23 septembrie 2013

"Centrul-dreapta" este pe cale să-l bage pe Căcărău în turul doi, cu candidatul PSD


...În loc să meargă cu Dan Diaconescu încă de la turul întâi, şi la sigur în al doilea, unde ar capitaliza votul de protest. Dar, poate văd mai bine situaţia foştii (?) votanţi "de centru-dreapta" şi nu-şi vor dori un preşedinte provenit din USL.

Articol în Cadran Politic (site al "iniţiaţilor din PSD"):

Alegerile prezidențiale: linia de start și tendințe

[...] Deci, un eventual clasament ar putea arăta: 35% Crin Antonescu, 25% candidatul PSD, 15% Dan Diaconescu, 15% PD, 10% „candidatul pieței”.

Tendințe

Alegerile prezidențiale au ocazia de a confirma niște tendințe care vor reconfigura foarte mult spațiul politic:
  • Reducerea importanței ruralului. De ceva vreme, ponderea populației din zona rurală în totalul populației scade.
  • Va crește importanța internetului. Facebook a scos în stradă în București 10.000 de persoane, 6000 la Cluj, performanțe de care partidele politice nu au fost în stare. Un candidat Facebook are un potențial ridicat, cu toate șansele de a depăși 10%. Prelungirea protestelor afectează imaginea lui Victor Ponta.
  • Protestele au marcat „trezirea” generației post-revoluționare, cei care au crescut și s-au maturizat în libertate. Generația 20-30 are cu totul alte idealuri și aspirații, la care partidele încă nu au găsit răspuns. Activiștii de tip vechi a căror singură tehnică de convingere era găleata cu ulei și zahăr vor deveni irelevanți. „Competențele” lor nu mai sunt cerute de piață.
  • Aceste evoluții dezavantajează PSD, deoarece apare o nouă „stângă”, cu un mesaj mai modern și mai adecvat, și PD, tributar unui autoritarism desuet, de tip vechi, care susține vocal o „dreaptă” de tip neoliberal, opusă ideilor și aspirațiilor tinerei generații.
  • Oricâte greșeli ar face USL, PD nu poate profita. PSD are o poveste de succes economic, perioada Adrian Năstase, în care, economic vorbind, în România s-a trăit bine. PNL are perioada Tăriceanu în care „economia duduia”. Vorbim acum de percepții publice. PD a intrat în istorie prin tăieri de salarii și creșteri de taxe. Perioada PD nu are nici o poveste de succes, în nici un domeniu (din nou, vorbim de percepții publice), ceea ce face greu ca cineva să aibă nostalgii pediste și să și-i dorească înapoi la guvernare.
  • Alegerile costă. Autoritățile locale nu au interese directe în alegerile europarlamentare și prezidențiale, deci ROI este negativ pentru ei. Din aceasta cauză, vor fi avantajați candidați votați din convingere.

Un comentariu :

Riddick spunea...

UDMR va merge cu PSD la turul doi 1000%, indiferent de contracandidat.

Mark my words.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: