21 septembrie 2013

Hai să vedem. Nu prea-mi vine-a crede...


... Că Băsescu n-ar vrea regionalizare. Mai degrabă este o tactică prin care să pozeze în opozant faţă de USL. Majoritatea lui Băsescu de la CCR ar dispărea în mod planificat, după votul pentru postul de judecător la CEDO alocat României (APCE, 1 octombrie 2013), unde ar fi în cărţi Iulia Motoc, din Echipa Băsescu de la CCR. USL a jucat defensiv până acum, aratând că se teme de un referendum aflat sub cenzura validării prin participarea la vot a unei majorităţi. Ce va face mai departe ?

MEDIAFAX:

Zgonea: Referendumul pe Constituţie nu va mai avea loc odată cu turul 1 al prezidenţialelor

Solicitat, sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, să comenteze gestul preşedintelui Băsescu de a trimite la CCR legea privind pragul la referendum în condiţiile în care controlul constituţional a fost făcut o dată, Zgonea a răspuns: "Traian Băsescu are o singură ţintă - e măsurată, strategia o avem în analiza noastră, cel puţin la PSD, dar şi în USL am discutat - Traian Băsescu va încerca să întârzie cât de mult poate luarea deciziei şi promulgarea acestui text de lege, astfel încât să nu se mai suprapună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale măsura referendară".

Zgonea a spus că, în aceste condiţii, referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidenţialelor.

Întrebat dacă după gestul lui Băsescu de a trimite legea la CC ipoteza USL privind organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei mai rămâne în vigoare, Zgonea a răspuns: "Întrebarea nu îşi are rostul. Răspunsul este «Nu»".

"În acest moment, după toate calculele pe care le-am făcut şi cu domnul Ponta şi cu domnul Antonescu, noi speram ca Traian Băsescu, respectând pactul de coabitare şi seriozitatea cu care priveşte guvernarea, să nu facă acest lucru, adică să nu trimită gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care îl are", a adăugat Zgonea.

Întrebat dacă USL ia în calcul să organizeze referendumul pentru Constituţie odată cu turul doi al prezidenţialelor, Zgonea a spus că acest lucru depinde de momentul în care Curtea transmite decizia Parlamentului.

"Putem să ne trezim că proiectul de lege ajunge la sfârşitul lunii noiembrie în Parlament pentru a fi analizat", a mai spus Zgonea, invocând precedente în care Curtea a amânat cât destul de mult pronunţarea unor decizii.

Zgonea a făcut un calcul privind termenele în care instituţiile pot lua decizii şi din care reiese că promulgarea Legii privind pragul la referendum se va amâna astfel încât intrarea în vigoare, respectiv la un an de la promulgare, să depăşească momentul alegerilor prezidenţiale din 2014.

"Controlul de constituţionalitate a fost făcut, îl mai facem o dată. Dar haideţi să o luăm logic: nu există nicun text în vreo lege sau în Constituţie de sancţionare a preşedintelui pentru că contestă această Lege a referendumului. Contestând-o, membrii Curţii vor lua o decizie hai să zicem în 30 de zile, asta este minimul. Până fiecare Cameră îşi exprimă punctul de vedere, în Biroul Permanent, până trimitem punctul de vedere, până se ia o decizie, se constituie un raportor din partea Curţii. Peste 30 de zile se publică aceasta în Monitorul Oficial. Asta însemnă finalul lunii octombrie", a explicat Zgonea.

El a arătat că, ulterior, va mai dura un timp de cel puţin o săptămână şi jumătate - două săptămâni în care decizia Curţii va trece prin cele două Camere. "Reanalizarea înseamnă încă două săptămâni. Suntem la mijlocul lunii noiembrie. Apoi se trimite proiectul către preşedinte, care are douăzeci de zile în care tactic poate să analizeze proiectul de lege. Peste 20 de zile o promulgă, deja suntem la Sfântul Nicolae şi atunci primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi trecut. Promulgarea se face, intră textul de lege în vigoare de la un an de la publicarea în Montorul Oficial, adică de la 6-10 decembrie 2014", a spus Zgonea.

El a explicat că, în aceste condiţii de decalare, preşedintele Traian Băsescu îşi va îndeplini obiectivul de a face ca una dintre promisiunile USL - aceea de a revizui Constituţia - să nu fie dus la îndeplinire.

"Şi atunci, tactic, domnul preşedinte Băsescu şi-a îndeplinit obiectivul. V-am făcut un calcul matematic. Este un joc politic pe care preşedintele îl ştie şi pe care l-a anunţat de la început că îl va face până la sfârşit, pentru că una dintre promisunile USL a fost aceea de a promulga până la alegeri prezidenţiale un text nou constituţional care să ne aducă pe noi mai aproape de aspiraţiile europene", a spus Zgonea.

El a arătat că prin blocarea referendumului de revizuire a Constituţiei şeful statului a acţionat ca un actor politic, deşi nu trebuia să fie unul, şi a dat un răgaz opoziţiei să se consolideze.

"Blocând, preşedintele, cu instrumentele pe care le are, ca un actor politic, deşi domnia sa nu ar trebui să facă acest lucru şi nu ar trebui să fie un actor politic, de fapt dă un răgaz opoziţiei să se consolideze după eşecul pe care l-a avut în guvernarea 2009-2012", a adăugat Zgonea.

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conţine prevederi care "înfrâng" principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.

Niciun comentariu :


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Zoe Petre, 2012: "Am preferat votul pe liste fiindcă am considerat întotdeauna că partidele de la noi nu au forţa şi identitatea necesară pentru un alt tip de sistem electoral. Dar, unul dintre argumente pro-uninominal, explicate de Victor Ponta de la tribuna Parlamentului, mi-a trezit interesul: anume că un astfel de vot nu permite intrarea formaţiunilor anti-sistem în ParlamentSau, oricum, aceste puterea acestor partide nu devine mare. În contextul în care Europa se află într-o stare de nedumerire, ideea ca noi să ne pricopsim cu un Parlament plin de dani diaconeşti, mă înspăimântă. Totodată, îmi repugnă total posibilitatea unei guvernări PDL-Dan Diaconescu, după alegeri. Ar fi o catastrofă. Dacă se vrea prevenirea a aşa ceva, prin uninominalul pur, este foarte bine".

 

Postări populare: