04 mai 2012

Noul program de guvernare preia aspecte negative ale celui anterior și adaugă altele noi



Programul de guvernare anunțat de USL preia următoarele puncte din cel anterior:

- Guvernul susține semnarea de către România a Tratatului Fiscal promovat la nivel european și va stimula dezbaterea publică a prevederilor sale, urmând să adopte cu operativitate și alte măsuri de întărire a guvernanței economice adoptate la nivelul Uniunii Europene.
"Va stimula dezbaterea publică a prevederilor sale", adică: "băgați la cap, băi, fasolarilor, băi, sarmalagiilor: v-am consultat; acum - executarea !". Continuă linia antinațională de subordonare necondiționată față de UE (avea cineva vreo îndoială ?!). 

- Guvernul vrea reanalizarea strategiei de privatizare a CFR Marfă 
"Reanalizarea", deci continuarea privatizării acestui domeniu strategic (și a altora), de data asta mai bine ambalată propagandistic. Continuă jaful, neîntrerupt din ianuarie 1990 și până acum.

- USL susține realizarea proiectului ELI (Extreme Light Infrastructure), adică asumarea cu prioritate a proiectului de construire a celui mai puternic laser din lume, susținut de Consiliul Investitorilor Străini.
"Construit cu fonduri europene", dar partea de finanțare care îi revine României în cadrul proiectului UE depășește 110 milioane de euro. Cui servește acest laser, susținut (verbal !) de CIS ?

- TVA rămâne tot 24%, fiind promisă revenirea la 19% la final de mandat
De ce la final de mandat (adică, după 4 ani și jumătate, dacă tot USL va guverna după alegeri), de ce reducere doar până la 19% ? România are una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adăugată dintre statele UE. Investitorii își limitează activitățile în statele cu TVA mare.

- Accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole prin măsuri de sprijinire a efectuării cadastrului, asigurarea cadrului legal și instituțional necesar comasării și adoptarea de măsuri care să încurajeze tranzacțiile cu terenuri agricole în scopul comasării.
Nimic despre o renegociere a termenului de la care străinii (cetățeni ai statelor membre ale UE) pot cumpăra nerestricționat teren agricol. Tabără spusese: "cât voi fi eu ministru, străinii nu vor cumpăra nerestricționat (= ca persoane fizice) terenuri agricole". Fuia spusese că "nu se mai poate face nimic" în privința renegocierii termenului (2013). 

Apar elemente noi:

- Regândirea sistemului de redevenţe şi a taxelor de exploatare a resurselor
Element nou - și nu prea - Boc începuse ceva prin decembrie, niște creșteri timide de redevențe, apoi a lăsat baltă ordonanța, nu a mai trimis-o la promulgare. Guvernul Ungureanu a zis că "va face", dar nu a mai făcut nimic. Consider că deși anunțat, acest punct (singurul pozitiv din programul de guvernare) nu va fi soluționat prea curând. 

- TVA redus la pâine, care "o va ieftini"
O va ieftini cu cel mult 10 bani ("o mie de lei"), dar Partidul va arăta că e de partea Boborului. Diferența de preț ar putea intra în buzunarul patronului din domeniu, care va aștepta să ieftinească mai întâi celălalt, nu el. În panificație este cel mai mare procent de evaziune din economie. 

- Moratoriu la exploatarea gazelor de șist
"Până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european privind impactul asupra mediului". De ce la "nivel european", de ce nu alte studii ? Pentru că și la USL sunt tot europeiști, ba încă și antiamericani, pe deasupra. Să importăm (și) gaz scump de la ruși, doar asta e linia USL. 

- Depolitizarea administraţiei: doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi politic
Da-da. Să văd eu că respectă chestia asta, eventual că o și legiferează. S-ar putea să mimeze până la alegerile generale, apoi să treacă la înlocuiri dacă își vor menține majoritatea. 

- Control financiar fiscal de fond doar o dată la trei ani pentru IMM-uri
Discriminare în privința tratamentului aplicat agenților economici. Și dacă apar indicii că un IMM fraudează, ce faci, mai aștepți fiindcă l-ai controlat "deja" anul trecut ? Propagandă cu adresă precisă către evazioniști. S-o creadă ei că ar aplica așa ceva un USL înscăunat pentru 4 ani.

- Măsuri prioritare: protejarea unor valori culturale românești precum: Cetățile dacice din Munții Orăștiei, Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu-Jiu, Ceramica de Horezu.
Un punct pur propagandistic, care să distragă atenția de la jaf și de la linia antinațională.

Un comentariu :

Riddick spunea...

Nu e trecută regionalizarea (sau nu am văzut eu; oricum, USL a spus că "nu în actuala legislatură"), dar ea apare în programul politic al USL, cu intenția de a fi introdusă și în Constituție.

Aducerea lui Rus (ideologul regionalizării pe vremea guvernului Năstase) la interne e un indiciu în acest sens.


Citate din gândirea profundă a europeiştilor RO

Andrei Cornea, 2011: "Dacă statele rămân suverane, ele vor continua să facă ceea ce cred şi ceea ce consideră că le este de folos, în pofida intereselor comune. Rezultă că trebuie mers înainte – mai repede sau mai încet – spre un sistem federal sau măcar confederal, cu un guvern central dotat cu puteri mari în domeniul economiei, apărării şi externelor, cu un parlament bicameral după modelul american şi cu guverne ale statelor responsabile numai pentru afacerile interne, justiţie, educaţie, cultură, eventual sănătate şi muncă. Căci atunci când vorbim despre pierderea suveranităţii naţionale, despre cine anume vorbim în fapt ca fiind „perdanţii“? Despre plătitorii obişnuiţi de impozite, cu rate la bănci, cu salarii ameninţate ba de tăieri, ba de inflaţie? Despre pensionarii cu pensiile în pericol? Despre beneficiarii sistemelor de asigurări ce acumulează datorii peste datorii? Despre şomeri? Nu, ci vorbim despre elitele politice europene din cele 27 de state. Ele sunt acelea care şi-ar pierde suveranitatea – mai ales aceea de a cheltui nestăvilit şi de a face promisiuni imposibil de ţinut. Vor trebui să se consoleze mulţi parlamentari naţionali cu un rol mai modest (dar deloc neglijabil). Dintre miniştrii şi funcţionarii guvernamentali, unii, precum cei de la externe sau de la armată, vor trebui să dispară pur şi simplu."

 

Postări populare: