarul falimentelor, radierilor si suspendarilor de activitate a crescut cu acelasi ritm ca pe vremea lui Boc. Detalii vezi aici.
15. Deci unde este schimbarea promisa? In timp ce guvernantii vor continua sa caute vinovati la Palatul Cotroceni, in serviciile secrete sau in birourile FMI-ului, economia este in coma. Reducerea TVA la paine a fost ca o frectie la un picior de lemn. E nevoie de masuri indraznete, de reducerea CAS-urilor, de investitiile statului in economie. E nevoie de masuri economice, nu de vorbe goale, de discursuri sustinute in direct la televizor.
Etichete:
bilanţ
,
Boc
,
Cimpanzeul Mongol
,
gotcha
,
ipocrizie
,
PDUSL
,
social
,
stânga
,
verde-n faţă
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Iniţiatorii referendumului pro familia normală demască impostura politicienilor, care doar simulează sprijinul pentru normalitate (şi în g...
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
Cu greu ar putea fi închipuită o mai mare decădere : un organ judiciar, DIICOT, să pună în discuţie (chiar şi indirect) "pilonii de...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
În artele vizuale se numeşte fundal. În imagologie, mesaj subliminal * . Care vizează statul naţional unitar român. Aşa, ca de Centenar ....
-
Şi eu care ziceam că disidenţii din PSD, care perfect previzibil vor pierde congresul , ar face bine să sară din mers în PAN. Din 4000 de...
-
Assange a fost arestat în Marea Britanie pe baza unui mandat de arestare emis de Suedia pentru "viol, agresiune sexuală şi coerci...
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu