21 septembrie 2013
Hai să vedem. Nu prea-mi vine-a crede...
... Că Băsescu n-ar vrea regionalizare. Mai degrabă este o tactică prin care să pozeze în opozant faţă de USL. Majoritatea lui Băsescu de la CCR ar dispărea în mod planificat, după votul pentru postul de judecător la CEDO alocat României (APCE, 1 octombrie 2013), unde ar fi în cărţi Iulia Motoc, din Echipa Băsescu de la CCR. USL a jucat defensiv până acum, aratând că se teme de un referendum aflat sub cenzura validării prin participarea la vot a unei majorităţi. Ce va face mai departe ?
MEDIAFAX:
Zgonea: Referendumul pe Constituţie nu va mai avea loc odată cu turul 1 al prezidenţialelor
Solicitat, sâmbătă, la Alba Iulia, într-o conferinţă de presă, să comenteze gestul preşedintelui Băsescu de a trimite la CCR legea privind pragul la referendum în condiţiile în care controlul constituţional a fost făcut o dată, Zgonea a răspuns: "Traian Băsescu are o singură ţintă - e măsurată, strategia o avem în analiza noastră, cel puţin la PSD, dar şi în USL am discutat - Traian Băsescu va încerca să întârzie cât de mult poate luarea deciziei şi promulgarea acestui text de lege, astfel încât să nu se mai suprapună cu primul tur al alegerilor prezidenţiale măsura referendară".
Zgonea a spus că, în aceste condiţii, referendumul pentru revizuirea Constituţiei nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidenţialelor.
Întrebat dacă după gestul lui Băsescu de a trimite legea la CC ipoteza USL privind organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei mai rămâne în vigoare, Zgonea a răspuns: "Întrebarea nu îşi are rostul. Răspunsul este «Nu»".
"În acest moment, după toate calculele pe care le-am făcut şi cu domnul Ponta şi cu domnul Antonescu, noi speram ca Traian Băsescu, respectând pactul de coabitare şi seriozitatea cu care priveşte guvernarea, să nu facă acest lucru, adică să nu trimită gratuit acest text la Curte, dar a abuzat de un drept pe care îl are", a adăugat Zgonea.
Întrebat dacă USL ia în calcul să organizeze referendumul pentru Constituţie odată cu turul doi al prezidenţialelor, Zgonea a spus că acest lucru depinde de momentul în care Curtea transmite decizia Parlamentului.
"Putem să ne trezim că proiectul de lege ajunge la sfârşitul lunii noiembrie în Parlament pentru a fi analizat", a mai spus Zgonea, invocând precedente în care Curtea a amânat cât destul de mult pronunţarea unor decizii.
Zgonea a făcut un calcul privind termenele în care instituţiile pot lua decizii şi din care reiese că promulgarea Legii privind pragul la referendum se va amâna astfel încât intrarea în vigoare, respectiv la un an de la promulgare, să depăşească momentul alegerilor prezidenţiale din 2014.
"Controlul de constituţionalitate a fost făcut, îl mai facem o dată. Dar haideţi să o luăm logic: nu există nicun text în vreo lege sau în Constituţie de sancţionare a preşedintelui pentru că contestă această Lege a referendumului. Contestând-o, membrii Curţii vor lua o decizie hai să zicem în 30 de zile, asta este minimul. Până fiecare Cameră îşi exprimă punctul de vedere, în Biroul Permanent, până trimitem punctul de vedere, până se ia o decizie, se constituie un raportor din partea Curţii. Peste 30 de zile se publică aceasta în Monitorul Oficial. Asta însemnă finalul lunii octombrie", a explicat Zgonea.
El a arătat că, ulterior, va mai dura un timp de cel puţin o săptămână şi jumătate - două săptămâni în care decizia Curţii va trece prin cele două Camere. "Reanalizarea înseamnă încă două săptămâni. Suntem la mijlocul lunii noiembrie. Apoi se trimite proiectul către preşedinte, care are douăzeci de zile în care tactic poate să analizeze proiectul de lege. Peste 20 de zile o promulgă, deja suntem la Sfântul Nicolae şi atunci primul tur al alegerilor prezidenţiale va fi trecut. Promulgarea se face, intră textul de lege în vigoare de la un an de la publicarea în Montorul Oficial, adică de la 6-10 decembrie 2014", a spus Zgonea.
El a explicat că, în aceste condiţii de decalare, preşedintele Traian Băsescu îşi va îndeplini obiectivul de a face ca una dintre promisiunile USL - aceea de a revizui Constituţia - să nu fie dus la îndeplinire.
"Şi atunci, tactic, domnul preşedinte Băsescu şi-a îndeplinit obiectivul. V-am făcut un calcul matematic. Este un joc politic pe care preşedintele îl ştie şi pe care l-a anunţat de la început că îl va face până la sfârşit, pentru că una dintre promisunile USL a fost aceea de a promulga până la alegeri prezidenţiale un text nou constituţional care să ne aducă pe noi mai aproape de aspiraţiile europene", a spus Zgonea.
El a arătat că prin blocarea referendumului de revizuire a Constituţiei şeful statului a acţionat ca un actor politic, deşi nu trebuia să fie unul, şi a dat un răgaz opoziţiei să se consolideze.
"Blocând, preşedintele, cu instrumentele pe care le are, ca un actor politic, deşi domnia sa nu ar trebui să facă acest lucru şi nu ar trebui să fie un actor politic, de fapt dă un răgaz opoziţiei să se consolideze după eşecul pe care l-a avut în guvernarea 2009-2012", a adăugat Zgonea.
Preşedintele Traian Băsescu a sesizat, sâmbătă, Curtea Constituţională, cu privire la Legea Referendumului, acuzând că actul normativ conţine prevederi care "înfrâng" principii constituţionale legate de exercitarea suveranităţii de către popor.
Abonați-vă la:
Postare comentarii
(
Atom
)
Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO
Călin Popescu-Tăriceanu, 2008: "Vom da astăzi, în Parlamentul României, un vot istoric - votul pentru ratificarea Tratatului de reformă al Uniunii Europene. Pentru România este mai mult decât un moment festiv. Ratificarea Tratatului de reformă marchează o etapă. Spun acest lucru din două motive. Pe de o parte, este o primă etapă pe care noi am parcurs-o în cadrul Uniunii Europene, după aderarea de la 1 ianuarie 2007. Am avut şansa să contribuim la negocierea şi la construirea acestui Tratat, beneficiind de aceleaşi drepturi şi având aceleaşi obligaţii ca oricare altă ţară europeană. Este cel dintâi tratat european semnat de România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Simbolic, este primul document al Europei extinse, negociat şi semnat în format UE 27. Pentru toate aceste motive, odată cu ratificarea de către Parlament, putem spune că este cel dintâi tratat european pe care România îşi pune efectiv amprenta, conform intereselor sale, nemaifiind în postura de a prelua ceea ce au negociat şi au decis alţii. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, în urmă cu trei ani, prin votul dumneavoastră, România a ratificat Tratatul constituţional ["Constituţia UE", caducă], odată cu ratificarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeană. Aşa cum ştiţi, Tratatul constituţional nu a putut intra în vigoare. Din fericire, aşa cum noi am susţinut în timpul negocierilor, inovaţiile din acest document au fost preluate în Tratatul de la Lisabona. Aceste inovaţii sunt un pas înainte faţă de tratatele europene în vigoare acum."
Postări populare:
-
Şi nimeni (dintre politicieni) nu protestează; ba-l şi văd înregistrat "legal". De ce nu se face o razie la această oficină separ...
-
Naţional : Ai noştri ca brazii, cu mucii pe piept, au apărat legile represiunii Ati vazut, cum sa nu vedeti mitingul tefelistilor! Ai n...
-
Cu greu ar putea fi închipuită o mai mare decădere : un organ judiciar, DIICOT, să pună în discuţie (chiar şi indirect) "pilonii de...
-
PDL, în ultima vreme, este reprezentat în platoul Realitatea TV de... Oajdea şi de Paleologu.
-
- Trezirea, PDL ! - Evenimentul zilei are azi un articol - PDL face planuri de excludere a lui Preda - din care aflăm că "exclu...
-
Assange a fost arestat în Marea Britanie pe baza unui mandat de arestare emis de Suedia pentru "viol, agresiune sexuală şi coerci...
-
La întâlnirea cu Herman van Rompuy, Traian Băsescu a declarat : "Cred că domnul preşedinte Herman van Rompuy a acoperit toată ...
-
Nici unul dintre motivele invocate obișnuit în campaniile de ațâțare a popoarelor nu m-ar fi putut face să lupt cu ură și cu dorința de a u...
-
"Elefantul nu a consumat carne din cauză foamei, ci pentru că a vrut să se răzbune pe oameni" Un elefant `canibal` a fost împu...
-
The Germanization of Europe 2011/02/14 BERLIN - "Pactul UE pentru Competitivitate" propus de către Germania şi Franţa ...
Niciun comentariu :
Trimiteți un comentariu